Sari direct la conținut

Weekend trending în București: 10 locuri din oraș unde te duci să mănânci de plăcere nu neapărat de foame (comfort food)

HotNews.ro
Weekend trending în București: 10 locuri din oraș unde te duci să mănânci de plăcere nu neapărat de foame (comfort food)

​În această ediție din „Weekend trending în București” încercăm să prezentăm câteva localuri care au mizat pe așa-numitul concept „comfort food”: restaurante mici, cu mâncare deosebit de gustoasă și, în general, cu porții reduse. Pentru că aici oamenii vin să mănânce de plăcere, nu neapărat de foame.

Bucureștenii au început să prindă din ce în ce mai mult gustul localurilor mici și foarte mici care-ți servesc mâncare gustoasă, gătită cu ingrediente de calitate și care nu se complică în a face un adevărat ceremonial din luatul mesei – adică, fără fiță. Posibil ca viteza cu care acestea au apărut în ultimii ani să aibă legătură și cu explozia numărului de cafenele de specialitate din oraș, pentru că destul de multe s-au deschis în vecinătatea acestora.

Este și cazul băcăniei Fresco Artigianale (Inginer Slăniceanu Nicolae 1), care funcționează și ca un sandwich-shop apărut ca o binecuvântare pentru clienții cafenelei Boiler – un loc care a avut curajul să se deschidă în plină pandemie. În doar un an, Boiler a reușit să strângă în jurul său o frumoasă comunitate. Acum, sunt destui clienți care vin la Piața Muncii, în loc să se mai ducă prin centru, pentru a-și începe ziua cu o cafea de specialitate și un sandviș bun de la Fresco.

Fresco Artigianale. FOTO: Facebook

Apropo de localuri deschise în plină pandemie, Pickles (Vasile Lascăr 21) a apărut și el tot în 2020, când lumea era închisă în case. Alexandra Blaș, proprietara și cea care și gătește aici aproape zilnic, a ales să mizeze pe un meniu în care murăturile prăjite sunt vedeta. Dar aici se pregătesc multe alte lucruri delicioase pe care nu prea le găsești prin alte locuri, cum ar fi genialul sandviș cu calamar sau „coastele” de porumb cu ketchup de caise. Alexandra a petrecut ultimii cinci ani în bucătăriile mai multor restaurante din Londra, iar acum micul ei local este unul dintre cele mai hip din București.

Coaste de porumb de la Pickles. FOTO: Facebook

Tot în zonă, dar mai spre bulevard, se află Ou_bucuresti (Dianei 1) un loc unde se gătesc și se servesc doar ouă, sub diverse forme. Coincidența face că și el tot în pandemie s-a deschis, iar proprietarii sunt cei care au și Arrosticini. Meniul conține multe lucruri speciale, dar neapărat trebuie să încerci omleta pufoasă (despre care n-ai zice la o primă vedere că e omletă) făcută din ouă și unt, servită cu ceapă verde tăiată mărunt (uneori cu trufe) și pe o crochetă de cartof.

Balls. (Regina Elisabeta 26) are un meniu gândit în jurul chifteluțelor, s-a deschis prin 2019 (inițial în Dorobanți) și a devenit rapid unul dintre locurile cool din oraș. Ala Dumitrache a avut ideea acestui loc și tot ea este cea care gătește aici. Ea mi-a povestit cu o altă ocazie că Balls. a apărut din dorința ei de a crea un produs cu care, într-o formă sau alta, poate empatiza oricine, dar și pentru a experimenta cu acest preparat atât de familiar, autohton și de universal deopotrivă. Locul este și unul care atrage prin interiorul colorat, vesel și imperfect, numai bun de tras în poze pe Instagram.

Balls. FOTO: Facebook

Dacă tot vorbim de comfort food, n-avem cum să nu menționăm și pizza, iar în acest sens buoni e bravi (Piața C. A. Rosetti 3) e locul perfect pentru a încerca diverse tipuri de pizza la felie. Ca lucruri importante de știut: e tot timpul coadă la ei, nu lucrează decât în timpul săptămânii și au niște combinații surprinzătoare. Nu sunt puțini cei care recomandă micuțul local celor care vor să mănânce cea mai bună pizza din oraș.

Ar fi total nedrept să nu menționăm și un loc de unde să-ți iei unul dintre cele mai bune doner din oraș: Circus Döner (Bulevardul Lacul Tei 65). Dacă numele îți sună cunoscut, este pentru că e vorba de fratele mai mic al localului Circus Pub, specializat în burgeri (în 2016 au și câștigat locul 1 la BurgerFest).

În 2020, George Saghin, proprietarul Circus Pub, a decis că e momentul să mai deschidă un local, de această dată cu specialități turcești. Motivația lui a fost gustul personal, dar și faptul că dönerul/ shaorma/ kebapul e comfort food-ul suprem al bucureștenilor. Preparatul vedetă al locului kokorec-ul (intestine de oaie condimentate și rotisate), e unul din produsele pe care nu le găsești peste tot, dar foarte apreciat de gurmanzi și de cei care l-au încercat.

M.A.T. (Mircea Vulcănescu 121) este un alt local care vine cu o ofertă inedită pentru București: tacos artizanali. Așa se și traduce denumirea localului: Masa Artisanal Taqueria. E suficient să intri pe contul lor de Instagram și să te uiți la poze ca să te convingi că aici e următorul loc spre care te vor purta papilele gustative.

În cazul în care te întrebi ce înseamnă „tacos artizanali”, este vorba de o reinventare a acestui tip de mâncare, astfel că vei putea încerca tacos cu biban de mare pane, cu berbecuț afumat și cous-cous de conopidă, cu creveți și mango sau cu fasole verde pane, pentru a enumera doar câteva.

Am tot vorbit de papilele gustative, așa că e absolut normal să menționăm Papila (Sfinților 6), un mic local care se concentrează pe mâncare gătită corect, delicioasă, dar și cu un interior impresionant lucrat în detaliu. Și mâncarea și interiorul au fost premiate de unii dintre cei mai renumiți curatori de design și gastronomie.

Meniul de aici e gândit și implementat de Chef Vasile Nicolae, dar se schimbă sezonier în funcție de legumele momentului. Supele și sandvișurile calde sunt vedetele meniului, și e de ținut minte că aici poți mânca una dintre cele mai bune supe ramen din București.

Sandvișurile cu pastramă de vită nu reprezintă un preparat cu care să ne mândrim, dar ar trebui s-o facem. Chiar dacă este specific mai mult americanilor, acest preparat are origini românești datorită emigranților evrei-români care au dus această rețetă în America, spre finalul anilor 1800.

Pastrami and more. FOTO: Facebook

Acestea sunt apreciate de comunitatea de „foodies” de pretutindeni, cu mențiunea că pastrama trebuie să fie făcută cum trebuie, iar la Pastrami and more (Speranței 1) fix asta se întâmplă. Cei de aici s-au specializat în sandvișuri cu pastramă făcută „in house” și doar pozele cu ce se întâmplă aici te vor face să salivezi și să vrei să ajungi cât mai repede să încerci unul.

Un loc care a devenit destul de popular în ultima vreme printre iubitorii de comfort food este Smith Eatery (Carol Davila 39), din Cotroceni. Acest local care și-a făcut apariția în București destul de recent se prezintă ca o bucătărie pusă pe experimentat și jucat cu comfort food-ul și se recomandă drept „Eclectic street food. Curated specialty coffee. Exploring taste across the world”.

Merită să treci pe aici când ți-e poftă de ceva gustos și sățios.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro