Ziua Bear Stearns: indicii bursieri intr-un picaj greu de imaginat
Sau, la fel de bine spus, ziua bear (*). Sesiunea de tranzactionare era “programata” sa se bazeze pe datele despre somajul din Statele Unite, singurele date importante pentru ziua de vineri. Insa, a iesit la rampa Bear Stearns care, prin afirmatiile facute, a trimis indicii bursieri intr-un picaj greu de imaginat cu numai cateva ore inainte.
Sesiunea de tranzactioare de la Wall Street, desi nu a inceput tocmai bine, avea insa toate sansele sa termine bine. Datele despre somajul din Statele Unite, publicate inainte cu o ora de deschiderea burselor, au aratat ca economia a dat semne de usoara slabire in luna iulie, nu neaparat un lucru rau, in contextul actual.
Numarul noilor locuri de munca a crescut cu numai 92.000, in timp ce rata somajului a crescut la 4,6%. Estimarile din piata indicau o cifra de 130.000, respectiv 4,5%. Sigur insa ca, dat fiind raportul ADP, publicat miercuri, care a indicat o posibila slabire a pietei fortei de munca, pietele financiare se asteptau cumva la aceste vesti.
Tocmai de aceea, deschiderea burselor nu a fost puternic negativa. Insa, la 17:09 (ora Bucurestiului), agentia de rating Standard & Poor’s a anuntat ca a redus outlook-ul companiei Bear Stearns, de la “stabil” la “negativ”.
In numai cateva secunde, cotatia Bear Stearns a scazut la 106,55, minimul zilei, adica 7,85%. Indicii bursieri s-au inscris pe aceeasi traiectorie, Dow Jones scazand aproximativ 130 de puncte fata de inchiderea din sesiunea precedenta.
Apoi, acest mini-soc a fost absorbit de piata. Investitorii si-au readus aminte de datele despre somajul din Statele Unite, usor negative, dar care intaresc convingerea prezenta in piata ca Fed-ul va opera o reducere a dobanzii de referinta la finele anului.
Ca urmare, Dow Jones si restul de indici au recuperat terenul pierdut, ba chiar Bear Stearns a trecut pe plus. Explicatia? S&P nu a redus rating-ul companiei, ci doar outlook-ul acesteia.
In plus, in piata exista inca o mare parte a investitorilor, posibil cei institutionali, care nu cred intr-o scadere accentuata si de durata a burselor, dovada fiind cresterile abrupte din finalurile sesiunilor recente.
Totul parea OK in ultimele ore de tranzactionare. Scaderile fusesera sterse, piata Forex era stabila, nimic nu parea sa distruga speranta unei zile pe plus. Insa, cu putin dupa 21:00 (ora Bucurestiului), Samuel Molinaro, CFO la Bear Stearns, a inceput o conferinta de presa, in dorinta de a da un raspuns agentiei S&P. Nimic rau, pana aici.
Domnia sa a afirmat ca lichiditatea companiei “ramane extrem de solida” si ca, “desi piata de ipoteci si cea de capital au scazut considerabil, trimestrul financiar va ramane profitabil”.
Daca Molinaro se oprea aici, era totul OK. Dar a tinut mortis sa continue: “Pietele cu venit fix inregistreaza cele mai mari probleme din ultimii 22 de ani”.
22 de ani inseamna 1985, adica inainte de crah-ul din 1987, scaderea de la inceputul decadei ‘90, criza financiara din 1998, care a dus la falimentul fondurului Long Term Capital Management si criza dot-com-urilor din 2000.
Motiv pentru care cotatia Bear Stearns a trecut din nou pe minus, inchizand sesiunea la 108,35, adica -6.3% si a tras dupa sine in jos intreg sectorul financiar si bursele in ansamblul lor.
Vineri, 03 August, indicele Dow Jones a scazut 2,09% la 13.181, 91 puncte, S&P 500 -2,66% la 1.433,06, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 2,44% la 1,918,56 puncte.
Voi reveni cat de curand cu detalii asupra fenomenului Bear Stearns, dar si cu o estimare a atitudinii Fed fata de problemele sectorului creditului ipotecar.
* Nota: “bear” (urs) inseamna, in termeni bursieri, scadere, spre deosebire de “bull’ (taur) care induce o crestere.