Sari direct la conținut

webPR: Bookfest Tirgu Mures va face programul in acest weekend

Smile Media
Bookfest_tirgu_mures_RO, Foto: Hotnews
Bookfest_tirgu_mures_RO, Foto: Hotnews

Prima editie a Salonului de Carte Tirgu Mures ajunge intre 19-21 septembrie la Teatrul National, aducand nu doar evenimente editoriale diverse si personalitati de prim rang, ci si concerte, ateliere de creativitate pentru copii sau Cinematograful de arta Bookfest-toate cu intrarea libera.

  •      Lansari de carte si discutii cu personalitatile lumii culturale din Romania
  •      Tombola cu premii in tablete si e-readere pentru toti vizitatorii
  •      Concerte in fiecare seara cu formatiile Trei Parale, Listen si solistii Ovidiu Scridon si Silvan Stancel
  •      Istoria cartii: expozitie inedita de manuscrise vechi din bibliotecile Cehe, cu participarea ES Jiri Sitler, Ambasadorul Cehiei in Romania
  •      Programul complet al evenimentelor din cadrul Bookfest Tirgu Mures, editia I

Vineri, 19 septembrie, incepand cu ora 12:00, va avea loc deschiderea oficiala a evenimentului, la care au fost invitati Excelenta Sa Jiri Sitler (ambasadorul Cehiei in Romania), Ciprian Dobre (presedintele Consiliului Judetean Mures), Dorin Florea (primarul mun. Tirgu Mures), Ioan Matei (directorul Directiei Politici Culturale din Ministerul Culturii), si Grigore Arsene (presedintele Asociatiei Editorilor din Romania).

Momentul va fi urmat de vernisajul expozitiei „Manuscrise pastrate in bibliotecile din Cehia”, care infatiseaza inceputurile cartii in spatiul cultural est-european.

Tot cu ocazia Salonului Bookfest, dar la Palatul Culturii din Tirgu Mures, va fi prezentata si expozitia de design de carte „Cele mai frumoase carti din Romania”, in cadrul careia se vor expune cartile selectate pentru singurul concurs dedicat designului de carte din tara. Aflat la a treia editie, concursul reprezinta o platforma de dezbatere pe tema designului de carte atat pentru profesionistii din lumea editoriala, cat si pentru designeri. Printre cartile din expozitie se numara si o editie bibliofila a Vietilor pustnicilor Palestinei, de Chiril de Schitopolis. Volumul este bilingv (romana si greaca) si este realizat in conditii grafice deosebite, avand paginile aurite.

Copiii sunt asteptati sambata de la ora 10:00 pentru atelierul de creativitate Scrisul si scrierile, unde vor putea sa descopere scrisul pe tablite cerate, exact ca in Antichitate, cu instrumente de scris asemanatoare celor folosite de vechii romani. La program vor participa muzeografi si restauratori de la Muzeul Judetean Mures. Copiii vor afla astfel ca cele mai vechi „carti” au fost diferite de cele din zilele noastre: piatra, tablitele cerate, tablitele de lut, mai tarziu pergamentul, au fost precursorii volumelor actuale.

Cinematograful de arta Bookfest va aduce proiectii ale unor filme premiate precum Inside Llewyn Davis (ultimul film al fratilor Joel si Ethan Coen); Hannah Arendt (biopic despre celebra filosoafa); Eu si tu (ecranizare a romanului omonim de Nicolo Amanti); Incendii (Canada, 2010); Sotia, femeia, gagica (Ungaria, 2012); Nu sunt prietenul tau (Ungaria, 2009); In numele lui Sherlock Holmes (film pentru adolescenti; Ungaria, 2011). Cinematograful de arta este organizat cu sprijinul partenerilor de la Institutul Balassi- Institutul Maghiar din Bucuresti si Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR).

Vineri, 19 septembrie, de la ora 19.30, vizitatorii salonului sunt invitati sa se delecteze cu muzica folk a duo-ului Ovidiu Scridon si Silvan Stancel, muzicieni care aduc un amestec fermecator de chitare clasice, acustice, ukulele, kajon, muzicute, elemente de percutie, combinand muzica flamenco-pop-folk cu influente de jazz traditional.

Sambata, 20 septembrie, de la ora 19.00, formatia Trei Parale va sustine un concert de muzica veche. Membrii formatiei au o bogata pregatire in domeniu si au studiat intensiv muzica traditionala romaneasca, inclusiv prin expeditii in sate, lucrand cu diversi muzicanti batrani, ascultand inregistrari vechi de teren realizate de Constantin Brailoiu sau scotocind prin diverse culegeri de folclor muzical.

Duminica, in ziua finala a Salonului, de la ora 16.00, momentul muzical inedit va fi oferit de formatia rock Listen, din Tirgu Mures, care abordeaza un stil funk/pop/alternativ rock. Cel mai recent single al formatiei se numeste chiar „Hai, citeste”, un indemn ritmat pentru savurarea lecturii, combinand imaginativ trimiteri catre opere literare cunoscute.

Toti vizitatorii Bookfest Tirgu Mures vor avea ocazia sa participe gratuit la un concurs cu premii in tablete si e-readere daca au completat talonul de concurs la Tombola Bookfest ce se va desfasura in premiera la aceasta editie. Sunt zece premii puse in joc: patru e-readere Kindle 4 WiFi, un e-reader Kindle Paperwhite 3G, o tableta Kindle Fire HD, o tableta Kindle Fire HDX, o tableta Samsung Galaxy Tab 3 Lite WiFi, o tableta iPad Air 4G, o tableta Prestigio MultiPad 4 3G. Tragerea la sorti va avea loc in ultima zi iar castigatorii vor fi anuntati luni, pe 22 septembrie 2014.

Programul zilnic de vizitare al salonului de Carte Bookfest Tirgu Mures este 10:00-20:00. Intrarea este libera atat in cadrul salonului cat si la toate evenimentele ce vor avea loc pe parcursul acestuia.

Salonul de Carte Bookfest Tirgu Mures este a patra editie locala a celui mai important eveniment expozitional in domeniul cartii din Romania; Bookfest mai are editii locale la Timisoara, la Iasi (3-5 octombrie) si la Cluj-Napoca (16-19 octombrie).

Prima editie Bookfest la Tirgu Mures este organizata de Consiliul Judetean Mures si Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania si cu sprijinul Consiliului Local Tirgu Mures.

Parteneri: BBImage, Mures Mall, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti.

Parteneri media: Hotnews.ro, EuropaFM si AgentiadeCarte.ro.

Bookfest este cel mai important salon de carte din Romania si singurul eveniment al industriei editoriale care a reusit sa capete o dimensiune internationala marcanta. La Salonul International de Carte Bookfest de anul acesta (Bucuresti, 28 mai – 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, avand loc peste 300 de evenimente (lansari, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiectii cinematografice si evenimente interactive). Invitat de onoare al acestei editii a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Waᅤesa, Maᅤgorzata Rejmer, Paweᅤ Huelle, Dorota Masᅤowska, in atentia publicului fiind si cei patru laureati polonezi ai premiului Nobel pentru literatura – Henryk Sienkiewicz (1905), Wᅤadysᅤaw Reymont (1924), Czesᅤaw Miᅤosz (1980) si Wisᅤawa Szymborska (1996).

PROGRAMUL EVENIMENTELOR BOOKFEST TIRGU MURES, EDITIA I

Vineri, 19 septembrie

12.00 Deschiderea oficiala a Salonului de Carte Bookfest Tirgu Mures.

13.00 Lansari ale editurii Eikon:

  • Nae Ionescu si discipolii sai in arhiva Securitatii – Volumul V: Mircea Vulcanescu;
  • Admirabila tacere. Jurnal (2 iulie 1967 ¬ 29 septembrie 1968), de Alexandru Mironescu;
  • Comunismul cu rele si rele, de Magda Ursache;
  • Incercari de hermeneutica antropologica asupra ritualurilor religios-crestine, de Bogdan Costin-Georgescu;
  • ISOGRAFII. Eseuri despre evadarea in esential, de Christian Craciun;
  • Sophia Leopold ¬ Sa ne jucam ca facem arta, de Vianu Muresan;
  • Tanagre. Imblanzirea amintirilor, de Eliza Macadan;
  • Sala de asteptare, de Constantin Eretescu;
  • Samanii si poetii, de Emilia Ivancu;
  • Oh, ridica valul!, de Angharade;
  • Vremea musonului: patru ani in India. Jurnalul meu indian (2009-2013), de Ovidiu Ivancu;
  • SCRIERI, Volumul I – Poeme, de Darie Magheru;
  • 7, 63 , de Eduard Dorneanu;
  • Dolor sau jupuind indoiala, de George V. Precup;
  • Maria cea fara de moarte, de Gaby Michailescu;
  • ATLAS. Prin lume si prin noi insine – incursiuni epice, de Horea Porumb;
  • Morometii – ultimul capitol, de Sorin Preda;
  • Poetica femeilor voluminoase, de Dumitru Ungureanu.

16.00 Lansarea volumului Viata pe baza de abonament, de Ioan Matei (Editura Tracus Arte).

Participa: Ioana Matei, Ioan Cristescu, Dan Mircea Cipariu.

16:20 Lansarea Colectiei „Avangarda” a Editurii Tracus Arte.

Participa: Ioan Cristescu, Dan Mircea Cipariu.

16:40 Lansarea volumului colectiv de poezie Salonul ludicilor (texte de Horatiu Malaele, Emil Brumaru, Mircea Dinescu si Serban Foarta, „sub directia” actorului George Mihaita) – Editura Tracus Arte.

Participa: Ioan Cristescu, Dan Mircea Cipariu.

17:30 Lansarea volumului Aliati incompatibili de Larry L. Watts, urmata de o sesiune de autografe (Editura Rao).

Participa: Larry L. Watts, Ovidiu Enculescu (director al Editurii Rao).

18:30 Lansare volumului Al treilea razboi mondial, de Alexandru Grumaz (Editura Rao).

Participa: Alexandru Grumaz, Ovidiu Enculescu.

19:00 Prezentare de carte: Ingeri in parul meu, de Lorna Byrne (Editura Rao).

Participa: Vlad T. Popescu, Ovidiu Enculescu.

19:30 Concert de folk sustinut de OVIDIU SCRIDON & SILVAN STANCEL

Sambata, 20 septembrie

10:00 Atelierul de creativitate „Scrisul si scrierile”.

Copiii sunt invitati sa descopere scrisul pe tablite cerate, exact ca in Antichitate, cu instrumente de scris asemanatoare celor folosite de vechii romani.

11.00 Intalnire si sesiune de autografe cu Andreea Esca.

Lansarea volumului Ce-am facut cand am tacut (Editura Humanitas).

12.00 Intalnire si sesiune de autografe cu istoricul Lucian Boia.

Discutie pe marginea volumelor Primul Razboi Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretari, Germanofilii, Balcic. Micul paradis al Romaniei Mari, Dosarele secrete ale agentului Anton. Petru Comarnescu in arhivele Securitatii (Editura Humanitas).

Participa: Lucian Boia si Cornel Sigmirean.

13:00 Intalnire si sesiune de autografe cu Dan C. Mihailescu.

Lansarea volumului Castelul, biblioteca, puscaria (Editura Humanitas).

Participa: Dan C. Mihailescu, Ioana Both.

14:00 Recital Mircea Dinescu: muzica, vin si poezie.

15:00 Intalnire si sesiune de autografe cu Sega.

Prezentarea bestsellerurilor Namaste. Un roman de aventuri spirituale in India si Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal (Editura Humanitas).

16.00 Discutie pe marginea volumului O istorie a literaturii romane pe unde scurte.1960¬2000, de Monica Lovinescu (Editura Humanitas).

Participa: Alexandru Cistelecan, Dan C. Mihailescu, Ioana Both.

16.30 Lansarea volumului Chenzine literare, de Tania Radu (Editura Humanitas).

Participa: Tania Radu, Ioana Both, Alexandra Cistelecan, Cornel Moraru.

17.00 Lansarea volumului Bifurcatii de Liviu Ornea (Curtea Veche Publishing).

Participa: Liviu Ornea, Alex. Stefanescu.

Moderator: Valentina Roman.

17.30 Lansare volumului Ruleta maghiara. Convorbiri cu Marko Bela despre literatura, politica, societate, de Korossi P. Jozsef (Curtea Veche Publishing)

Participa: Marko Bela, Alexandru Cistelecan, Daniel Cristea Enache.

Moderator: Valentina Roman.

18.15 Lansarea volumului Mesaj catre tineri: Redescoperiti literatura, de Alex. Stefanescu (Curtea Veche Publishing).

Participa: Alex. Stefanescu, Iulian Boldea.

Moderator: Valentina Roman.

19.00 Concert de muzica veche sustinut de trupa Trei Parale.

Duminica, 21 septembrie

11.00 Intalnire si sesiune de autografe cu Ana Blandiana.

Lectura publica din Fals tratat de manipulare (Editura Humanitas).

Participa: Ana Blandiana, Alexandru Cistelecan si Iulian Boldea.

11.45 Masa rotunda -Doua carti pentru cultura Romana (Ion Barbu, in timp si dincolo de timp, de Basarab Nicolescu si Aproape de scena, George Banu, de Iulian Boldea si Stefana Pop-Curseu; aparute la Curtea Veche Publishing)

Participa: Basarab Nicolescu, Magda Stavinschi, Iulian Boldea, Stefana Pop-Curseu.

Moderator: Valentina Roman.

12:30 Lansarea antologiei Casele vietilor noastre, de Ana Blandiana (Editura Humanitas).

Participa: Ana Blandiana si Dan C. Mihailescu.

14:00 Intalnire si sesiune de autografe cu Radu Paraschivescu.

Dialog cu publicul despre volumele Maimuta carpatina si Muste pe parbrizul vietii. Nou catalog de perle (Editura Humanitas).

15.00 Lansare de carte: Ispita Izbavirii, de Mihai Sin (Editura Nemira).

Participa: Anca Sin, Lazar Ladariu, Mariana Cristescu, Valentin Marica, Nicolae Baciut.

16:00 Concert al trupei Listen.

Contact:

Mihai Mitrica

director executiv

Tel. 0728 327 601

mihai.mitrica@aer.ro

Marius Motoca

PR Executive

Tel. 0728 327 603

marius.motoca@aer.ro

www.bookfest.ro

www.facebook.com/BookfestRomania

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro