Sari direct la conținut

25 iunie: termenul limită pentru firmele plătitoare de impozit pe profit să doneze către ONG-uri prin Formularul 177

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

De la începutul acestui an au apărut multe modificări fiscale. Una dintre ele (din OUG 115/2023) este legată de firmele plătitoare de impozit pe profit în privința donațiilor către ONG-uri. 

Acestea mai pot efectua sponsorizări și/sau acte de mecenat (în vederea susținerii artelor, literatură, științe) dacă nu au utilizat întreaga valoare de 20% din impozitul pe profit plătit aferent anului 2023.

Firmele pot redirecționa banii prin Formularul 177 până marți – 25 iunie. 

ANAF Ialomița precizează că în cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirecționarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă.

Obligația plății sumei redirecționate din impozitul pe profit revine organului fiscal competent.

Redirecționarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea entităților persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităților de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data plății sumei respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Reamintim că Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023), adoptată la finalul anului trecut de Guvernul Ciolacu, lovește în mod direct ONG-urile, respectiv finanțarea lor.

Microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit.

“Din anul 2024 nu mai pot sponsoriza astfel încât să aibă facilitatea fiscală de a scădea din impozitul datorat procentul de 20%. O pot face în continuare, dar fără nicio facilitate fiscală”, spune consultantul fiscal Cornel Grama, care a analizat Ordonanța menționată.

Conform OUG, ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse rămase de reportat se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023.

PFA, activitățile independente în general, nu mai pot redirecționa 3,5% din impozit.

Contribuabilii cu activitati independente sau alte tipuri de venituri nu mai pot redirectiona 3.5% din impozitul anual, spune Cornel Grama.

Potrivit acestuia, posibilitatea rămâne doar la veniturile din salarii și asimilate salariilor.

INTERVIURILE HotNews.ro