5G: Berlin va testa componentele furnizorilor de echipamente
Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care impune furnizorilor de tehnologii strategice, cum este 5G, un certificat care ar putea genera probleme pentru gigantul chinez Huawei, acuzat de Statele Unite de spionaj, potrivit AFP.
Coaliția dintre conservatori și social-democrați dezbate de un an și jumătate forma acestui proiect, care nu face nicio referire la numărul 1 mondial al sectorului, dar înăsprește regulile de intrare pe piața germană a 5G.
Textul, care trebuie aprobat de Parlament, prevede că toate „componentele critice” din instalațiile strategice, precum sunt telecomunicațiile, să nu primească aprobarea decât dacă producătorul „emite o declarație de fiabilitate” către operatorul infrastructurii.
Componentele critice sunt de o asemenea importanță încât o defecțiune sau o acțiune de sabotaj ar avea consecințe dramatice, a explicat ministerul german de Interne, în prezentarea proiectului.
„Declarația de garanție” depusă de producător va trebui să demonstreze că aceste componente „nu prezintă proprietăți tehnice care să permită o utilizare necorespunzătoare, în special în scopuri de sabotaj, spionaj sau terorism”, potrivit proiectului de lege.
Textul vizează telecomunicațiile dar și aprovizionarea cu apă sau energie ori sectorul sănătății.
Ministerul de Interne urmează să definească garanțiile minimale, în special cele care țin de „probleme de securitate”.
Va fi posibil, de asemenea, să fie interzise a posteriori componente critice dacă producătorul lor nu a „semnalat” „punctele slabe sau manipulările cunoscute”.
Huawei a salutat proiectul de lege. „Pentru rețelele 5G înseamnă că există standarde de securitate mai mari și egale pentru toți furnizorii”, a afirmat un purtător de cuvânt, citat de Reuters.
În fața campaniei conduse de Washington în rândul aliaților săi pentru interzicerea echipamentelor 5G ale Huawei, invocând riscuri de securitate cibernetică, Germania s-a remarcat până acum printr-o abordare prudentă, respingând ideea unui boicot.
Textul „nu vizează un producător în mod special ci adoptă o abordare la 360 de grade”, a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului de Interne.
Auditul tehnic al componentelor critice va fi efectuat, după promulgarea legii, de Agenția germană pentru securitate cibernetică (BSI), unde vor fi considerabil întărite mijloacele tehnice și personalul.
După Marea Britanie la jumătatea lui iulie, Suedia a devenit în această toamnă a doua țară din Europa și prima din UE care a interzis explicit participarea Huawei în cvasitotalitatea infrastructurii necesare pentru rețeaua sa 5G.