Sari direct la conținut

WSJ: Grecia ar putea lua un nou imprumut de la UE si FMI. Autoritatile de la Atena neaga

HotNews.ro

Grecia ar putea semna un nou acord de imprumut cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in valoare de 60 miliarde de euro, semnarea acestuia urmand a avea loc cel mai tarziu luna viitoare, potrivit The Wall Street Journal, care citeaza un oficial grec. El a precizat ca acest nou acord va fi discutat cu ocazia intalnirii ministrilor de Finante din UE, care va avea loc luni si marti.

Noul pachet de finantare se va intinde pana in 2013, Grecia urmand a primi anul viitor aproximativ 27 miliarde de euro si 32 miliarde de euro in 2013.

Autoritatile de la Atena neaga insa existenta unor discutii cu privire la un nou acord de finantare. „Grecia nu poarta discutii cu privire la un nou pachet de finantare. Rapoartele despre discutiile pentru un nou ajutor nu sunt adevarate”, a declarat pentru Reuters un oficial de rang inalt care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Totodata, o sursa din cadrul coalitiei de guvernare din Germania a declarat marti ca ministrii de finante din UE vor discuta despre „reprofilarea” scadentei datoriilor Greciei, cu includerea voluntara a unor investitori privati.

„Vor discuta reprofilarea imprumuturilor de urgenta si posibilitatea de a implica sectorul privat, pe baza de voluntariat”, a spus sursa, care a cerut sa nu ii fie publicat numele.

Luni, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a redus cu doua trepte ratingul Greciei, decizia reflectand temerile in crestere privind restructurarea datoriilor sale. Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost retrogradat de la „BB minus” la „B”, iar calificativul pentru datoriile pe termen scurt a fost coborat la „C” de la „B”. Ambele ratinguri raman sub supraveghere cu implicatii negative, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare a acestora.

In aceeasi zi, Moody’s a anuntat ca are in vedere scaderea ratingului Greciei, eventual cu mai multe puncte, in urma revizuirii in crestere a deficitului si ca urmare a preocuparilor privind stabilitatea economica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro