Zece candidati pentru Primaria Iasului: ultimii înscrisi, un IT-ist si un fost deputat, campion la traseism politic
Numarul pretendentilor la functia de primar al municipiului Iasi a crescut la 10 dupa lansarea candidatilor din partea partidelor infiintate de europarlamentarul Monica Macovei si fostul social – democrat Mircea Geoana. Unul dintre fondatorii partidului M10, ieseanul Radu Plamadeala, a lucrat un deceniu in industria IT din Marea Britanie si promite sa asigure transparenta totala si informatizarea Primariei. De partea cealalta, afaceristul si fostul deputat Traian Dobre a bifat al noualea partid din cariera o data cu aderarea la Partidul Social Romanesc (PSRO), fiind cunoscut ca un campion local al traseismului politic.
Radu Plamadeala
Foto: Facebook
Radu Plamadeala (35 de ani) este al doilea IT-ist care candideaza la functia de primar al Iasului, dupa Andrei Postolache, fost director al companiei Endava in Iasi. Candidatul M10 a absolvit sectia de Administratie Publica a Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor si a lucrat aproximativ zece ani in IT in crearea si optimizarea sistemelor business in Marea Britanie. In 2013, a revenit la Iasi si s-a implicat in mai multe proiecte civice, iar din acest an este si presedinte interimar al filialei Iasi a partidului M10. „Sunt unul din fondatorii M10 pentru ca aici am gasit libertatea decizionala. Pe noi ne uneste dorinta de a opri aceasta irosire a muncii noastre, pentru ca spre asta duce modul in care actuala administratie alege sa isi trateze cetatenii”, si-a justificat apartenenta politica Radu Plamadeala. Acesta sustine ca a ales sa candideze deoarece considera ca are un mesaj nou si inovator de transmis iesenilor, iar scopul final al programului sau va fi sa opreasca „furtul din banul public”. „M-am saturat de politicieni care vin si vorbesc despre lucruri evidente. Toti stim ca avem de nevoie de spital regional de urgenta, de autostrada, de piste de biciclisti, dar de cati ani se vorbeste si nu s-a facut nimic? Candidatura este si o chestie personala, am absolvit administratie publica si apoi am lucrat in IT, cred ca daca le combin pe acestea doua pot face lucruri importante pentru cetateni. Eu am inteles din sondajele altor partide ca jocurile la Iasi sunt deja facute, candidatul PSD avand prima sansa, dar am observat ca niciunul din candidati nu are solutii concrete pentru a opri furtul din banul public”, a spus Plamadeala. Pe scurt, candidatul M10 spune ca are un plan simplu, din trei pasi, prin care sa fie imbunatatita colaborarea primarie – cetateni: un sistem informatic prin care toate cheltuielile si informatiile noi sa fie publicate instantaneu, in flux continuu, pe site; crearea unei harti a orasului in care sa fie adaugate permanent informatiile fiecarei zone (investitii ale primariei, autorizatii de constructie eliberate etc) si cetatenii sa aiba acces la ea; facilizarea accesului cetatenilor la proiectele de hotarare al Consiliului Local inainte de a fi supuse aprobarii.
Traian Dobre si Mircea Geoana
Foto: Dan Luca – PSRO
Traian Dobre, om de afaceri local si fost deputat, isi incearca din nou norocul la Primarie dupa esecul din 2012. In 2008, Dobre a vrut sa fie macar presedinte de Consiliu Judetean dupa ce pierduse mandatul de deputat tocmai in fata nurorii sale, Cristina Dobre, dar a iesit pe locul trei dupa Constantin Simirad si fostul prefect Dan Carlan. Dupa ce a pierdut si alegerile europarlamentare din 2014 de pe listele partidului Forta Civica, Dobre a revenit in spatiul politic public ca membru PSRo. In prezenta presedintelui de partid Mircea Geoana, Traian Dobre a fost lansat, ieri, drept candidat la functia de primar al Iasului si presedinte al organizatiilor judetene si municipale PSRo. In momentul lansarii, Dobre a declarat ca are sanse reale de a deveni primar, in ciuda ultimelor esecuri. „In noiembrie, aveam 15% intentie de vot si 68% notorietate. In februarie, aveam 15,2% ca intentie de vot si tot 68% notorietate. Dar am potential de a creste”, a spus Dobre. Om de afaceri inca din 1990, Traian Dobre intampina greutati in ultimii ani atat cu firmele pe care le conduce, cat si cu partidele pe care le reprezinta. Imediat dupa revolutie, Dobre a intrat in PNL, dar ca sa fie sigur ca prinde un loc de deputat a trecut sase ani mai tarziu la PDSR. S-a transferat la PSDR, dupa care a revenit la PDSR cand a luat fiinta actualul PSD, pe listele caruia a ajuns din nou deputat in 2000. A mai trecut o perioada la liberali, dupa care in martie 2012 a devenit membru UNPR. A mai bifat partidele PP-DD si Forta Civica, prin fuziune a ajuns la PDL si tot prin fuziune din nou la „prima dragoste”, PNL. Pentru ca nu avea sanse de a candida de pe listele liberalilor, Dobre a ajuns in acest an la partidul lui Mircea Geoana. „Suntem singurul partid din Romania, dar chiar singurul, care este independent de grupurile de interese. Am plecat de la zero, fara functii, fara ministri in Guvern, fara bani. Ceea ce vom demonstra in iunie este faptul ca se poate face politica si fara grupuri de interese. De unde au bani ceilalti? Din fondurile publice, din sifonarea banilor publici, din comisioane si spagi”, a spus Geoana la evenimentul de ieri, destinat lansarii candidatilor PSRo din Iasi.
Pana in acest moment si-au anuntat candidatura la alegerile locale pentru Primaria Municipiului Iasi actualul primar interimar Mihai Chirica (PSD), directorul Aeroportului Iasi Marius Bodea (PNL), independentii Viorel Blajut, Andrei Postolache si Anca Preda, deputatii Petru Movila (PMP) si Camelia Bogdanici (UNPR) si inginerul Radu Botez (ALDE).
NOTA: Amintim ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur de scrutin, dar ca hotararea de guvern prin care s-a stabilit ziua de 5 iunie ca fiind data alegerilor a fost contestata cu scopul de a se ridica o exceptie de neconstitutionalitate. Una din contestatii a ajuns intre timp la Curtea Constitutionala.
HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.