Week-end cu miza mare pentru PD-L, PNL si PSD. Vezi care lideri risca sa-si piarda influenta in partid
Liderii PDL decid persoanele care vor efectua modificarile la statut si data Conventiei Nationale. Altfel spus, garda veche a partidului, triada Blaga-Videanu-Berceanu, va fi la prima confruntare majora cu parlamentarii reformisti. Liberalii au sedinta tot la Brasov si decid daca ii dau puteri depline lui Crin Antonescu si ii reduc din atributii lui Ludovic Orban. La PSD, Viorel Hrebenciuc va trebui sa treaca si el un test: mentinerea in functie de lider al deputatilor. Hrebenciuc ar putea fi inlocuit la inceputul saptamanii din functia de lider al deputatilor PSD.
PD-L – reforma sau oligarhie?
Conducerea PD-L sta pe un butoi de pulbere. In week-end, la Poiana Brasov, se va discuta despre modificarea statutului, schimbarea doctrinei, reformarea partidului si stabilirea datei Conventiei Nationale. Lipsa comunicarii conducerii centrale cu parlamentarii si banii putini directionati catre teritoriu au declansat la inceputul anului nemultumiri in interiorul PD-L.
Cei mai nemultumiti de actuala conducere, in special de ministrii Blaga, Videanu, Berceanu, sunt parlamentarii aflati la primul mandat. Alaturi de ei sunt si fidelii lui Traian
Vasile Blaga, Adrian Videanu si Radu Berceanu Foto: Agerpres |
Basescu si militantii pentru reformarea clasei politice.
Europarlamentarul Cristian Preda a dat tonul nemultumirilor. Aproxmativ 60 de deputatii aflati la primul mandat, intre care si Sever Voinescu sustinut de Roberta Anastase, i-au solicitat presedintelui PD-L Emil Boc o dezbatere pe tema modificarii statutului. Parlamentarii sunt nemultumiti ca decizile se iau de catre „gasca care face si deface apele in partid”: triada ministrilorVasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu.
La sedinta din Poiana Brasov, pe agenda se afla:
- stabilirea datei Conventiei Nationale in care se va alege noua conducere a PD-L
- nominalizarea membrilor comisiei care analizeaza proiectele de modificare ale statutului
- excluderea din partid a primarului condamnat la inchisoare Mircea Gutau
- nominalizarea candidatilor pentru alegerile parlamentare din colegiul nr 19 Bucuresti
Sedinta de la Brasov se anunta tensionata, miza cea mare fiind membrii comisiei care vor analiza modificarile la statut si stabilirea datei Conventiei Nationale. Triada Blaga-Videanu-Berceanu si apropiatii acestora vor incerca sa limiteze modificarile la statut si vor incerca sa-si impuna parlamentarii fideli in comisia care le analizeaza.
Cateva din modificarile dorite de deputati:
- reorganizarea filialelor pe colegii, astfel incat senatorii si deputatii dintr-un judet sa aiba un presedinte ales, membru in Biroul Judetean. Astfel, parlamentarii ar putea participa la luarea deciziilor din partid si ar fi membri in Colegiul Director National.
- separarea functiilor de vicepresedinti de cele din Guvern si crearea unor departamente specializate pe fiecare domeniu, practic corespondentul intern al unui minister din Guvern
- reducerea numarului de vicepresedinti de la 19 la 6, fiecare vicepresedinte pe cate un domeniu. (Aici ar putea sa-si piarda functiile de vicepresedinti Romeo Raicu, Cristian Boureanu, Florin Popescu)
- eliminarea functiilor de prim-vicepresedinte, cu tinta directa Adriean Videanu
- reducerea atributiilor secretarului general (tinta Vasile Blaga) si crearea a patru functii de secretari adjuncti
Cristian Preda si Monica Macovei Foto: Agerpres |
Pe langa modificarile propuse de catre parlamentarii nemultumiti mai sunt si alte initiate si discutate in interiorul Biroului Politic al PD-L.
Vicepresedintele PD-L, Sorin Frunzaverde a venit cu propunerea de schimbarea siglei, numelui si doctrinei partidului. Frunzaverde propune trecerea PD-L la doctrina crestin democrata si intrarea in marea familie europena a Partidului Popular.
Si europarlamentarii Cristian Preda si Monica Macovei considera ca PD-L are nevoie de o clarificare doctrinara, iar relatia dintre alesii locali si conducerea centrala a PD-L trebuie revizuita. Cei doi militeaza pentru promovarea oamenilor noi in functiile de conducere, „care sa isi spuna parerea si sa fie luati in seama”.
Liberalii vor sa-i sporeasca puterea lui Antonescu si sa o reduca pe cea a lui Ludovic Orban
Si liberalii se intrunesc sambata si duminica, tot la Poiana Brasov. In program, liberalii au reuniunea Biroului Politic Central, a Consiliului National Executiv si a Delegatiei Permanente a PNL. Discutiile se vor centra pe eventuale modificari ale statutului si stabilirea datei Congresului. De asemenea, la Brasov se astepta ca taberele din interiorul PNL sa se pozitioneze.
- Una din temele care va fi dezbatuta la Poiana Brasov va fi stabilirea datei exacte a congresului PNL. Presedintele PNL Crin Antonescu a reusit sa impuna in sedinta Biroului Politic organizarea congresului in luna martie, decizie care a starnit nemultumiri in randul taberei lui Calin Popescu Tariceanu. Antonescu a preferat organizarea alegerilor cat mai curand, pentru a obtine o noua validare la sefia PNL si pentru a nu permite taberei Tariceanu sa castige adepti. Antonescu a inlaturat astfel pericolul de a-si pierde functia de presedinte daca congresul ar fi avut loc in toamna. Fostul presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, pentru „Gandul”, ca nu considera necesara convocarea unui congres al PNL: „Electoratul asteapta de la liberali solutii pentru problemele cu care se confrunta, solutii pentru iesirea din criza politica, morala si economica. Cred ca aceasta ar trebui sa fie preocuparea principala a partidului si nu organizarea unui congres intern.”
-
Ludovic Orban, Crin Antonescu si
Calin Popescu Tariceanu
Foto: AgerpresO alta tema pe agenda PNL este modificarea statutului partidului. Vicepresedintele Relu Fenechiu a declarat ca doreste eliminarea functiei de prim-vicepresedinte, detinuta in prezent de catre Ludovic Orban. Fenechiu considera inutila functia de prim vicepresedinte si vrea intarirea atributiilor presedintelui PNL: „Cred ca in acest moment principalul vehicul al PNL trebuie sa fie Crin Antonescu si pledez pentru intarirea atributiilor acestuia si eliminarea functiei de prim-vicepresedinte. Nu am nimic personal cu Ludovic Orban, dar Antonescu trebuie sa fie liderul PNL cu puteri depline. Atributiile functiei de prim vicepresedinte pot fi preluate de presedinte si de vicepresedinti”. Surse liberale sustin ca prin aceasta propunere, fidelii lui Antonescu incearca sa elimine eventualele pretentii ale lui Ludovic Orban la sefia PNL. Multi dintre liderii de organizatii sunt nemultumiti de politica lui Orban de a impune la nivel local parteneriate cu PSD, sustin sursele citate.
- Pozitia lui Antonescu privind reducerea atributiilor lui Orban, omul care l-a ajutat sa castige fotoliul de presedinte, a fost neutra. Antonescu sustine ca nu este necesara eliminarea functiei dar, in acelasi timp lasa sa se decida in forul statutar al PNL. „Din punctul meu de vedere, aceasta functie este utila si consider ca este cazul ca ea sa fie mentinuta, dar asta va decide forul statutar al partidului”, a declarat Antonescu. Alaturi de Fenechiu, modificarea statutului PNL in acest sens este promovata si de vicepresedintii Theodor Melescanu si Dan Radu Rusanu.
- Nici Calin Popescu Tariceanu nu este de acord cu modificarea statutului. „Exisa o serie de persoane care cred ca este nevoie de o formula statutara ce le va permite „o detinere mai buna a parghiilor de putere interna si pe o perioada cat mai lunga de timp si din acest motiv incearca diferite formule de statut. Parerea mea este ca valoarea unui lider politic nu trebuie sa se bazeze pe forta Statutului, ci pe forta mesajului lui si pe capacitatea de a capata increderea electoratului, a membrilor si a simpatizantilor partidului”, a declarat Tariceanu pentru „Gandul”.
- O alta problema care va fi discutata la Brasov este si propunerea lui Ludovic Orban ca Ilie Morega sa fie demis din functia de presedinte interimar al PNL Gorj. Morega l-a invitat la inceputul saptamanii pe liderul PDL Gorj, Ionel Mantog, la sedinta organizatiei locale a PNL pentru a promova un parteneriat in Consiliul Judetean Gorj cu PD-L. Morega sustine ca prim-vicepresedintele Ludovic Orban a incercat sa-i impuna un parteneriat cu PSD. Gestul a starnit reactia conducerii de la centru. Ludovic Orban a declarat la un post de televiziune ca va solicita la intalnirea de la Brasov demiterea acestuia.
Hrebenciuc, amenintat cu pierderea functiei de lider al grupului deputatilor PSD
Ioan Munteanu si Mircea Geoana Foto: Agerpres |
Viorel Hrebenciuc Foto: Rompres |