1.000.000 km la bord
Vehiculul, o Dacie break din ’93, ar fi putut inconjura Pamintul de 23 de ori.
Desi arata jalnic, aceasta este inca foarte folosita la urgente. Soferul acesteia, nea Costica, are povesti de groaza. Parlamentarii ieseni au promis de-a lungul anilor zeci de ambulante ultramoderne dotate dupa standarde UE. Tabloul jalnic si trist al starii Sanatatii iesene, in rindurile urmatoare.
Aproape un milion de kilometri la bord, piese schimbate de zeci de ori, caroserie mincata de rugina. Nu este vorba de o masina de epoca sau o piesa de muzeu, ci de o rabla pe post de ambulanta, ce a salvat pina acum sute de vieti. Si inca este in stare de functionare si merge dupa pacientii care au nevoie de Ambulanta.
Atit pacientii, cit si cei care conduc rabla se sperie la gindul ca vor trebui sa mearga cu aceasta masina. In lipsa de alta ambulanta, pacientii urca in spatele rablei, nu inainte de a-i injura pe cei pentru care platesc impozite si taxe. „Sint foarte suparati cind ajung cu masina la ei. Rudele incep sa injure ca ei platesc la stat o gramada de bani, si uite cum sint tratati.
Le spun ca nu am ce face, ca asta e situatia. Dar ei tot suparati sint, si mi se pare normal. Astea nu sint conditii”, spune nea Costica, soferul ambulantei cu un milion de kilometri parcursi.
Kilometrajul, blocat la un milion
Nici mai mult nici mai putin de 927.770 de kilometri la bord avea ambulanta IS-01-VTG la sfirsitul lunii mai, atunci cind s-a facut ultima „inventariere” a kilometrilor parcursi. In acest moment insa are mult mai multi kilometri, nu se stie exact, pentru ca nu mai functioneaza de mult kilometrajul. Am gasit-o in curtea Serviciului de Ambulanta Pascani. Era pregatita de drum.
Culmea: masina care ar fi putut incojura pamintul de 23 de ori este trimisa dupa cazurile urgente. Soferii rid de rabla pentru ca, spun ei, ar trebui dusa la Pitesti si pusa in expozitie. Rabla, o Dacia break, a fost plimbata pe toate coclaurile Pascanilor.
Nea Costica Tarcan, unul dintre soferii care are umbla cu rabla numita ambulanta, spune ca s-a saturat sa spuna pacientilor ca o masina mai buna nu exista. Conditiile din rabla depasesc orice imaginatie: miros intepator de benzina, praf cit incape, banchete depasite si o targa ce face mai mult rau unui pacient. Mai mult decit atit, nu se poate deplasa cu mai mult de 80 de kilometri la ora.
„Asta nu se cheama ambulanta, putem sa-i spunem in ce fel vrem noi, dar nu ambulanta. Eu nici macar nu pot merge cu geamul deschis din cauza ca baga mult praf. Imi este frica sa merg cu mai mult de 80 la ora, ca se poate strica imediat”, a mai spus nea Costica Tarcan. Cel mai des cade cutia de viteze, directia nu e buna nici ea.
Numarul opririlor pe drum ale rablei cu pacienti in spate nu mai este tinut minte, frecventa acestor incidente fiind de cel putin o data pe luna. Solutia de avarie este chemarea altei ambulante care sa preia cazul. Numai ca nici celelalte nu sint mai stralucite. Din tot parcul auto de la Ambulanta Pascani, adica 11 masini, cea mai noua are aproape 125.000 kilometri parcursi.
Mai repede cu o caruta
Soferii au de spus peripetii care mai de care mai interesante. Cind ninge, le este aproape imposibil sa ajunga la pacienti. I s-a intimplat lui nea Costica sa plece dupa o gravida si acesta sa ajunga la spital nu cu ambulanta, ci cu politia. „Imi aminesc ca femeia urla de durere, si noi nu aveam cum sa ajungem la ea. Nu am putut intra cu masina si a venit Politia cu un Aro.
Asta a fost si norocul femeii”, a povestit nea Costica. Partea cea mai neplacuta este ca, de cite ori se strica rabla, cei care o „incaseaza” de la pacienti sint asistentul si soferul. Norocul altui pacient a fost ca ambulanta s-a stricat aproape de oras. „A avut viata, pentru ca, daca mai intirzia oleaca cealalta masina, murea.
S-a intimplat ca s-a defectat masina cu un pacient care era in stare grava. Si noi, dar si el am avut noroc, ca ambulanta s-a stricat aproape de oras si cealalta ambulanta a ajuns destul de repede, ca altfel nu mai scapa”, a mai spus Tarcan.
Mai in gluma, mai in serios, ambulantierii de la Pascani spun ca mai repede ar ajunge pacientii la spital cu o caruta decit cu rablele din dotarea Serviciului de Ambulanta
Parc de dinozauri
Serviciul de Ambulanta din Pascani este in subordinea celui din Iasi. Insa nici acesta nu se poate lauda cu masini performante. Practic, din 75 de ambulante, doar 25 sint la standardele normale, adica doar o treime din acestea asigura firesc urgentele din municipiul Iasi. Parcul este in jumatate cit cel din Cluj,, de exemplu.
„Avem promisiuni de la Ministerul Sanatatii, adica repartitia ambulantelor pe acest an si pe 2008. Nu se stie insa cind vor ajunge, pentru ca problema este legata de licitatii, ba sint blocate, ba sint deblocate.
Pentru Iasi au fost repartizate pe hirtie trei ambulante de categoria C, adica utilate din toate punctele de vedere, dar dintre acestea foarte performante doar doua sint pentru acest an. Au fost repartizate trei, dintr-un necesar de opt astfel de ambulante trimis de noi”, a declarat dr. Radu Calistru, purtator de cuvint al Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi.
Repartitia ambulantelor realizata de Ministerul Sanatatii doar pe hirtie mai cuprinde doua masini tip AUR, adica de urgenta si resuscitare, cu tractiune integrala si altele 16 cu tractiune doar pe primele doua roti.
Din categoria A, mai precis ambulante de transport medical asistat, ar trebui sa vina, in acest an, 12 masini, la care ar trebui sa se adauge inca cinci ambulante pentru consult de urgenta la domiciliu.
Parlamentarii promit in fiecare an
De ani buni, politicienii ieseni si-au facut un obicei din a promite ambulante. De la a zice si pina la a face este cale lunga, fapt demonstrat. „Ce s-a intimplat cu ambulantele? S-a intimplat ca, in toamna trecuta, ele sa se transforme in pietris si asfalt. Nicolaescu nu a fost in stare sa achizitioneze ambulantele, cu toate ca avea banii de la inceputul anului trecut.
Astfel, banii au fost restituiti la bugetul de stat si au fost dati pe diverse proiecte gen pietruire sau asfaltare de drumuri. Deocamdata, unul din punctele din motiunea simpla a PD citeaza clar problema ambulantelor”, a declarat senatorul PD Dan Carlan. Deputatul PNL Relu Fenechiu promite, din nou, multe ambulante noi pentru Iasi.
„Ministrul Sanatatii a promis pentru judetul Iasi in jur de zece ambulante noi. Procedurile de achizitie in Romania implica mai multe etape, ceea ce face ca situatia sa se prelungeasca. De la a anunta venirea ambulantelor si pina la sosirea lor este cale lunga. Dar asta este: trebuie sa respectam legea”, a declarat Fenechiu.