2.500.000 de lei pe luna pentru fiecare familie care adopta un copil
Adoptia nationala si indemnizatia de adoptie vor fi subiectul unui proiect de lege pe care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei urmeaza sa-l inainteze Parlamentului.
Indemnizatia lunara de adoptie se va acorda familiilor sau persoanelor singure, cetateni romani, cu domiciliul in Romania care adopta copii si care realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie pana la nivelul salariului mediu brut utilizat ca baza de calcul la data stabilirii dreptului.
Potrivit proiectului, beneficiaza de prevederile actului normativ numai familiile sau persoanele singure care au obtinut incuviintarea adoptiei printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. Cuantumul indemnizatiei este de 2.500.000 lei pentru fiecare copil adoptat si se acorda lunar pe o perioada de 24 de luni.
Fondurile necesare pentru plata acestei indemnizatii si cheltuielile de publicitate legate de informarea populatiei asupra accesului la acest drept se asigura din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Plata indemnizatiei de adoptie inceteaza in cazul in care copilul adoptat a decedat, daca are loc desfacerea sau declararea nulitatii adoptiei sau cand, din motive imputabile adoptatorului, se instituie masura de protectie asupra copilului adoptat.
Indemnizatia este o forma de sprijin cu destinatie speciala acordata din bugetul de stat si nu se ia in considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii.
Aceasta suma se supune executarii silite in conditiile legale privind executarea silita a creantelor bugetare, dar numai in cazul in care urmeaza sa se recupereze banii platiti necuvenit cu acest titlu. Suma urmeaza sa se se majoreze anual, prin hotarare a Guvernului.