50 de universități din Marea Britanie au venit la București după studenți români. „Să sperăm că vom convinge Guvernul să mențină același sistem și după Brexit”
Peste 50 de universități din Marea Britanie sunt în acest weekend la București, la RIUF- Romanian International University Fair- pentru a-i recruta pe viitorii studenți români. Întrebați ce se va întâmpla cu studenții din țările europene după Brexit, reprezentanții universităților britanice nu au un răspuns clar. Ei spun că vor continua să recruteze studenți din țările Uniunii Europene până guvernul de la Londra va lua o decizie definitivă. Deocamdată, pentru 2019, studenții din țările europene, inclusiv din România, care vor merge la studii în Marea Britanie vor plăti 9.000 de lire sterline pe an.
La Imperial College London învață în prezent 19 studenți din România. Reprezentanții universității spun că își doresc mai mulți români pentru că sunt creativi și au un nivel avansat la engleză.
„Noi căutăm studenți români foarte bine pregătiți la matematică, fizică, știinte, cu note foarte bune la Bacalaureat. Să sperăm că vor fi aceleași condiții ca și până acum și din 2020 încolo, să sperăm că universitățile vor convinge Guvernul să mențină același sistem, dar nu știm asta. Deocamdată le spunem să se uite pe site-ul nostru și dacă vor fi schimbări sigur le vor găsi acolo”, Lawrence Barnard, reprezentantul Imperial College London.
Teodor Zhelyazkov, reprezentantul Universității din Portsmouth, arată că răspunsurile pentru românii care vor să studieze la universitatea britanică nu au cum să fie clare.
„Nu putem să dăm un răspuns sigur pentru că nu depinde de noi. Dar toate universitățile se străduiesc să atragă studenți din Uniunea Europeană, încă avem ușile deschise, dar în privința finanțării guvernul are ultimul cuvânt de spus”, arată Teodor Zhelyazkov. Universitatea din Portsmouth caută să-i atragă pe români prin programele inedite pe care le dezvoltă.
„Noi suntem una din puținele universități din Marea Britanie care oferă programe de astrofizică și cosmologie, care are un departament de cosmologie. Aici lucrează Tim Peake care este primul britanic care a mers pe stația spațială internațională. Căutam oameni care vor să se dezvolte care vor să-și dezvolte competențe noi, oameni care vor să învețe din experiența altor țări, pentru că avem un mediu internațional”, a mai spus Teodor Zhelyazkov.
Cele mai multe dintre universitățile britanice au mai mult de jumătate din studenți străini. „Nu știm ce se va întâmpla după Brexit, dar noi ca universitate nu ne dorim ca studenții din Uniunea Europeană să nu fie primiți la noi. Noi suntem o universitate internațională în cea mai mare parte și de aceea lucrăm cu guvernul să găsim cea mai bună cale care să le permită studenților să vină la noi și să nu-i includem în numărul de imigranți”, a spus Kirsty Setz-Clarke, coordonator recrutare pentru Europa de la Universitatea Northumbria.
Universitatea Coventry are peste 6.000 de studenți internaționali. În România, reprezentanții universității caută studenți creativi, inovativi și capabili să gândească „outside the box”.
„Sperăm că situația nu se va schimba prea mult (după Brexit -n.r.), pentru că studenții din Europa reprezintă o bună parte dintre studenții noștri. Și, chiar dacă vor avea nevoie de viză, vor putea să acceseze și finațarea”, a spus Florrizza Martinez de la Coventry University.
RIUF se desfășoară în periooda 6-7 octombrie Sala Palatului din București. În total, participă 120 de universități din Marea Britanie, Olanda, Franța, Germania, Elveția, Spania și Arabia Saudită.
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!