Sari direct la conținut

2014: Apocalipsa moralitatii in Biserica Ortodoxa Romana. Cum a devenit corporatia pastorita de Daniel cel mai eficient agent electoral pentru PSD

HotNews.ro
Ponta si soborul de preoti la manastirea Nucet, Foto: basilica.ro
Ponta si soborul de preoti la manastirea Nucet, Foto: basilica.ro

Ziarul Gandul a publicat zilele trecute o inregistrare in care Mircea Govor, presedintele organizatiei PSD din Satu Mare si vicepresedinte Consiliului Judetean, le spune primarilor rosii din judet ca a vorbit cu „preasfintitul” si ca preotii se vor implica in campania electorala de partea lui Victor Ponta, cu detalii logistice despre cum arata aceasta implicare. E ultima dintr-un foarte lung sir de informatii care arata o implicare fatisa, fara perdea, a multor prelati ai Bisericii Ortodoxe in campania electorala a lui Ponta. La schimb, „corporatia” condusa de Patriarhul Daniel a primit zeci de privilegii sub forma de bani, cladiri, terenuri etc. Intrarea Bisericii Ortodoxe in campanie coincide cu mesajele dure lansate de PSD impotriva candidatului ne-ortodox Klaus Iohannis.

  • Vezi in articol cum unii preoti manipuleaza credinciosii si care sunt mecanismele prin care Victor Ponta i-a atras de partea sa pe „reprezentantii Domnului”

„Am vorbit cu preasfintitul, am vorbit cu toti popii. Exact cum vorbesc cu voi, asa am vorbit si cu ei si am spus la popi in felul urmator: bai, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil) Daca nu vreti sa fiti de partea noastra, s-aduceti sa votati cu domnul Victor Ponta, eu nu va mai cunosc. La mine la usa nu mai veniti. Le-am spus verde in ochi. S-a terminat. Fratilor, NU, la revedere, si i-am spus la preasfintit, a spus presfintitul trimiti in fiecare localitate, in fiecare biserica un om, ala sa trimita SMS si-n localitatea la care n-o spus sa votezi cu Ponta sa nu-l vad. Dar nu se mai poate. Nu se mai poate. Deci preasfintitul o fost de partea noastra total. E un om extraordinar. (…) Si inca ceva, la toti popii daca pierdem toate preotesele le dau afara din tot, la revedere. Le-am si spus. Toti au venit la mine sa le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleaca acasa. Mearga la mama dracului, nu ma intereseaza. Deci s-o terminat. Deci de-acum inainte intru pana ma duc la…. Pai da ce suntem noi, ma, casa de binefacere, suntem prosti? Nu mai suntem prosti, am fost destul”, spune seful PSD Satu Mare in stenogramele publicate de Gandul.

Acesta a admis ca a avut o intalnire cu primarii, viceprimarii si alesii locali din judet, dar despre inregistrare a spus ca „probabil” este o „facatura a cuiva”.

Intrebat despre discutiile purtate cu preotii din judet, Govor a raspuns: „cu preotii am tot timpul un dialog continuu, am o relatie foarte buna cu preotii din judetul Satu Mare, deci sunt discutii frecvente, nu doar de acuma”. Social-democratul a adaugat ca nu le-a impus acestora pe cine sa sustina in campania electorala, dar „fiecare om stie ce are de facut, cum il trage inima si constiinta”.

„Eu cu preotii ma intalnesc de foarte multi ani, am o relatie foarte buna si discutam tot felul de lucruri. Biserica Ortodoxa este biserica majoritara in Romania si este firesc sa vorbim cu ei”, a subliniat Mircea Govor citat de Gandul.

Aceasta nu este singura informatie aparuta in spatiul public despre implicarea bisericii in campania electorala.

  • Predica la biserica din Moftinu Mic (Satu Mare): Sa fim uniti si sa votam un presedinte ortodox, Victor Ponta, caci el poate sa ne ajute sa ne ducem viata noastra pe calea desavarsirii

Parintele duhovnic Sebastian de la Manastirea Teghea a tinut, duminica, o predica la biserica din Moftinu Mic (Satu Mare) in care ii indeamna pe credinciodi sa mearga la vot pe 16 noiembrie „si sa voteze un presedinte ortodox, pe Victor Ponta”. La predica de duminica, cand a avut loc si sarbatorirea hramului, a participat si Mircea Govor, vicepresedintele Consiliului Judetean si liderul PSD Satu Mare.

La predica tinuta duminica in biserica din Moftinu Mic, parintele duhovnic Sebastian de la Manastirea Teghea le-a spus credinciosilor: „Noi nadajduim si ne dorim ca in aceasta tara sa fim impreuna frati intru Hristos care marturisim credinta ortodoxa. Trebuie sa invatam ca in sufletul unui ortodox nu trebuie sa existe viclesug. Ortodoxia nu sta la masa cu viclenia. De aceea sa incercam sa ne unim, sa fim frati impreuna cu noi. Iar duminica, cand vor fi alegerile, ne indeamna pe noi, pe toti, oamenii care sunt crestini si ortodocsi, sa mergem si sa dam un vot pentru tara noastra. Este in jurul nostru si vicele presedinte Mircea Govor, care si el este ortodox, si el este impreuna cu noi si ne indeamna si el pe noi, pe toti, sa fim uniti si sa votam cu cei care sunt ortodocsi: Victor Ponta, caci el poate sa ne uneasca, sa ne ajute sa ne ducem viata noastra pe calea desavarsirii”

  • Episcopul Maramuresului: Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce

PS Iustin Sigheteanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului le da ordin preotilor ca in ziua votului, direct de la biserica si in tinuta de slujba sa mearga direct la votare si sa se asigure ca enoriasii voteaza un ortodox (adica pe Victor Ponta pentru ca Klaus Iohannis este crestin de confesiune lutherana), potrivit stiripesurse.ro care citeaza nordvest-tv.ro.

„Sa dati dovada de iubire de neam si tara si de purtare de grija. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete incoronate si nici regi, dar sunt de-ai nostri si e bine sa le dam credit pentru ca fiecare a facut cat a putut, poate mai mult nu a putut, dar important e daca nu face bine sa nu faca rau. Siguri ca demnitarii sunt doua tabere si unii vor spune Votati-l pe al nostru si ceilalti Votati-l pe al nostru, iar noi va spunem Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce.”, a fost indemnul PS Iustin Sigheteanul(sursa: nordvest-tv.ro).

  • Jurnalistul Sabin Gherman a postat pe Facebook un bilet ce contine un indemn de a-l vota pe Victor Ponta, primit de la Manastirea Cozia

Biletul primit de la Manastirea Cozia

Biletul primit de la Manastirea Cozia

Foto: Facebook.com

Jurnalistul clujean Sabin Gherman a postat pe pagina sa de Facebook o hartie primita de la Manastirea Cozia cu indemnul de a-l vota pe Victor Ponta: „Stimate alegator crestin-ortodox, Cand votezi, nu iti trada credinta si neamul! Voteaza Victor Ponta, roman si crestin-ortodox!”.

„Dumnezeul meu, sa nu-i parasesti pe robii Tai care traiesc departe de Biserica; dragostea Ta sa-i aduca pe toti langa Tine”. „Rugaciunea cuviosului Paisie Aghioritul”, mai scrie in biletul postat de jurnalist pe Facebook.

Sabin Gherman comenteaza: „O nemernicie primita la Manastirea Cozia – acum intelegi de ce atatia bani pentru popi?”

  • Mai multi preoti ortodocsi din judetul Cluj ar fi primit o circulara de la Mitropolia Clujului prin care li se cere sa spuna credinciosilor sa voteze cu un presedinte care sa fie „crestin, ortodox, roman”

Mai multi preoti ortodocsi din judetul Cluj ar fi primit o circulara de la Mitropolia Clujului Maramuresului si Salajului prin care li se cere sa spuna credinciosilor sa voteze cu un presedinte care sa fie „crestin, ortodox, roman”, potrivit TVR Cluj. Reporterii postului de televiziune au au inregistrat mai multi preoti care au recunoscut ca au primit asemenea indicatii si care spun ca le vor urma.

„O sa le spunem oamenilor ca trebuie sa mearga la vot si sa aleaga un presedinte crestin, ortodox, roman, din ce am inteles eu”, spune un preot inregistrat de reporterii TVR Cluj.

Reprezentantii Mitropoliei neaga toate acuzatiile si spun ca preotii trebuie sa respecte neutralitatea bisericii fata de politic.

  • Icoane cu parintele Arsenie Boca, pe spatele carora se regasesc numele PSD si al lui Victor Ponta

Iconite Arsenie Boca - Ponta

Iconite Arsenie Boca – Ponta

Foto: PNL

Inainte de primul tur al alegerilor, Prim-vicepresedintele ACL Catalin Predoiu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta ca foloseste Biserica in campania electorala, aratand ca activistii social-democrati distribuie icoane cu parintele Arsenie Boca, pe spatele carora se regasesc numele PSD si al lui Victor Ponta.

Patriarhia Romana a precizat ca distribuirea unei fotografii cu chipul parintelui Arsenie Boca, pe verso-ul carora aparea mesajul ‘Victor Ponta Presedinte’, reprezinta o „initiativa exagerata de campanie electorala”, care nu a avut acordul Bisericii.

„Este o initiativa exagerata de campanie electorala, probabil a unor membri sau simpatizanti de partid, care nu a avut binecuvantarea sau acordul Bisericii. De altfel, nu este vorba de o icoana, ci de o fotografie cu chipul parintelui Arsenie Boca. Astfel de fotografii nu se sfintesc”, se subliniaza intr-un comunicat al Patriarhiei Romane, citat de Agerpres.

Relatia Ponta – PF Daniel

Pe 22 septembrie, premierul Victor Ponta, alaturi de ministrul de Interne Gabriel Oprea si ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, a participat la o rugaciune de multumire pentru lucrarile executate pana acum la Catedrala Mantuirii Neamului, oficiata de PF Daniel. Ponta a participat la aceasta rugaciune, oficiata de patriarh in paraclisul „Invierea Domnului” al Catedralei Mantuirii Neamului, dupa ce a vazut stadiul actual al constructiei, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

La sfarsitul rugaciunii de multumire, PF Daniel a exprimat recunostinta Guvernului Romaniei pentru ajutorul acordat la construirea Catedralei Mantuirii Neamului si i-a oferit lui Victor Ponta o icoana si Ordinul „Sfantul Apostol Andrei”, ocrotitorul Romaniei si al Catedralei Mantuirii Neamului. De asemenea, patriarhul le-a oferit celor doi ministri Ordinul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”.

In 28 aprilie, Victor Ponta s-a intalnit cu Patriarhul Daniel, alaturi de ceilalti lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, dar si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Intrebat daca s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mintuirii Neamului, Ponta a raspuns negativ.

„Bineinteles ca am discutat despre Catedrala, nu aveam cum sa nu vorbim despre Catedrala pentru ca este si in proiectul Romania 100. E un proiect pe care eu il sustin si de altfel, in fiecare an am alocat o parte din bani, o alta parte a fost data de credinciosii din tara. Dar nu de asta ne-am vazut, dar sigur ca am vorbit si despre Catedrala, cum sa nu vorbim, pentru ca e un proiect inclus in ceea ce noi am lansat, Strategia Romania 100”, a spus Ponta, la Romania TV.

O alta dovada a relatiei stranse dintre biserica si stat este faptul ca vicepremierul si ministrului de Interne, Gabriel Oprea,a dat de curand (2 oct. 2014) un Ordin prin care Sectia de asistenta religioasa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne are de acum inainte obligatia sa informeze Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la „activitatea desfasurata in domeniul asistentei/educatiei moral-religioase crestin-ortodoxe”.

Ordinul prevede ca Directia Informare si relatii publice „este unitate a aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne (…), fiind specializata in conceperea, organizarea, conducerea, coordonarea si controlul activitatilor de informare si relatii publice, transparenta decizionala, realizare a publicatiilor, filmelor si materialelor audiovizuale cu privire la domeniul specific, precum si in monitorizarea si analizarea permanenta a efectelor mediatice produse de misiunile si actiunile intreprinse de personalul M.A.I., cu scopul de a asigura o reflectare obiectiva in spatiul public a activitatii M.A.I.”

Fata de fostul regulament, cel aprobat acum prevede ca „Directia este in coordonarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, si are ca structuri subordonate Centrul Multimedia si Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne”. Pana acum, Directia era „in coordonarea unui secretar de stat al M.A.I., desemnat de catre ministrul afacerilor interne”.

Noul regulament mai prevede ca Sectia de asistenta religioasa „isi desfasoara activitatea in baza Legii nr. 195/2000 privind constituirea si organizarea clerului militar, precum si a regulamentelor si instructiunilor in vigoare, si reprezinta M.A.I. in relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, cultele si asociatiile religioase de stat, cu organismele similare care au atributii in domeniul asistentei religioase atat in tara, cat si in plan international”.

Biserica si banii publici

Cateva exemple:

– Guvernul Ponta a alocat, in plina campanie electorala, 6.000.000 lei din Fondul de rezerva bugetara pentru finantarea a doua catedrale din Madrid si Barcelona, a Manastirii Lainici din judetul Gorj si a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. Repartizarea fondurilor a fost aprobata in sedinta de guvern din 15 octombrie, pentru ca la finalul saptamanii, pe 19 octombrie, premierul Ponta sa participe la slujba de duminica la o biserica ortodoxa romaneasca din Madrid.

– La sfarsitul lunii august, HotNews.ro a scris ca Guvernul Ponta a alocat alti 6.000.000 de lei tot din Fondul de rezerva bugetara pentru sprijinul financiar a trei unitati de cult: Centrul Eparhial Iasi (judetul Iasi), Manastirea Nicula (judetul Cluj) si Manastirea Tismana (judetul Gorj). Aceasta la putin timp dupa participarea in 15 august a prezidentiabilului Victor Ponta la slujba de Sfanta Maria la Manastirea Nicula si a prezidentiabilului Elena Udrea la Manastirea Tismana, din judetul Gorj. Detalii aici

– In februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

BOR despre implicarea politica

Patriarhia spune ca o presupusa implicare politica a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in campania electorala din 2 noiembrie, trebuie dovedita pentru a fi luate masurile care se impun, potrivit Mediafax.

Reactia Patriarhiei vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca BOR s-a implicat, evident, in campania pentru alegerile prezidentiale.

„Presupusele cazuri de implicare politica partizana a clerului ortodox in campania electorala trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Romane sau centrelor eparhiale din tara pentru verificarea celor semnalate si luarea masurilor care se impun. Altfel, orice acuzatie neprobata este nedreapta si contrara pozitei oficiale a Bisericii”, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Totodata, Patriarhia Romana reafirma neutralitatea politica a BOR, conform hotararilor Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele bisericilor ortodoxe.

„In acest sens, in ultimul comunicat de presa dat publicitatii in ziua de 4 august 2014, dar si la fiecare moment electoral din Romania, se precizeaza: Clerului ortodox roman ii este interzis sa desfasoare activitati cu caracter partinic in comunitatile de credinciosi pe care le pastoreste. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod si dezaprobata de credinciosi. Patriarhia Romana face un apel catre reprezentantii clasei politice din Romania ca in dezbaterile electorale privind alegerile prezidentiale din toamna acestui an sa evite confruntarile politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor Romaniei, cultele religioase sunt factori ai pacii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru invrajbirea populatiei. De altfel, aceasta atitudine a Bisericii a fost apreciata public de presedintele Romaniei”, se mai spune in comunicat.

Cate biserici sunt in Romania

Potrivit unui sondaj realizat de incont.roin Romania sunt 18.429 de biserici si 4.022 de scoli.

In judetul Bacau sunt 666 de biserici, cifra oficiala data de Secretariatul de Stat pentru Culte. Cele mai multe pe cap de locuitor sunt insa in Salaj, unde exista una la fiecare 474 de persoane.

Judetul Tulcea are cele mai putine lacase de cult: 73. Cu toate acestea, pe cap de locuitor cele mai putine sunt in Ilfov/Mun. Bucuresti, unde exista o biserica la 3875 locuitori.

La capitolul scoli, Bucuresti si Ilfov conduc clasamentul, cu 349 de unitati. Sunt insa cele mai putine pe cap de locuitor (o scoala la 5852 de persoane).

Cele mai putine sunt in Tulcea si Covasna (93 si respectiv 94). Cele mai multe scoli pe cap de locuitor sunt in Salaj, unde exista o unitate de invatamant la fiecare 1928 de locuitori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro