Sari direct la conținut

12 sfaturi practice despre cum să-ți reduci consumul de carburant al mașinii

HotNews.ro
La benzinarie, Foto: S Pukkato, Dreamstime.com
La benzinarie, Foto: S Pukkato, Dreamstime.com

Războiul Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la benzină și motorină și la panică în rândul românilor care au luat recent cu asalt stațiile de alimentare. HotNews a sintetizat sfaturi ale specialiștilor citați de media occidentală despre cum să reduci consumul de combustibil cu 10 până la 25%.

  • 1. Atenție la primii kilometri

O mașină cu motorul rece consumă mult mai mult decât o mașină cu motorul încălzit. Lăsați motorul să se încălzească, conducând cu viteză redusă primii kilometri. Lăsarea vehiculului la ralanti pentru câteva minute nu este niciodată o idee bună. În orice caz, încercați să evitați călătoriile pe distanțe scurte cu o mașină având motorul rece.

  • 2. Nu conduceți cu viteză ridicată, chiar dacă sunteți pe autostradă

Conducerea cu viteză moderată îți economisește combustibilul din rezervor. Reducerea vitezei pe autostradă de la 130 km/oră la 110 de kilometri pe oră economisește un litru la 100 de kilometri. Iar pierderea de timp este neglijabilă: pe o călătorie de 50 km, dfaci mai mult cu doar 4 minute. Dacă pornești cu 5 minute mai devreme decât îți programaseși, ajungi la timp. De asemenea, reduci riscul de amenzi sau Doamne ferește!, de accidente. Ca să nu mai spunem că, din moment ce mașina ta emite mai puțin CO2, contribui la un mediu mai curat.

  • 3. Încearcă să menții viteza constantă

Accelerarea bruscă urmată de frânare și apoi iar accelerare este o adevărată risipă. Menținând viteza constantă, lași motorul să ”toarcă” mai bine.

  • 4. Pentru distanțe de 2-3 kilometri ia în calcul alternativele existente

Pentru o călătorie de 2-3 kilometri ia în calcul mersul pe jos, folosirea unei biciclete, sau a unei mașini în sistem car-sharing (gen espark.ro).

  • 5. Verifică-ți pneurile

Presiunea insuficientă crește rezistența la rulare și, prin urmare, consumul de combustibil. Aceasta duce apoi la un consum excesiv de combustibil care poate varia intre aproximativ 2% si 10%, in functie de cât de ”golite” sunt pneurile. Verifică-ți lunar anvelopele și vezi cât e presiunea „la rece” (la mai puțin de 5 kilometri rulați în ultimele două ore). Pentru a pleca în vacanță (călătorie lungă, mașină încărcată etc.), le puteți supraumfla cu 0,2 până la 0,3 bari. Un drum cu pneuri ”lăsate” crește cu cel puțin 4% consumul de carburant.

  • 6. Evitați supra-încărcarea mașinii

Este o lege fizică: cantitatea de energie necesară crește odată cu greutatea de transportat, mai ales când ai de urcat o pantă. Purtați în portbagaj doar strictul necesar, îndepărtând obiectele grele sau inutile. Și nu e nevoie să ai plinul mereu făcut. Poți merge cu doar jumătate de rezervor plin, ușurând astfel greutatea transportată.

  • 7. Consumul de combustibil depinde și de turația motorului

Prin urmare, este în interesul nostru să conducem la turații rezonabile ale motorului, pentru a nu-l face prea ”lacom”. Viteza ideală este în jur de 3000 rotații/min pentru motoarele pe benzină și în jur de 2400 rpm pentru motoarele diesel (verificați aceste cifre în funcție de cilindreea motorului dvs.).

8. Atenție și la temperatura din habitaclu

Orice dispozitiv electric alimentat de mașină crește consumul de combustibil, în special aerul condiționat. De exemplu, la 25°C într-o zi senină, la o setare a aerului condiționat pe 20°C, în oraș se consumă în medie cu 8% mai mult combustibil. La drum întins sau autostradă, supraconsumul mediu este în jur de 5%. Pe timp de vară, parcați vehiculul la umbră ori de câte ori este posibil. De asemenea, deschideți geamurile înainte de a porni sistemul de aer condiționat pentru a evacua cât mai multă căldură. Nu depășiți o diferență de temperatură de 4 până la 5°C între exteriorul și interiorul mașinii. Evitați, dacă puteți, pornirea aerului condiționat pe distanțe scurte, deoarece își produce efectul abia după câțiva kilometri.

  • 9. Faceți revizia mașinii

Un vehicul prost întreținut poate cauza un consum excesiv de combustibil de până la 25%. Dacă e murdar, doar filtrul de aer duce la un consum cu 3% mai mult. Folosește un ulei de motor de calitate. Ai să vezi că se va simți și la consumul de carburant.

  • 10. Opriți motorul când staționați

Regula este simplă: dacă opriți mai mult de 1 minut, întrerupeți contactul. Nu lăsați motorul să funcționeze inutil. Pentru a efectua un apel telefonic, a consulta o hartă sau dacă sunteți blocat în trafic, opriți motorul. Spre deosebire de mașinile vechi, noile motoare sunt mult mai eficiente și rezistă foarte bine la opririle intempestive. Și dacă aveți un dispozitiv Start and go care oprește motorul când este oprit, este și mai bine!

  • 11. Închideți geamurile. Pe autostradă, nu rulați vara cu ferestrele coborâte

La fel si trapa. De ce ? Pentru că mașina ta pierde din aerodinamicitate. Drept urmare, vei consuma cu 5% mai mult combustibil. Dacă vă este cald, e de preferat să utilizați aerul condiționat la o temperatură rezonabilă. Iar dacă ți-e frig, poți porni încălzirea fără să consumi mai mult! Pe de altă parte, în oraș la viteză mică, puteți lăsa geamurile deschise, deoarece acest lucru nu are impact ridicat asupra consumului de combustibi

  • 12. Utilizați un sistem GPS, indiferent dacă aveți de făcut o călătorie lungă sau scurtă

Un GPS calculează cea mai scurtă rută, dar asta nu este tot. Vă permite să evitați blocajele, unde consumul îți crește.

Surse folosite: comment-economiser.fr, moneytalk.levif.be

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro