webPR: Filmul-soc al Festivalului de la Cannes, in premiera la Bucuresti. Regizorul Alain Guiraudie, invitat special
Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes a Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul isi va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internationala filmul-soc al editiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes. El se alatura celorlalti invitati anuntati deja, regizorul israelian Eran Kolirin, care vine cu Beyond the Mountains and Hills, si cineastul turc Mehmet Can Mertoglu, care va vorbi despre debutul Album, distins cu Prix Revelation France 4 in Semaine de la Critique.
Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a Muzeului National de Arta. Primele bilete vor fi puse in vanzare saptamana aceasta, pe www.eventbook.ro.
„Primul soc din festival”, titra Le Nouvel Observateur despre Rester Vertical, descriind filmul ca pe „o fabula imposibil de rezumat, pe cat de ciudata, pe atat de queer, mai deraiata si mai fantezista decat fabulosul film care l-a propulsat pe cineast acum trei ani”. Una dintre revelatiile anului in cinema-ul francez, actorul Damien Bonnard joaca rolul unui scenarist fara inspiratie, care pleaca in cautarea lupului in muntii din sudul Frantei. Acolo o intalneste pe Marie, care ii daruieste un copil, apoi ii abandoneaza. Ramas cu un copil in brate si trecand printr-o serie de intamplari bizare, el incearca sa ramana in picioare. Scene de sex explicite si o nastere naturala filmata i-au adus titulatura de „film-soc”, criticii francezi comparandu-l cu filmele lui Pier Paolo Pasolini.
Scenaristul si regizorul Alain Guiraudie (52 de ani) realizat cinci lungmetraje si se afla la a patra selectie la Festivalul de la Cannes. In 2001, mediumetrajul Ce vieux reve qui bouge, prezentat in Quinzaine des Realisateurs, a fost decretat de Jean-Luc Godard „cel mai bun film de la Cannes”. In 2009, a revenit in aceeasi sectiune cu Le Roi de l’evasion, iar in 2013, a castigat Premiul de regie Un Certain Regard cu L’Inconnu du lac, prezentat la Les Films de Cannes a Bucarest de actorul Christophe Paou. La Bucuresti, Alain Guiraudie va raspunde curiozitatilor publicului si presei despre noul sau film.
Scene bulversante are si comedia neagra Ma Loute, noul film din competitia de la Cannes al lui Bruno Dumont (P’tit Quinquin, L’Humanite), un autor aparte pe care Les Films de Cannes a Bucarest l-a celebrat in editiile anterioare. „Romeo si Julieta la canibali si consangvini”, titreaza Le Monde, apreciind umorul si stilul unic al lui Dumont. In centrul filmului de epoca, o devoratoare poveste de dragoste intre Ma Loute, fiul unei familii de pescari, si Billie, fiica unor burghezi bogati si decadenti. Distributia e unul dintre atuuri: Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent si Raph.
Despre pasiuni interzise vorbeste un alt film de epoca din competitia canneza, Mal de pierres / From the Land of the Moon (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard si Louis Garrel pe afis. Cotillard joaca rolul unei tinere careia parintii i-au ales sotul si care se incapataneaza sa-si traiasca visul de a gasi iubirea adevarata intr-o epoca in care acest lucru e considerat scandalos. Sau semn de nebunie.
Tot in premiera in Romania, cinefilii vor urmari un alt film de epoca aflat in cursa pentru Palme d’Or: thriller-ul erotico-psihologic The Handmaiden, de Park Chan-wook (Oldboy, Thirst), distins la Cannes cu Prix Vulcain de l’Artiste-Technicien. Celebrul regizor sud-coreean adapteaza romanul Fingersmith, de Sarah Waters, mutand actiunea din epoca victoriana in Coreea anilor 1930, in perioada ocupatiei japoneze. O slujnica vine pe o mosie intinsa, stapanita de o femeie si de unchiul ei tiranic, cu un plan secret. Totul merge conform planului, pana cand cele doua femei descopera emotii neasteptate. Din cauza scenelor de sex, filmul este interzis celor sub 18 ani, in anumite tari.
Un alt autor asiatic celebru, regizorul japonez Hirokazu Kore-eda, revine cu After the Storm, „o oda dureros de frumoasa adusa complexitatilor tacite din viata unei familii”, cum o numeste The Telegraph. Proiectat in Un Certain Regard, filmul are in centru un barbat divortat, ramas fara bani pentru pensia alimentara, care incearca sa-si gaseasca locul in viata alor sai si a fiului sau. In ajutorul lui vine un taifun care forteaza intreaga familie sa petreaca o noapte impreuna. Precedentul film al lui Hirokazu Kore-eda, Like Father, Like Son, a castigat Premiul Juriului la Cannes in 2013.
Les Films de Cannes a Bucarest se va desfasura anul acesta intre 14 si 23 octombrie 2016, cu o editie extinsa si cu cele mai asteptate filme din selectia Festivalului de la Cannes. Pentru prima data, vor avea loc proiectii concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.
Filmele Ma Loute si The Handmaiden sunt distribuite in Romania de Asociatia Culturala Macondo.
O premiera in Bucuresti va fi conferinta Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitatii conferintei sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania). Detalii despre bilete si inscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/. Evenimentul este prezentat de BRD Group Societe Generale.
Editia a saptea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti. Este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, SACD / Societe des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti – ARCUB, in cadrul Programului cultural „Bucuresti – Orasul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Roman si Goethe Institut.
Les Films de Cannes a Cluj-Napoca (14-16 octombrie) este un proiect realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca.
Editia de Timisoara (21-22 octombrie) este realizata cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara.
Editia de Iasi (28 – 29 octombrie) este realizata cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi si al Asociatiei Studentilor Jurnalisti din Iasi.
Evenimentul beneficiaza de sprijinul distribuitorilor Independenta Film, Asociatia Culturala Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm.
Festivalul este prezentat de Orange Romania, partener de traditie al evenimentului.
Sustinut de: BRD Groupe Societe Generale
Masina oficiala a festivalului: BMW.
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurari, Silva, Cez Romania
Parteneri: CINETIc UNATC „I. L. Caragiale”, Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS
Parteneri media: Europa FM, Zile si Nopti, Cinemap, Cinemagia, Decat o Revista, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, Carturesti, Agerpres, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteti urmari pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti scrie pe contact@filmedefestival.ro.