Sari direct la conținut

webPR: Campioni la colectarea separată a deșeurilor reciclabile: elevii din sectorul 2 al capitalei au strâns 17,7 tone în două luni, în cadrul concursului ASAP

Smile Media
Campioni la colectarea separată a deșeurilor reciclabile: elevii din sectorul 2 al capitalei au strâns 17,7 tone în două luni, în cadrul concursului ASAP, Foto: ASAP România
Campioni la colectarea separată a deșeurilor reciclabile: elevii din sectorul 2 al capitalei au strâns 17,7 tone în două luni, în cadrul concursului ASAP, Foto: ASAP România

​​Cu o medie de 4,6 kg de deșeuri reciclabile colectate separat per elev, Școala Gimnazială nr. 24 din sectorul 2, București, a reușit să se claseze pe primul loc în campania „Start Joc!”, derulată de ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) și cofinanțată de Primăria sectorului 2. Astfel, efortul celor 503 elevi ai școlii și al personalului didactic și administrativ va fi premiat prin dotarea școlii cu panouri fotovoltaice și cu infrastructura necesară pentru folosirea acestora. Acestea vor fi montate și puse la dispoziția școlii până la finalul lunii noiembrie.

Apelul lansat de ASAP România a primit un răspuns entuziast: 36 de școli din sectorul 2 s-au înscris în competiție, iar ca rezultat, elevii au avut parte de o experiență educativă, susținută prin materiale de informare realizate special pentru aceștia, pentru a crește nivelul de conștientizare al importanței separării deșeurilor reciclabile.

17.748 kg (17,7 tone) de deșeuri reciclabile de plastic, hârtie și carton au fost colectate separat în cadrul campaniei „Start Joc!”, la momentul încheierii concursului, dar demersul ecologic este abia la început. De altfel, scopul concursului a fost ca atât elevii, cât și părinții lor și personalul didactic al școlilor implicate să descopere cum pot proteja mediul înconjurător și cum pot contribui la un viitor mai verde. Clasamentul școlilor și cantitatea de deșeuri colectate în cadrul concursului „Start Joc!” pot fi urmărite pe paginile de social media ale ASAP România, www.instagram.com/asap_romania/ și www.facebook.com/ArmataSelectariiAtenteaPlasticului.

„Participarea la acest proiect a fost o plăcere și o provocare pentru noi, mai ales pentru elevi, care s-au implicat activ și au fost motivați că s-au aflat într-o competiție. Suntem recunoscători programului ASAP pentru stimularea colectării separate a deșeurilor, știut fiind faptul că în școli se folosește și se irosește multă hârtie. Noi suntem o școală care promovează grija pentru mediu, așa că suntem deschiși și vă așteptăm cu noi provocări!”, a declarat prof. Claudia Matache, director al Școlii Gimnaziale nr. 24.

„Vă mulțumim că ne-ați oferit ocazia să participăm la acest concurs, care sperăm să reprezinte un start pentru cât mai mulți copii și adolescenți în a proteja mediul. Ne-ați făcut să înțelegem importanța reciclării, un obicei nou în societatea noastră care, din păcate, este adoptat de prea puține persoane. Alături de voi am descoperit că reciclarea este unul dintre cele mai ușoare moduri prin care putem proteja mediul”, a adăugat Corina Andrei, profesoară și coordonator de programe și proiecte în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 24.

„Ținta noastră pentru această campanie desfășurată în sectorul 2 era de a colecta 10 tone de deșeuri reciclabile. Aproape că am dublat obiectivul ASAP, iar rezultatul spune tot. Suntem încântați că răspunsul școlilor din sectorul 2 la proiectul nostru a fost unul atât de bun și că avem o cantitate impresionantă colectată de plastic, hârtie și carton. E clar un mesaj important atât pentru noi, să continuăm demersurile pentru un viitor sustenabil, dar și pentru copii, părinți, profesori și societate în general că generațiilor de azi le pasă de mediu și își doresc să se implice în programe de responsabilitate socială, precum ASAP. Mulțumim tuturor celor implicați în proiectul ”, a declarat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.

Până în prezent, 4 sectoare ale capitalei și 24 de orașe și reședințe de județ au aderat la misiunea ASAP și, prin intermediul autorităților locale și al inspectoratelor școlare, susțin activ unitățile de învățământ de pe raza teritoriului pe care îl au în administrare să implementeze o infrastructură funcțională de colectare separată și de reciclare a plasticului. Programul ASAP este activ în următoarele localități din țară: Constanța, Brașov, Iași, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, Târgoviște, Târgu Mureș, Slobozia, Bacău, Deva, Ploiești, Giurgiu, Tulcea, Baia Mare, Piatra Neamț, Buzău, Măgurele, Reșița – și în Sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București. Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituții de învățământ din orașele care s-au alăturat inițiativei contribuie deja activ la o lume fără plastic.

Cei care doresc să contribuie la „înverzirea” școlilor din România și vor să susțină demersurile în lupta pentru mai puțin plastic, pot semna petiția inițiată de ASAP: https://asap- romania.ro/petitie, în timp ce toate instituțiile de învățământ sunt invitate să se alăture programului național ASAP.

***

Parteneri media: Rock FM, Hotnews, Ambasada Sustenabilității în România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro