Sari direct la conținut

Washingtonul si-ar putea transfera soldatii din Peninsula Sinai

HotNews.ro

Administratia de la Washington intentioneaza sa retraga din nordul Sinaiului egiptean soldatii americani stationati in cadrul unei forte ONU pentru a-i transfera spre sudul peninsulei, in special din cauza amenintarii reprezentate de gruparea Statul Islamic (SI), a informat postul de televiziune CNN, citat de AFP, relateaza Agerpres.

Statele Unite „discuta despre posibilitatea acestei miscari” cu Egiptul si Israelul, semnatare ale tratatului de pace din 1979 care se afla la originea fortei ONU desfasurate in peninsula din care fac parte soldatii americani, potrivit CNN.

SUA au trimis aproximativ 700 de militari in cadrul Fortei multinationale de observatori (FMO) in Sinai, care numara in total 1.700 de soldati.

Conform proiectului avut in vedere, un numar neprecizat de soldati americani vor parasi baza din nord si vor fi transferati la o baza situata mai spre sud.

Amenintarile cu atentate cresc in nordul Peninsulei Sinai, in apropiere de granita cu Israelul, a adaugat CNN citand oficiali militari americani sub acoperirea anonimatului.

Intrebat de AFP, purtatorul de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis, a refuzat sa ofere detalii despre transferul soldatilor, insa a precizat ca Statele Unite „isi vor ajusta capacitatile de protectie a FMO in functie de circumstante”.

SUA raman „pe deplin angajate in misiunea FMO si permanenta tratatului de pace dintre Israel si Egipt”, a declarat el.

FMO, o forta independenta de mentinere a pacii insarcinata sa supravegheze aplicarea tratatului de pace semnat intre Israel si Egipt in 1979, este stationata in nordul Sinaiului, unde jihadistii gruparii Statul Islamic lanseaza atacuri sangeroase impotriva armatei egiptene.

Mai multi soldati ai FMO au fost raniti in septembrie de o bombe artizanala amplasata pe un drum care duce spre baza lor.

Egiptul face fata unei insurectii a gruparilor jihadiste inarmate in Peninsula Sinai de la destituirea in 2013 a presedintelui islamist Mohamed Morsi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro