Sari direct la conținut

Weekend trending în București, 18-19 mai: festivalul burgerilor, noaptea albă a muzeelor, „gimnastică lirică” și jazz în grădină

HotNews.ro
Muzeul Național de Istorie, Noaptea Muzeelor, București, 2022, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Muzeul Național de Istorie, Noaptea Muzeelor, București, 2022, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Și weekendul acesta va fi unul plin de evenimente de amploare și care-i va pune pe bucureșteni într-o mișcare continuă prin oraș. De asemenea, vor fi temperaturi plăcute, de 23-26 de grade, puțini nori pe cer și șanse mici de ploaie. Așadar, iată tot ce trebuie să știi dacă nu vrei să stai deloc în casă pe 18 și 19 mai.

Cafeaua de specialitate o poți bea la Sip Sip (Bulevardul Mircea Vodă 52). Cafeneaua de aici, aflată în imediata vecinătate a unui alte cafenele de specialitate, Trofic, are în meniu cafea de la Friedhats, o mică prăjitorie din Amsterdam foarte apreciată, dar și de la olandezii de la Manhattan Coffee Roasters și de la Keen Coffee.

În plus, găsești aici multe produse artizanale, iar atmosfera este întotdeauna una plăcută și liniștită, numai bună pentru cafea și discuții.

De sâmbătă, Modelier:Parc (Parc Herăstrău, la Roaba de Cultură) se redeschide. Asta înseamnă că ești chemat să migrezi în zona de nord a orașului, pentru că cei de la Modelier, renumiți pentru burgerii buni pe care-i fac în restaurantul de pe Duzilor 12, au transformat o parte din spațiul de la Roaba de Cultură într-o frumoasă grădină de vară, care-și dorește să fie un loc de popas pentru toți cei care iubesc să se plimbe prin Herăstrău sau să petreacă o zi la iarbă verde.

Există și meniu de mâncare, burgerii sunt la loc de cinste, bineînțeles, iar în unele zile au loc și party-uri cu muzică live. Party-ul de deschidere se ține duminică de la ora 14:00, cu Ruky Deejay.

Dacă sunt șanse mari ca în acest weekend să treci și tu pe Calea Victoriei transformată în „stradă deschisă”, atunci ține minte că aici s-a deschis un nou loc care merită încercat. Este vorba despre The Bao House by Sagakura (Calea Victoriei 87).

Acesta este un premium fast food asiatic unde poți încerca, așa cum spune numele, celebrele bao buns umplute cu tot felul de bunătăți – pui coreean crispy, ton și maioneză, prosciutto crudo sau cârnați. Nu doar că aceste specialități sunt foarte gustoase, dar dau și foarte bine în poză.

De ținut minte și că pe terasa Random Space (Popa Petre 21) sâmbătă are loc un flea market, adică un târg de obiecte, amintiri și haine favorite cândva, gata să devină din nou. Altfel, aici găsești în weekend de weekend nu doar beri artizanale bune, dar și o atmosferă plăcută și foarte cool. Terasa și întregul proiect Random s-au dovedit de succes, pentru că în curând, pe 31 mai, vor mai deschide o locație, pe Vasile Lascăr.

Evenimente

Așa cum spuneam, pentru amatorii de evenimente, weekendul acesta este unul care îi va satisface pe deplin. În primul rând, va fi sărbătoare mare la Verde Stop Arena, unde în intervalul 17-19 mai se va desfășura cea de-a opta ediție BURGERFEST, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate burgerilor. Intrarea va fi liberă în intervalul 12:00 – 18:30, urmând ca după să se intre la concerte pe bază de bilet (25 de lei).

Anul acesta BURGERFEST va aduce peste 45 de sortimente de burgeri, iar pentru a optulea an consecutiv va desemna CEL MAI BUN BURGER, în cadrul unei competiții unde sunt invitate toate restaurantele din festival, jurizate de personalități relevante din domeniul culinar.

Sâmbătă, muzica va fi asigurată de Sorin Lupașcu, NYSS, MR. Jurjak (dj set), ALT OM și Frate Gheorghe. Duminică se vor ocupa de muzică DAN AMARIEI (dj set), DJ BULLY și ROA.

Celălalt mare eveniment care va avea loc în noaptea de 18 mai va fi Noaptea Muzeelor. Peste 260 de obiective din 32 de județe și din București vor putea fi vizitate cu această ocazie. Ediția din acest an este una aniversară, pentru că se împlinesc 20 de ani de când Noaptea Muzeelor s-a ținut prima dată în România. Bucureștenii vor putea să viziteze 50 de obiective, lista acestora și programul anunțat de organizatori pot fi consultate aici.

Însă, ediția din acest an este una marcată de proteste, iar Muzeul Antipa a anunțat deja că nu ia parte la evenimentul din acest an.

Târgul Internațional de Bijuterie Contemporană AUTOR, singurul târg de acest profil și calibru din Europa de Est, invită publicul, pe 18 și 19 mai 2024, la cea de-a 21-a ediție. Peste 60 de designeri din peste 20 de țări din toată lumea vin să-și etaleze cele mai noi colecții de bijuterii în fața publicului, în centrul Bucureștiului, la Ghica House (Ion Ghica 13). Prețul unui bilet este de 28 de lei.

Un alt festival culinar care are loc în weekend este Asia Fest, care are loc în Parcul IOR. Aici vei putea descoperi bucătăriile tradiționale din Asia, începând cu ramen și până la supa vietnameză Pho Bo, supa Thai, kimchi, coltunasi, kebab turcesc, pad thai, kebab iranian, dolma, matcha tea, masala tea.

Peste 15 țări asiatice își vor expune preparatele cu care se mândresc și pe care le gătesc extraordinar: Japonia, China, India, Iran, Irak, Vietnam, Thailanda, Indonezia, Coreea de Sud, Sri Lanka, Siria, Liban, Turcia, Mongolia, Malaezia.

Muzeul MINA (George Constantinescu 2-4) a anunțat că începând cu 16 mai, începe spectacolul „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”. Noul show imersiv oferă o călătorie prin întreaga perioadă mezozoică, Triasic, Jurasic și Cretacic, cu proiecții impresionante pe o suprafață de 400 de metri pătrați și proiecții 360 de grade.

„Tavanul mapat completează experiența, permițându-ne să vedem dinozaurii trecând pe deasupra noastră și să ne scufundăm în apă, făcând această aventură cu adevărat specială”, spun organizatorii. Spectacolul este dedicat publicului cu vârsta de minim 3 ani. Un bilet costă 30 de lei.

În ceea ce privește evenimentele strict muzicale, pe 18 mai va avea loc la Arenele Romane lansarea celui de-al 10-lea album al lui Macanache – „Gimnastică lirică”.

„La fel cum există gimnastică artistică, pe care Macanache a practicat-o timp de aproape un deceniu, gimnastica lirică îmbină perfecțiunea din sport cu libertatea de exprimare oferită de rap și poezie. Lansat în cadrul unui festival urban, dedicat elementelor culturii Hip-Hop: B-boy, DJ, MC și Graffiti, albumul promite cel mai memorabil concert Macanache de până acum”, scriu organizatorii.

Se vor ține concursuri de Break Dance 2vs2, concursuri de DJ, Graffiti – Hall of Fame și fanii vor avea oportunitatea de a achiziționa obiecte colecționabile. Așadar, acesta se anunță a fi una dintre cele mai hip-hop experiențe ale anului.

În schimb, duminică, pe 19 mai, fanii Theo Rose sunt invitați la Berăria H pentru un show despre care artista promite că va fi EPIC! De această dată, alături de trupa Roz Gvng, Theo Rose vine în fața publicului cu Hora din Balcani, un proiect independent care a luat naștere din dorința de a promova cea mai pură formă de distracție și socializare balcanică: hora, jocul și voia bună. Prețul biletelor începe de la 179 lei, cu loc la masă.

Iubitorii de jazz pot merge sâmbătă, 18 mai, de la orele 19:00, la noua stagiune Jazz in the Garden, ce revine la Muzeul Hărților și Cărții Vechi cu un concert special susținut de Analia Selis (voce), Julian Caeiro (pian) și Damian Foretic (bandoneon), inclus în turneul național aniversar Tango Autentico, cu ocazia împlinirii 20 ani de carieră artistică și 10 ani de tango. Intrarea este liberă.

La J’ai Bistrot București se sărbătoresc în acest weekend 11 ani de existență. Cu această ocazie Corina Sîrghi revine în frumoasa grădină pe data de 19 mai alături de taraful – în totalitate acustic – condus de acordeonistul Shaun Williams (aka Jean Americanu). Va fi muzică interbelică și cântece de mahala, iar atmosfera va fi una tipică saloanelor decadente ale anilor ’30 și nebuniei petrecerilor de „bloc-mahala” din ’90. Un bilet costă 100 lei.

Evenimentul de la Sala Palatului din acest weekend care merită toată atenția iubitorilor genului fado este concertul artistei portugheze MARIZA. Aceasta revine în România pe data de 18 mai pentru un nou și emoționant concert.

În ultimele două decenii, MARIZA s-a transformat dintr-un fenomen local, cunoscut doar unui mic cerc de admiratori din Lisabona, într-una dintre cele mai apreciate şi vândute vedete ale circuitului muzical internațional.

Starul portughez a sărbătorit cea de-a douăzecea aniversare a carierei sale și cei 100 de ani de la naşterea regretatei Amália Rodrigues cu primul ei album complet de piese clasice, lansat în SUA pe data de 29 ianuarie 2021.

Teatru & film

În ceea ce privește piesele de teatru, la Bulandra (Sala Toma Caragiu) se joacă duminică „Furtuna” în regia, pe muzica și versurile Adei Milea.

„Este o versiune muzicală a celebrului text shakespearian. Spectatorul e invitat în “insula de sunete” construită de Ariel și poate urmări cum realitatea personajelor se schimbă până când acestea “nu își mai dau seama ce e vis și ce nu”.

În jungla de microfoane, cabluri, instrumente și proiecții video, unii actori joacă mai multe roluri: Caliban devine Antonio, apoi se transformă în Ferdinand, iar Regele e, de fapt, un Prospero urmărit de același cuțit criminal”, scria Ada Milea despre viziunea ei de punere în scenă a acestei piese. Un bilet costa 60-80 lei.

Una dintre piesele de teatru despre care se tot vorbește la superlativ în ultima vreme (și este mai tot timpul sold out) este „Solaris”, de la Teatrul Excelsior. Se joacă pe 18 mai, de la ora 19:00 (dar și duminică de la 11:00 și de la 19:00).

„Solaris este, de fapt, o alegorie profundă pentru umanitate, pentru conexiune umană autentică și mi se pare că astăzi, parcă mai mult ca oricând, discuția devine cu atât mai relevantă. Ce căutăm cu adevărat în afara noastră, ce lume ideală sperăm să găsim și care sunt lucrurile din noi de care fugim?”, spune regizorul Bobi Pricop.

Solaris este una dintre puținele, dacă nu singurele piese de teatru puse în scenă în România, care să aibă loc în spațiu, cu decoruri pe măsură, demne de un film SF. Prețul unui bilet este de 50-65 lei.

Dacă în acest weekend plănuiești să mergi la cinema, pe marele ecran urcă câteva filme pe care le poți avea în vedere. „The Garfield Movie” e de văzut mai ales cu cei mici sau dacă ești fan al faimosului motan portocaliu, care urăște zilele de luni și iubește lasagna. Acum el pornește într-o aventură nebună în aer liber!

După o reuniune neașteptată cu tatăl său, ciufulitul motan Vic, care trăiește pe stradă, Garfield și amicul său canin Odie renunță la viața confortabilă de animale de companie pentru a se alătura lui Vic într-un jaf cu mize mari.

„How to Have Sex” este unul dintre filmele europene care au avut premiera anul trecut și a fost extrem de bine primit de critică, dar care abia acum ajunge la noi în cinematografe. Pentru a sărbători sfârșitul liceului, trei adolescente britanice merg împreună pentru prima dată în vacanță în Creta.

Este vara tuturor exceselor: băutură, clubbing și cuplat. Ar trebui să fie cea mai mișto vară din viața lor. În timp ce dansează pe străzile însorite din Malia, cele trei adolescente descoperă compexitățile sexului, consimțământului și autodescoperirii.

Este și weekendul în care mersul la cinema poate înlocui mersul pe stadion, pentru că are premiera „În inima Naționalei”. Filmul spune povestea unei calificări și a unei echipe în care nimeni nu mai credea. Aproape nimeni.

O poveste din culisele campaniei de calificare la Euro 2024 care își propune să descopere cum în vestiare jucătorii au devenit echipă și apoi echipa a devenit familie. Un film documentar emoționant despre oameni și fotbal. Despre ambiție, determinare, curaj, pasiune pentru sport, devotament și încredere în sine și despre ce înseamnă să fi o echipă.

De asemenea, seria CINEPOLITICA revine, în perioada 16-19 mai 2024, la Cinema Muzeul Țăranului din București, cu 7 proiecții de lungmetraje de ficțiune și documentare pe teme politice și sociale de actualitate, majoritatea în premieră națională.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro