13 premiere nationale la HipTrip Travel Film Festival 2017
4 zile de festival, 15 filme, dintre care 13 în premieră națională, 2 propuneri la Premiile Oscar, 5 documentare și o docu-ficțiune, 2 filme românești și 17 țări implicate în realizarea lor – cam așa arată, în cifre, selecția HipTrip Travel Film Festival 2017.
Selectia festivalului ce se va desfasura intre 23 si 26 noiembrie, la Cinema Union și Cinemateca Eforie, a fost realizată și în acest an de criticul de film Cătălin Olaru: “un program din care fac parte 13 filme în premieră națională, cu producții de Oscar, cu documentare relevante social și filme de la Veneția, Cannes, Berlin sau Rotterdam. În fond, fiecare film e o formă de călătorie și fiecare călătorie are filmul ei. Doar o metaforă? Nu și la HipTrip, unde filmele se văd cu curiozitate de globetrotter și toate călătoriile sunt cu happy end.”
Și pentru că orice călătorie are nevoie de o busolă și de câteva repere, filmele din selecția HipTrip au fost grupate pe secțiuni.
Focus Asia aduce la București Cântecul Scorpionilor/ The song of scorpions (Elveția-Franța-Singapore, regie: Anup Singh), o poveste de dragoste care a cucerit publicul la Festivalul de la Locarno, acolo unde a fost prezentat în fața a peste 8,000 de oameni. Câștigătorul premiului pentru cea mai bună imagine la Shanghai International Film Festival, Sufletul pe sfoară / Soul on a string este cel de-al doilea film în care regizorul Zhang Yang abordează subiectul culturii tibetane, după Cărările sufletului (Paths of the soul), prezentat în premieră națională anul trecut în cadrul HipTrip Travel Film Festival. Secțiunea este completată de propunerea orașului-stat Singapore la Oscar 2018, Pop Aye, filmul din deschiderea HipTrip 2017.
Din secțiunea Etno Trip fac parte câștigătorul Marelui Premiu al Juriului la DOC NY, Insula și balenele / The Island and the Whales, „documentar etnografic și totodată mostră de cinema de artă” (The Hollywood Reporter) și Rio Verde, timpul tribului Yakuruna / Green River. The time of the Yakurunas, o călătorie poetică în inima junglei amazoniene prezentat în cadrul secțiunii Forum a Festivalului de Film de la Berlin.
Social trip aduce la București propunerea Columbiei la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Rubedenie / Pariente, un hibrid între dramă și thriller, în care Iván D. Gaona face întreaga dovadă a flerului său ca regizor de actori neprofesioniști (localnici din orășelul Güepsa, unde Gaona și-a filmat scurtmetrajele). După parcursul festivalier Locarno-IndieLisboa-San Sebastián-Busan, drama Ideea unui lac / The idea of a lake va fi proiectată la București sâmbătă, 25 noiembrie, la Cinemateca Union, de la ora 20,00. În completare, cel mai bun documentar de la Edinburgh International Film Festival, Donkeyote, spune povestea lui Manolo care pleacă într-o ultimă drumeție în Statele Unite, în care plănuiește să reface celebrul Trail of Tears (Drumul Lacrimilor).
Secțiune de tradiție în istoria HipTrip Travel Film Festival, Exploratorii își propune să inspire și să încurajeze spectatorii în a se transforma din visători în călători. Secțiunea „Exploratorii” aduce la București anul acesta 5 filme și un invitat special. Regizorul Frédéric Favre prezintă la București documentarul În coardă / Encordés, ce urmărește drumul parcurs de trei schiori în pregătirea lor pentru Patrouille des Glaciers, o cursă de ski extrem de dificilă ce se desfășoară în Alpii Elvețieni. Același regizor semnează și Cyclique, film selectat la Festivalul de Film de la Locarno, un documentar emoționant despre procesul de maturizare pe care îl traversează Caroline, Raph și Matila, trei curieri pe bicicletă din Lausanne. Pentru prima data în România vom vedea și Nopți luminoase / Bright Nights, câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun actor (Georg Friedrich). O călătorie tată-fiu în care tatăl încearcă să schimbe dinamica relației pe parcursul drumului parcurs spre nordul Norvegiei. Povestea cinematografelor ambulante din India se spune în Călătorii cinemaului / The Cinema Travellers, filmul numit de The Hollywood Reporter “bijuteria ascunsă a Cannesului” în 2016. Nu în ultimul rând, la HipTrip Travel Film Festival vom avea ocazia de a vedea pe marele ecran La pas pe Litoral, filmul expediției pe care documentaristul Vlad Petri și jurnalistul Vlad Ursulean au făcut-o în 2015, când și-au luat rucsacurile în spate și au pornit-o pe jos de la Sulina la Vama Veche.
HipKids este secțiunea dedicată celor mici și spune două povești impresionante: Îmblânzitorul de reni / Cloudboy îl are ca personaj principal pe Niilas, un băiat de 12 ani care trebuie să călătorească, împotriva voinței lui, în Laponia, acolo unde mama sa și noua ei familie trăiesc printre Sami – un popor de crescători de reni. În premieră națională la HipTrip vom vedea filmul Comori / Tesoros, unde Jacinta (6 ani) este ghidul nostru în aventura fraților Dylan (6 ani), Andrea (11 ani) și Lucas (2 ani și jumătate), care se mută într-un sătuc pescăresc de pe coasta Pacificului.
Un eveniment special HipTrip va fi premiera filmului Rost.12 hotare, un documentar semnat de Ana Maria Pîrvan, proiect mixt de fotografie și film, rezultatul a doi ani de călătorii în România.
HipTrip Travel Film Festival este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.
Biletele pentru HipTrip Travel Film Festival vor fi disponibile pe www.eventbook.ro și în rețeau de parteneri Eventbook. HipTrip Travel Film Festival este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.