Sari direct la conținut

Weekend trending în București, 1-3 decembrie: restaurante cu meniuri dedicate Zilei Naționale, deschiderea târgurilor de Crăciun, cea mai veche ie, dar și un film despre un inventator român persecutat de Securitate

HotNews.ro
Fasole cu ciolan de 1 decembrie în București, Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Fasole cu ciolan de 1 decembrie în București, Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

​După zile cu frig, soare cu dinți și vreme mohorâtă, perioada 1-3 decembrie se anunță cu mai multe grade în termometre. Deci, va fi numai bine pentru plimbări prin oraș, mai ales că minivacanța de 1 Decembrie va face ca totul să fie mai respirabil în Capitală și infernal pe Valea Prahovei.

Iată ce poți face în oraș începând cu 1 Decembrie.

Cafeaua o poți bea la Butter 2 (Dorobanți 32), o cafenea de specialitate care a intrat deja în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă și a fost decorată foarte frumos de cei de la Atelier Interesant.

Apoi, trebuie să știi că foarte multe locuri din oraș au meniuri și evenimente speciale dedicate Zilei Naționale. De exemplu, de 1 Decembrie, Energiea (Brezoianu 4) face ceea ce a promis să nu facă niciodată: ciorbă de burtă și mici, dar și papanași. Dar o fac în stilul propriu, deci e de mers pentru a încerca versiunea lor pentru aceste preparate atipice pentru meniul lor.

Energiea / Pagina de Facebook

Și la Băcănia Veche – Delicatese & Grădină (Dacia 25) vor fi preparate cu specific național de 1 Decembrie, dar va fi belșug.

„Încingem ceaunele (trei la număr vor fi anul asta în curtea din #Dacia25) să facem mâncare bună, românească, oameni fericiți și atmosfera de sărbătoare. Facem și un platouaș de live-uri și interviuri online, plus filmări pentru podcastul #LOCAL”, scriu cei de la Băcănia Veche.

Meniul arată cam așa: ouă umplute, salată de Boeuf, salată de icre de crap sălbatic, fasole bătută cu ceapă cu bulion, platouri (pentru 2-3 persoane) cu tobă, lebăr, sorici, cârnați de mangaliță, babic, ghiudem, slăninuță. La ceaun se vor pregăti borș (acru ca-n Moldova) de găină de țară, fasole cu ciolan, pomana porcului. Vor fi și mici, sarmale, bulz pe jar, papanași, savarine etc. Intrarea este liberă și fiecare comandă ce vrea!

DeSoi (Piața Sfântul Ștefan 8) te așteaptă cu țuică fiartă pe 1 Decembrie, după defilare, dar meniul cu preparate tradiționale va fi valabil până duminică inclusiv. Se gătește ciorbă de porc cu ulei de tarhon și acrită cu varză murată, sarmale de post în foi de spanac și mămăligă cu ierburi, varză crudă călită cu cârnați de mangalița și mărar, rulou de crap în saramură, MBS cu brânză de oaie, jambon fiert și ulei de mărar, fasole bătută cu cârnați de Pleșcoi și ceapă caramelizată, iar la desert o prăjitură Albă-ca-zăpada.

La Green Hours (Calea Victoriei 120) se face petrecere mare de 1 Decembrie, cu grătar și taraf, ca în Bucureștiul vechi.

„Pregătim Marele Grătar, așezăm ceaunele, căci facem mare sărbătoare. Vestitorul zilei naționale, ceaunul de fasole cu ciolan e mareșal al petrecerii, secondat de faimoșii mici, de cârnați și de pastramă, toate prepelite pe marele Mare Grătar, lângă bulzul ciobănesc. Muzica? Taraful de la Mîrșa. Aperitivul? Pălinca de Salonta”, și-au anunțat cei de la Green Hours fanii de pe Facebook.

DESCHIS Gastrobar (Splaiul Unirii 160) nu face petrecere de 1 Decembrie, dar te așteaptă pe 2 și pe 3 decembrie la brunch, în frumoasa lor sufragerie de la interior, plină de verdeață și cosy. Ești așteptat cu preparate speciale de mic dejun târziu, dar și orice altceva îți face cu ochiul din meniul a la carte. De ținut minte că din partea casei primești cafeaua.

Deschis Gastrobar / pagina de Facebook

Cel mai mic taproom din București, NoRoom Taproom (Brezoianu 9), sărbătorește pe 1 decembrie un an de existență.

„Un an deja și barul nostru nu a crescut deloc! Tot la fel de mic ca întotdeauna, dar anul acesta ne-au vizitat sute de oameni și s-au turnat mii de pahare. Cele mai multe au fost băute, puține au fost vărsate, dar toate au fost împărțite. Te invităm să fii alături de noi și să sărbătorim împreună prima noastră tură în jurul soarelui, cu o bere nouă de asemenea, și cu niște MICI gustoși de la vecinii noștri de peste drum”, au anunțat cei de la NoRoom Taproom. Muzica va fi asigurată de Edi și Virgil, cei de la SAD DADS.

Tot pe 1 Decembrie și cei de la Grădina Olari (Olari 8) modifică meniul lor clasic și pregătesc ciorbă de fasole cu afumătură și tarhon și mici cu muștar și cartofi prăjiți. În plus, primești și o țuică fiartă din partea casei, ca să fie bine și să mai meargă și un vin fiert.

Evenimente

În ceea ce privește evenimentele, avem destule și de toate felurile în acest interval. Se deschid târgurile de Crăciun din București, dar avem și concerte și evenimente mai atipice.

Că tot le-am menționat, târgurile de Crăciun vor atrage încă din primele zile mulți bucureșteni. Cel mai mare va fi cel din Piața Constituției, organizat de PMB.

Târgul de Crăciun București este înscris în rețeaua internațională a târgurilor de Crăciun, s-a deschis joi, 30 noiembrie, iar intrarea este liberă. Bradul înalt de 30 de metri, îmbrăcat în cetină, decorațiunile luminoase, căsuțele frumos ornate, deliciile tradiționale și internaționale, activitățile de poveste pregătite pentru toți vizitatorii, concertele de colinde și muzica specifică sărbătorilor, toate vor crea atmosfera magică a Crăciunului, chiar în inima orașului.

Vor fi peste 130 de căsuțe de Crăciun care vor găzdui meșteșugari din toate zonele țării, creatori autentici și producători locali, care își vor prezenta arta și tradițiile deprinse de-a lungul generațiilor. Vor fi și multe concerte și spectacole, iar programul complet îl găsești aici.

West Side Christmas Market, din Parcul Drumul Taberei s-a deschis încă de miercuri, 29 noiembrie. În 2022, West Side Christmas Market a fost votat drept cel mai frumos târg de Crăciun din România şi a atras 1 milion de vizitatori. Evenimentul ajuns la a treia ediție este organizat de Untold Universe, în colaborare cu Primăria Sectorului 6.

Principalele atracţii ale târgului vor fi: patinoarul, un carusel colorat şi un trenuleţ pentru copii, o roată panoramică înaltă de 38 de metri, peste 65 de căsuţe unde vor fi comercializate mâncăruri tradiţionale, vin fiert, ciocolată caldă, decoraţiuni şi cadouri realizate de artizani din toate colţurile ţării.

Vor exista și concerte și spectacole, iar programul complet pentru minivacanța de 1 Decembrie îl găsești aici.

Cea mai veche ie din România, „Cămașa de la Brețcu, Trei Scaune”, datată 1798, va fi expusă la Art Safari (Lipscani 18-20), cu ocazia Zilei Naționale a României, în perioada 30 noiembrie 2023-14 ianuarie 2024.

Alături de această bijuterie, vor fi dezvăluite și alte 30 de obiecte prețioase și fragile, utilizate în meșteșugul realizării de piese vestimentare tradiționale, precum și fotografii de epocă, ce surprind femei la lucru sau port tradițional din diverse zone ale România, din colecția Muzeului Național al Țăranului Român.

Art Safari va fi deschis în mini-vacanța 30 noiembrie-3 decembrie, iar pe 1 Decembrie organizează Night Tours speciale, cu muzică live, artă românească și pălincă, de la ora 20:00. Biletele s-au pus deja în vânzare online.

Pe 1 decembrie este și Ziua Prozei Scurte, iar cu această ocazie, la Cărturești Verona (Arthur Verona 13-15) are loc evenimentul SHORT. De la ora 10:30 poți să petreci cinci ore în compania a zece scriitori care au publicat recent proză scurtă sau care lucrează în prezent la un volum aparținând acestui gen. Se va discuta despre elemente cheie ale prozei scurte, cuvinte, texte, inspirație, obiceiuri de scris și se va și citi.

La capitolul concerte, avem deja tradiționala Sărbătoare Subcarpați de la Arenele Romane, pe 1 decembrie. Trupa va lansa și un nou album „Valea Voltului”.

„Al șaptelea album Subcarpați anunță un sound nou cu o amprentă veche. Valea Voltului este ca o trecere prin vale, iar coperta poate fi percepută că o odă adusă uneia dintre cele mai fundamentale și puternice „unelte” ale omului: mâinile”, spun băieții de la Subcarpați. Un bilet costă 130 lei.

În Club Control, pe 1 decembrie are loc Discotecă feat. MIRABELA DAUER + RomDance Party. Ai citit bine, Colectivul Discotecă prezintă, în premieră la Control Club, MIRABELA DAUER într-un recital extraordinar!

„În ceea ce obișnuim să numim Ziua Națională Discotecă, colectiv ajuns la al 11-lea an de existență – una începută în 2012 la Control Club cu o legendară petrecere – derulăm un party aniversar care o va avea ca invitată specială pe inegalabila Mirabela Dauer.

Va fi o noapte memorabilă care va conține tot spectrul RomDance 70-80-90, un mix care va explora contextele muzicii de dans made in RO, de la funk+disco la breaks+electro, via electrecordwave”, se arată pe pagina evenimentului. Un bilet costă 50 de lei.

Tot pe 1 decembrie mai avem un concert interesant – byron la Expirat. „Anul acesta, tot pe 1 decembrie ca și până acum, vom marca împreună cei 17 ani de când byron ne (în)cântă”, scriu organizatorii. Un bilet costă 90 de lei.

Ana Coman revine pe scenă în Control Club pe 2 decembrie, cu lansarea celui mai recent videoclip „Suvenir”. Pe Ana Coman, poate, ați cunoscut-o la „Ana Are Cântec”, segmentul de pe Radio Guerilla. Aceasta și-a început pregătirea muzicală de mică, iar pasiunea a determinat-o să se afirme.

Astfel, a ajuns să cânte la câteva festivaluri importante din țară, precum „SummerWell”, „Rocanotherworld”, „Femei pe Mătăsari”, „Focus in The Park” și „Electric Castle”. Un bilet costă 70 de lei.

Teatru și film

Una dintre piesele de teatru despre care se tot vorbește la superlativ în ultima vreme este „Solaris”, de la Teatrul Excelsior. Se joacă pe 3 decembrie, de la ora 11:00.

„Oamenii pornesc în căutarea altor lumi, a altor civilizații, înainte de a-și cunoaște cotloanele întunecate ale sufletului, zonele oarbe, ușile baricadate” – cam așa descrie Lem această uluitoare aventură SF. Solaris este, de fapt, o alegorie profundă pentru umanitate, pentru conexiune umană autentică și mi se pare că astăzi, parcă mai mult ca oricând, discuția devine cu atât mai relevantă. Ce căutăm cu adevărat în afara noastră, ce lume ideală sperăm să găsim și care sunt lucrurile din noi de care fugim?”, spune regizorul Bobi Pricop.

Nu cred că s-a pus în scenă prea des în România o piesă de teatru care să aibă loc în spațiu, cu decoruri pe măsură, demne de un film SF. Prețul unui bilet este de 35-75 lei.

Tot pe 3 decembrie se joacă la Teatrul Apropo, de la 19:00, piesa „LOVERBOY. în vreme de război”. Este un spectacol despre lipsa iubirii, inspirat din mărturiile victimelor traficului de ființe umane, racolate prin metoda Loverboy.

Spectacolul vorbește despre lipsa ocrotirii propriului ecosistem, lipsa educației și a protecției sociale, în contextul declanșării războiului din Ucraina. Este și un colaj performativ creat în urma documentării unor cazuri reale de abuz și invită cu umor și gingășie la o sinceră analiză a unui viitor în care ura, puterea și războiul sunt acceptate ca simple normalității. Prețul unui bilet 65 de lei.

De asemenea, în această perioadă trei filme vor avea premiera pe marele ecran. „3 Jours Max” este o comedie franțuzească care îmbină umorul cu acțiunea. Sinopsisul sună așa: Un cartel mexican a răpit-o pe bunica lui Rayane (Tarek Boudali), iar acum acesta are la dispoziție doar trei zile pentru a o elibera.

Avem și un horror american cu un scenariu cel puțin interesant. „Thanksgiving” prezintă cum după ce o promoție de Black Friday se sfârșește tragic, cu oameni care se calcă în picioare, un misterios criminal inspirat de Ziua Recunoștinței terorizează Plymouth, Massachusetts, orașul în care a apărut această sărbătoare.

Avem și un nou film românesc care urcă pe marile ecrane, foarte interesant și bazat pe fapte reale. „Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov, este un film bazat pe fapte reale, care spune povestea inginerului român Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă, care în loc de faimă și recunoștință s-a ales cu o sentință de 12 ani de închisoare pentru trădare de patrie.

De altfel, cu Ionel Sporea am și stat de vorbă și ne-a povestit mai multe despre el și despre acest film.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro