Ziarele pro-ruse acuză că cele mai mari cozi la urne s-au produs la Moscova. Doar două secții de votare cu 10.000 de buletine. Cum explică Chișinăul
Cea mai mare diaspora moldovenească este în Rusia și a avut la dispoziție doar două secții de votare, susțin canale de comunicare, în general pro ruse, din Republica Moldova. „Sute de cetăţeni ai Moldovei au venit la ambasada ţării pentru a vota la alegerile prezidenţiale şi la referendumul privind aderarea la UE”, a scris și agenţia rusă de stat TASS.
Imagini și clipuri video cu cozi lungi cu persoane care așteaptă să voteze la Moscova privind alegerile prezidențiale și referendumul pentru apartență la UE, au apărut duminică și luni. Komsolovskaya Pravda (KP), publicație pro-rusă din Moldova, este una dintre cele care le-a publicat.
În replică, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a replicat că au fost produse „artificial, în scopul periclitării procesului electoral”.
Ce se vede pe imagini
Pe filmările de la Moscova publicate de KP pe Telegram se pot vedea zeci de persoane care așteaptă să intre în secțiile de votare. Ei pot fi auziți în timp ce scandează „jos cu Maia Sandu”, cât și dansând hore pe muzică tradițională pe străzile de lângă ambasadă.
Imagini cu cozile au fost distribuite și de publicația Newsmaker.md, care publică inclusiv în limba română. Newsmaker precizează că ele nu au putut fi verificate independent. De asemenea, publicațiile din Rusia au relatat despre cozi uriașe.
Iar canalul de Telegram iz.ru a scris că „zeci de cetăţeni moldoveni au venit la ambasada ţării la Moscova pentru a vota la alegerile prezidenţiale şi la referendum” şi a publicat imagini.
MAE: Cozi create artificial
Chișinăul a respins acuzațiile din presa rusă și a transmis că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial.
„Cu referire la numărul mare al alegătorilor semnalați la cele două secții, Ministerul Afacerilor Externe menționează că a anticipat posibilitatea producerii aglomerației, ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot. În procesul de pregătire a exercițiului electoral, am atenționat autoritățile ruse asupra tentativelor unor entități de a transporta organizat cetățenii către secțiile din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Astfel, considerăm că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”, a replicat diplomația de la Chișinău, citată de NewsMaker.
Ministerul de Externe de la Chișinău mai subliniază că a atras atenția „repetat autorităților ruse și oricăror entități asupra neadmiterii transportării ilegale a alegătorilor către secțiile de vot”.
Doar două secții de votare, din motive de securitate
Riscurile de securitate din Rusia, dar și prezența la vot la ultimele trei scrutine care a scăzut cu 55%, au condus la decizia de a deschide doar două secții de votare pe teritoriul Rusiei, a spus vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, într-o emisiune la Agora.md.
„Când noi am decis organizarea votării, am decis să fie la Ambasadă două secții de votare și trei secții cele mai îndepărtate de zona de conflict militar – Surgut, Iaroslav și Sankt Petersburg. Totuși, Ministerul de Externe, în colaborare cu SIS, au zis că chiar și în cele trei secții de votare dincolo de Ambasadă sunt riscuri de securitate, pentru că nu pot garanta nici funcționarii electorali că o să meargă încolo – lumea refuză, nu pot garanta nici securitatea buletinelor de vot în acele secții de votare, nici securitatea oamenilor care ajung acolo, nici securitatea oamenilor care vor sta la coadă”, a explicat Postica.
Aceste două secții de votate au primit 10.000 de buletine de vot, câte 5.000 pentru fiecare.
„Numărul maxim de alegători câți au participat anterior în Federația Rusă au fost 16.000-17.000. Și asta pe tot teritoriul, în cele 16 secții de votare deschise anterior. Dacă calculăm diaspora din Moscova, suburbii și orașe apropiate, eventual și alți alegători care doresc să vină de mai departe, atunci, teoretic, trebuie să ajungă buletine de vot”, a declarat oficialul CEC.