Sari direct la conținut

Weekend trending în București: Incursiune în fascinanta bucătărie asiatică, prin 10 localuri din Capitală care merită testate

HotNews.ro
Weekend trending în București: Incursiune în fascinanta bucătărie asiatică, prin 10 localuri din Capitală care merită testate

​Dacă la început românii n-au prea înghițit bucătăria asiatică, fiind mai tradiționali, mai ales când vine vorba de mâncare, cu timpul noile generații au început să-i prindă gustul. Așa că de la an la an Bucureștiul și-a tot îmbogățit oferta de sushi, ramen, fried rice sau noodles, nem nem și alte pachețele, curry-uri și bao bun-uri.

E greu de imaginat un Berlin, un Amsterdam sau un Milano, pentru a da doar câteva exemple, fără numeroasele localuri asiatice îngrămădite pe multe dintre străzile acestora. De ceva vreme și Bucureștiul începe să se înscrie în același tipar. Deci, iată zece dintre cele mai interesante localuri asiatice din Capitală care se bucură de succes.

Hushimo (Mendeleev 8) este unul dintre cele mai noi restaurante asiatice. S-a deschis în zona Pieței Amzei, în luna decembrie a anului trecut. Preparatele de aici sunt inspirate din bucătăria thailandeză, vietnameză și khmeră (cambodgiană).

Designul localului este unul modern și aerisit, iar în zilele mai călduroase funcționează aici și o terasă. În meniu poți găsi două dintre cele mai bune supe asiatice Pho Bo sau Tom Yum, dar și Pad Thai Chicken, Fried Rice Chicken sau Nem Nem (spring rolls-urile prăjite cu carne de porc), pentru a enumera doar câteva dintre preparatele din meniu.

Mai trebuie neapărat încercată și caracatița cu noodles sau bao bun-urile.

Fondatorilor le-a mers așa de bine, încât au deschis un al doilea local în aer liber, la Kraft Market (Matei Millo nr. 8-10), așa că-i poți vizita și acolo.

Tuk Tuk. FOTO: Facebook

Un alt restaurant cu specific thailandez, dar cu vechime în București, este Tuk Tuk (Puțul lui Zamfir 15). Meniul acestui mic local se concentrează pe „thai urban kitchen”, adică își propune să-ți servească street food thailandez și o face de ani buni de zile cu mare succes.

Mâncarea de aici este apreciată și de thailandezii care ajung prin București, iar acest lucru se datorează bucătarului, Chef Lam, un australian născut în Thailanda, care a lucrat ca chef la Hilton, în Praga, apoi a ajuns executive chef la Athénée Palace Hilton, în București.

După șase ani petrecuți pe această poziție, a decis că e momentul să-și deschidă ceva al său și așa a apărut Tuk Tuk. De curând a lansat și Farang (numele înseamnă, în thailandeză, „străin din Occident”), primul restaurant fusion cu specific thai – românesc. Însă, deocamdată, acesta se află doar în versiunea de delivery.

Să trecem un pic și la sushi. Pentru această specialitate japoneză ai mai multe opțiuni. Zen Sushi (Grigore Alexandrescu 56) este un astfel de loc care are deja o tradiție de peste zece ani în București. Meniul este destul de variat, cu multe preparate din bucătăria tradițională japoneză.

De asemenea, cei de la Zen Sushi garantează calitatea și prospețimea fiecărui fel din meniu, un aspect destul de important atunci când bucățelele de pește din farfurie nu sunt preparate termic.

O altă garanție a faptului că aici vei putea încerca unul dintre cele mai bune sushi din oraș este și faptul că Sorin Zaharia, de la Zen Sushi, a fost desemnat cel mai bun sushi chef din România, la prima ediție a concursului Romanian Sushi Cup, desfășurat între 2 și 4 iunie 2022 la București.

Astfel, el va reprezenta România la competiția internațională World Sushi Cup din Tokyo, în luna octombrie a lui 2022.

Pizza japoneză de la Kanpai. FOTO: Facebook

Kanpai (Călinescu George 49) este primul și singurul Izakaya din București. În cultura japoneză Izakaya este un pub, unde oamenii vin după muncă să bea și să mănânce la prețuri decente – cam ce e Irish pub-ul pentru irlandezi.

Bucătarul de la Kanpai este japonez, iar localul are un design mai puțin tradițional, mai modern și mai apropiat de puburile în care ies japonezii din zilele noastre. În meniu vei găsi o gamă mare de sushi, ramen, dar și Katsu Curry, de exemplu, sau rice burgeri și pizza japoneză cu somon.

Dacă tot am pomenit de pub-uri japoneze, în zona Floreasca, aproape de liceul Caragiale, există Ai Sushi BAR (Paris 71). Este vorba de un loc care nu-ți sugerează prin nimic, în afară de sushi-ul fin nume și meniu, că ar avea treabă cu cultura japoneză.

Pare mai mult un bar hipsteresc, unde vii cu bicla să bei o bere artizanală și să mănânci o porție de noodles sau de sushi. Merită bifat, mai ales dacă îți dorești să ieși cu prietenii la sushi într-un loc care să nu arate neapărat ca un restaurant japonez.

Yoshi Sushi&Teppanyaki. FOTO: Facebook

Yoshi Sushi&Teppanyaki (Banu Antonache nr. 40-44) are prețuri ceva mai mari, dar sushi-ul preparat aici e cu adevărat deosebit. Îl vei găsi aici pe Chef Vova, unul dintre cei mai apreciați maeștri ai bucătăriei japoneze din România, este și cel care creează adevărate opere de artă pentru toți cei care aleg să treacă pragul restaurantului Yoshi.

Există și o instalația specifică destinată preparatelor „teppanyaki”, ceea ce înseamnă că cei care aleg să ia masa aici vor avea parte și de un spectacol de cooking în stilul japonez. Este cu siguranță locul în care trebuie să mergi când vrei să descoperi mai multe despre cultura japoneză.

PadThai (Decebal 3) este un restaurant cu preparate din bucătăria thailandeză, indoneziană, indiană și japoneză. Deci, dacă vrei să încerci câte puțin din toate, o poți face aici. Sau, dacă nu ești hotărât la niște preparate anume, poți merge pe mâna bucătarului, care să-ți sugereze ce ar merge mai bine și din care dintre cele patru bucătării asiatice pe care le au în meniu.

PadThai. FOTO: Facebook

Prin 2012, când s-a deschis primul restaurant Toan’s (Bd. Magheru nr. 12-14), acesta a făcut senzație mai ales cu un preparat vietnamez care nu se mai găsea până atunci în București și care era recomandat ca „cel mai bun sandviș din lume”: Bánh mì.

S-a bucurat de un mare succes, pentru că în anii care au urmat Toan’s s-a tot extins, deschizând restaurante în mall-uri, dar și prin alte zone ale Bucureștiului. Acum e un adevărat lanț de restaurante care nu duc lipsă de clienți, semn că bucureștenilor le place bucătăria vietnameză.

Kunnai (Copilului 6-12) și-a deschis porțile tot în urmă cu zece ani, în zona Pieței Domenii. Localul aparține thailandezei Anne Ampawan, care și-a făcut mâna în domeniul Horeca și în Londra, înainte de a veni în București. Ea e prezentă aproape zilnic în restaurantul ei, deși nu este chef, așa că dacă le faci o vizită ai putea să-i descoperi și povestea.

Mare parte din echipa de la Kunnai este de origine thailandeză, așa că mâncarea este făcută ca la mama ei acasă. Apropo de mâncare, aici nu vei găsi street food asiatic, ci lucruri ceva mai complexe și elaborate, ca la un restaurant thailandez în toată regula.

Rocca by The Jar. FOTO: Facebook

Rocca by The Jar (Theodor Aman 36) este un slow food gastro pub cu specific asiatic fusion, cel puțin așa se descriu. Pe terasa localului, perfectă pentru zilele călduroase de vară, poți comanda o porție de tom yum, pad thai, curry, garam masala sau ramen, pentru a enumera doar câteva din preparatele pe care le vei găsi în meniu.

Locul este renumit și pentru atmosfera plăcută, pentru selecția mare de vinuri, dar și de beri asiatice. Este clar locul ideal atunci când vrei să combini ieșitul la o terasă verde, cu mâncarea asiatică.

Bonus: GURI GURI (Fabrica de Glucoză 9B/ UpGround) este un magazin / restaurant. Ce a fost deschis cu binecuvântarea Ambasadei Coreei de Sud din București și e un colț de Rai pentru toți cei pasionați de noodles, dar și care-și doresc să încerce lucruri noi, cum ar fi korean pizza cu kimchi, tocăniță de seafood și tofu, supă coreeană de alge, un păhărel de soju sau makgeolli etc.

Mai mult, de aici poți să-ți iei pentru acasă nu doar produse coreene, dar și meal kit-uri pentru a-ți face la aragazul tău de acasă specialități din Coreea de Sud.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro