5 lucruri pe care nu le știai despre asigurarea de vacanță
Chiar dacă e deja septembrie, copiii încă se bucură de ultimele zile de vacanță școlară, ceea ce face din această perioadă un moment ideal pentru a planifica o ultimă escapadă în familie.
Când planificăm o vacanță în țară sau în afara ei, mulți suntem mulțumiți după ce ne aranjăm cazarea și transportul într-o nouă destinație și nu ne gândim să fim prevăzători. Dar realitatea este că nu poți preveni necunoscutul și te poți trezi în orice excursie cu o entorsă la gleznă sau o infecție cu febră, că nu suntem imuni niciunii la așa ceva. Problema apare când, după ce ajungi să ceri asistență medicală în țara pe care o vizitezi, te trezești cu o factură care te costă mai mult decât vacanța în sine. De aceea este important să aflăm mai multe despre asigurările de vacanță.
Asigurările de vacanță sunt un subiect adesea trecut cu vederea, dar ele pot avea un impact semnificativ asupra experientei tale de călătorie. Iată cinci lucruri pe care poate nu le știai despre asigurările de vacanță pe care le-am descoperit cu ajutorul Groupama:
1. Se face de peste 150 de ani
Nu există călătorie fără mici neplăceri, o știm cu toții: un zbor întârziat, un bagaj pierdut, un mic discomfort. Dar spune-i aceste lucruri unei persoane de acum 150 de ani și va râde de tine. Pe vremea aceea, orice călătorie prezenta riscuri de furt sau tâlhărie, accidentări periculoase la orice schimbare meteo și în general un grad de pericol cum nu putem concepe în zilele noastre.
Aceste lucruri s-au îmbunătățit treptat și cu ajutorul lui James Batterson, care a deschis prima agenție de asigurări de călătorie, în America, în 1864. Agenția lui acoperea în primul rând furtul, care era mult mai comun în acele vremuri pe drumuri, dar și circumstanțe neprevăzute. Treptat, călătoriile au devenit mai sigure, fix pentru a evita potențialele daune.
În România abia în 1871 a fost înființată prima societate de asigurări, Dacia, deci a durat ceva mai mult implementarea, dar până la începutul secolului 20 se diversificaseră cât să apară chiar și la noi aceste asigurări de călătorii.
2. Nu toate asigurările de vacanță sunt la fel
Ca să te poți bucura cu adevărat de o vacanță în care să te simți în siguranță, e important să-ți dai seama care-s grijile și nevoile tale și care asigurare ți le acoperă cum trebuie.
Polițele de asigurare variază în funcție de acoperirea oferită, de la asigurări de bază care includ doar urgențe medicale, până la polițe mai complexe care acoperă o gamă largă de evenimente neașteptate, de la anularea călătoriei și pierderea bagajelor, până la pandemii sau dezastre naturale.
De asemenea, când te gândești ce asigurare de vacanță vrei să alegi, trebuie să ai în vedere și costul și modul în care e structurată. Unele polițe sunt mai ieftine, dar oferă acoperire limitată, ceea ce poate însemna că va trebui să plătești mai mult din buzunar în caz de incident. Pe de altă parte, polițele mai scumpe pot include o acoperire mai extinsă și condiții mai avantajoase, cum ar fi acoperirea pentru activități de risc ridicat, precum sporturile extreme. De exemplu, la Groupama poți achiziționa la alegere o asigurare suplimentară pentru sporturi de iarnă sau de vară, în caz că vrei o vacanță cu distracții cu grad mai ridicat de risc precum schi, snowboarding, sanie, snorkeling, surfing, rafting, parapantă și altele.
Un alt punct la care e bine să te gândești este cât de riscantă e țara în care călătorești. E evident că te temi mai puțin de probleme medicale într-o vacanță în țară decât de una în afară, dar totuși unii preferă clinicile private incluse în asigurarea de bază chiar și în călătorii prin România. De asemenea, dacă mergi într-o țară care prezintă mai multe riscuri, e important să alegi variante cu mai multe beneficii. Multe dintre paradisurile insulare unde-și fac românii concediile în ultimii ani nu au cele mai bune sisteme medicale de stat.
Evaluarea raportului calitate-preț și a condițiilor de acoperire este crucială pentru a te asigura că te poți bucura din plin de activitățile pe care le-ai plănuit în vacanță.
3. Cum te ajută o asigurare de bază versus o asigurare cu extra beneficii
O asigurare de vacanță de bază îți oferă liniștea esențială în timpul călătoriilor, ceea ce înseamnă că acoperă urgențele medicale sau repatrierea în caz de deces. La Groupama, prin asigurarea de bază poți primi atât decontare directă la clinicile lor partenere, către care vei fi redirecționat de către compania de asistență, dar și rambursarea cheltuielilor medicale la serviciile unui spital de stat sau a unei clinici partenere. Totul folosind platforma dedicată. De asemenea ai acces și la asistență medicală de la distanță 24/7 prin chat-ul ÎntreabăMedic.
Pe de altă parte, o asigurare de vacanță cu extra beneficii acoperă aproape tot ce implică vacanța pe care urmează s-o faci de la călătorie în sine și tot ce se poate întâmpla acolo, până la unele activități pe care vrei să le faci în acea vacanță.
Gândește-te că vara asta, în plin sezon de concedii, s-au anulat 8000 de zboruri într-o singură zi. Cei care nu au avut o asigurare suplimentară de vacanță pentru călătoriile cu avionul și una de Întrerupere/Extindere călătorie s-au trezit cu niște concedii plătite din timp care s-au evaporat chiar înainte să plece din aeroport. Asta ca să nu vorbim de zborurile amânate sau anulate din cauza condițiilor meteo sau a lipsei de personal, de bagajele de cală întârziate sau pierdute sau de pierderea cursei sau a escalei.
Și când pleci în concediu cu mașina este important să te gândești la o asigurare de vacanță care să includă asistență rutieră, mai ales dacă pleci în afara țării. La Groupama, asigurarea suplimentară cu asistență rutieră îți poate acoperi totul de la repararea sau repatrierea mașinii tale, până la o mașină de închiriat, de schimb, cu care să-ți continui călătoria.
De asemenea, în lumea haotică în care trăim, în care jobul sau urgențele de familie ne pot da peste cap planurile de vacanță de pe o zi pe alta, este bine să avem în vedere și asigurarea suplimentară STORNO, cea de anulare a concediului.
4. Cele mai comune asigurări de vacanță făcute de români
În România, tinerii tind să fie cei care pleacă în vacanțe cel mai des, deci era și normal că majoritatea celor care-și fac asigurări de vacanță au până în 40 de ani, iar cei care pleacă în vacanță singuri tind să aleagă pachetul cel mai complet de acoperiri, pe când cei care pleacă în familie tind să-l aleagă pe cel mediu.
Efectele haosului din domeniul aviatic, din ultimii ani, s-au simțit din plin și în obiceiurile românilor de a-și face asigurări de vacanță. Conform celor de la Groupama, peste 45% din asigurații lor apelează la Asigurarea suplimentară privind întreruperea-extinderea călătoriei, cât și la Asigurarea suplimentară pentru Călătoriile cu avionul, unde peste 36,8% au semnat astfel de polițe individuale sau de familie.
Cea de întrerupere-extindere este importantă, pentru că acoperă rambursarea cheltuielilor efectuate suplimentar (telefon, hrană, taxă de schimbare a biletului de avion pentru întoarcere, costul închirierii unei mașini) în cazul în care călătoria este întreruptă din cauza unor evenimente nefericite (îmbolnăvire, deces, naștere prematură, daune materiale grave) sau extinsă din cauza spitalizării. Practic, tot ce ține de tine când vine vorba de vacanță.
Cea de călătorii cu avionul îți oferă o indemnizație pentru pierderea bagajelor, dar îți și rambursează costurile pentru bunurile de strictă necesitate (alimente, haine, produse de igienă) cât și pentru serviciile (cazare, hrană, transport) în cazul unui zbor anulat sau amânat. Practic, tot ce ține de cei care te transportă către locul în care dorești să-ți petreci vacanța.
În caz că te interesează care-s cele mai comune riscuri, când vine vorba de vacanțe, top trei cele mai multe daune plătite de către Groupama au fost înregistrate pe Asigurarea suplimentară pentru Călătoriile cu avionul, Asigurarea suplimentară privind Asistența rutieră și Asigurarea suplimentară de protecție privind anularea vacanței (STORNO). Practic anularea zborului și pierderea bagajelor sunt principalele riscuri pe care trebuie să le ai în vedere când pleci într-o vacanță, în 2024.
Un element interesant este Asigurarea suplimentară pentru sporturi de Iarnă/Vară, cea de la Groupama fiind unică din România care acoperă și o ascensiune montană de peste 5000 de metri. Dacă ești pasionat de trekking pe trasee spectaculoase precum cele spre vârful Everest sau vârful K2, tipul ăsta de asigurare este aproape o necesitate pentru tine, că sunt puține expediții de genul acesta fără accidentări.
5. Asigurarea de vacanță îți poate salva viața
Asigurarea de vacanță îți poate salva viața, pentru că-ți oferă acces concret, rapid și facil la îngrijiri medicale de urgență, indiferent de locul în care te afli. În timpul unei călătorii internaționale, un accident grav sau o problemă de sănătate neașteptată poate fi copleșitoare, mai ales în țări unde costurile medicale sunt extrem de ridicate sau unde accesul la servicii de sănătate este limitat. Până la urmă niciunul nu ne dorim să plătim echivalentul costului întregii vacanțe pentru a primi câteva medicamente într-o țară în care am intrat neasigurați. De aceea este important să ne facem minimum asigurarea de vacanță de bază înainte să ieșim din oraș.
În plus, ea nu-ți acoperă doar boli și accidente. De exemplu, asigurarea de bază de la Groupama îți decontează sau rambursează și banii pentru tratamentul dentar de urgență, în caz că durerea de măsea nu te lasă să te bucuri de vacanță.
Un alt element important acoperit de asigurarea de bază este spitalizarea pe perioade de peste 10 zile, care include convorbiri de urgență, trimiterea copiilor tăi înapoi în țară, dar și vizita unui membru al familie care să aibă grijă de tine.
La Groupama, asigurarea de vacanță include acoperire pentru repatriere medicală, care este crucială în cazuri severe unde tratamentul adecvat nu este disponibil local. Aceasta îți oferă posibilitatea de a fi transportat în siguranță înapoi în țară pentru a primi îngrijirile necesare într-un mediu familiar. Această opțiune poate fi vitală, mai ales în situații unde fiecare minut contează, și poate face diferența între viață și moarte într-un scenariu de urgență medicală.
Nu în ultimul rând, o asigurare de vacanță îți oferă și suport logistic și emoțional în situații critice. Aceasta îți poate salva viața prin ghidarea ta către cel mai apropiat spital adecvat, organizarea transportului medical sau chiar oferirea de sfaturi privind navigarea sistemului de sănătate dintr-o țară străină. Astfel, o asigurare de vacanță nu doar că îți oferă liniștea financiară, ci și resursele necesare pentru a trece cu bine printr-o situație critică.
În concluzie, asigurările de vacanță nu sunt doar pentru acoperirea unor situații de urgență medicală, ci oferă o gamă largă de acoperiri care pot face diferența în cazul unor incidente neprevăzute în timpul călătoriilor tale.
Articol susținut de Groupama