Zilele Culturii Ruse 2013 – in prag de deschidere
Profunzimea, originalitatea si parfumul culturii ruse invadeaza Bucurestiul incepand cu 15 octombrie, cand are loc deschiderea Zilelor Culturii Ruse 2013. Concertul extraordinar care va da tonul manifestarilor ii aduce pe scena Ateneului Roman pe unii dintre cei mai apreciati artisti romani si rusi: violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Eduard Kunz vor evolua alaturi de Orchestra Simfonica Bucuresti, aflata sub bagheta dirijorala a lui Mihail Hohlov. Publicul se va putea bucura pe parcursul intregii seri de sonoritatile spectaculoase ale muzicii compuse de Piotr Ilici Ceaikovski.
Nu intamplator a fost aleasa ziua de 15 octombrie pentru deschiderea seriei de evenimente, intrucat in data respectiva se implinesc 135 de ani de relatii diplomatice intre Federatia Rusa si Bucuresti. Legaturile dintre cele doua tari au fost intotdeauna apropiate inclusiv pe plan cultural, astfel ca un concert de muzica ruseasca pe scena unei cladiri emblematice romanesti – cea a Ateneului Roman – s-a dovedit a fi cea mai buna maniera de a sarbatori.
Concertul include participarea tinerei violoniste Inga Rodina, in varsta de doar 13 ani, un copil-minune al artei interpretative rusesti, castigatoare a numeroase premii si burse.
Pe scena va urca apoi Alexandru Tomescu. „Intotdeauna am fost un iubitor de muzica ruseasca, gasesc fantastic acest teritoriu sonor de necuprins, plin de spontaneitate, de contraste si originalitate. In repertoriul meu se regasesc numeroase lucrari semnate de Prokofiev, Sostakovici, Stravinsky. In ceea ce-l priveste pe Ceaikovski, piesele lui pentru vioara si orchestra ma fascineaza prin versatilitatea si prin materialul lor sonor atat de ofertant. Ma bucur ca am ocazia sa evoluez in aceasta seara de gala.” declara violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciati artisti romani la ora actuala. Studiile in Romania, Elvetia si S. U. A., alaturi de oameni care i-au creionat drumul (Mihaela Tomescu, Stefan Gheorghiu, Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci), l-au pregatit pe Alexandru Tomescu pentru ceea ce este astazi: un violonist de succes, castigator al celor mai importante competitii de profil din lume, care concerteaza pe toate meridianele globului – din Asia pana in S. U. A., din Noua Zeelanda pana in Europa – si care nu se sfieste sa abordeze cele mai redutabile repertorii. Alexandru Tomescu canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu apartinand Patrimoniului Romaniei.
Eduard Kunz este castigator al unora dintre cele mai importante competitii de pian din lume. Legatura sa speciala cu Romania dateaza din 2007 cand a castigat prestigiosul Concurs International „George Enescu”. Foarte curand dupa aceea Eduard Kunz, absolvent cu medalie de aur al programului de master de la Royal Northern College of Music din Londra, s-a stabilit la Bucuresti, oras despre care declara: „Acum 5 ani, daca m-ai fi intrebat: New York sau Bucuresti?, nici macar n-as fi inteles intrebarea. Intr-un final as fi spus: bineinteles ca New York. Acum nu mai vreau sa fiu nici acolo, nici la Londra, nici la Moscova! Bucurestiul ma elibereaza. Si daca as putea, as vrea sa locuiesc intr-un satuc din Romania”.
Si pentru ca este o seara cu totul speciala, Eduard Kunz va canta pe un pian deosebit pus la dispozitie cu generozitate de compania Yamaha. Este vorba de un pian CFX lucrat manual, care a fost adus tocmai de la Varsovia, special pentru acest eveniment. In mod curent, instrumentul pe care va canta Eduard Kunz in 15 octombrie la Ateneul Roman este folosit in cadrul prestigioasei Competitii Internationale de pian – Frederic Chopin -, desfasurata in capitala Poloniei.
Special venit de la Moscova pentru deschiderea Zilelor Culturii Ruse, Mihail Hohlov va dirija Orchestra Simfonica Bucuresti. Muzicianul este absolvent al Scolii Gnessin si al Conservatorului „P. I. Ceaikovski” din Moscova. A inceput prin a studia pianul cu Vera Gornostaeva, sustinand apoi concerte in Rusia, Anglia, Austria, Germania, Spania si S. U. A.. Curand si-a extins sfera de preocupari si catre dirijat, univers pe care l-a deslusit sub indrumarea faimosilor Yuri Simonov si Dmitri Kitaenko.
In anul 1990 a infiintat ansamblul de camera „Virtuozii de la Gnessin” cu care a sustinut peste 450 de concerte in Rusia, Europa, America si Japonia. De asemenea, Mihail Hohlov tine regulat conferinte pe teme muzicale, apare in cadrul unor Festivaluri de prestigiu si este invitat in juriul celor mai importante concursuri muzicale. Din 2001 face parte din Cvintetul „Piazzolla” alaturi de care concerteaza regulat.
Zilele Culturii Ruse 2013 propun in continuarea concertului din 15 octombrie o suita intreaga de manifestari: in 25 octombrie la Muzeul Satului are loc vernisajul unei expozitii de costum popular rus, ocazie cu care vocalista Maria Raducanu si chitaristul Maxim Belciug vor sustine un program cu piese traditionale rusesti. Data de 29 octombrie ii aduce pe scena salii „Auditorium” a Muzeului National de Arta al Romaniei pe membrii Cvartetului Romantic, unul dintre cele mai apreciate ansambluri din Rusia. Intre 20 si 24 noiembrie, Rusia va fi prezenta cu un stand la Targul International de Carte „Gaudeamus”, unde veti gasi carti in limba rusa si veti putea intalni invitati speciali din tara mentionata. In fine, Zilele Culturii Ruse iau sfarsit intre 25 si 28 noiembrie cu o selectie de filme rusesti in cadrul Zilelor Filmului Rus.
Pentru mai multe informaţii, vă aşteptăm pe pagina de Facebook a Zilelor Culturii Ruse 2013.