Sari direct la conținut

670 de milioane de utilizatori de PC

Ziarul Financiar

Numarul utilizatorilor de computer la nivel mondial va ajunge la un miliard de oameni prin 2009-2010 sustin companiile de cercetare, care afirma ca in prezent sunt cam 650-670 de milioane de utilizatori de PC.

Principalul factor de crestere a vanzarilor este dezvoltarea noilor piete (China, India, Rusia, Brazilia), unde apar utilizatori noi de la an la an. Ieftinirea continua a sistemelor si programele guvernamentale care faciliteaza achizitia de calculatoare reprezinta de asemenea factori cheie care sustin afacerea producatorilor de computere.

Anul acesta, analistii anticipeaza ca se vor vinde la nivel mondial 152 de milioane de computere, un numar foarte mare de computere fiind comandate insa de cei care isi inlocuiesc sistemele cu unele mai performante. „Ne-a luat mai bine de 20 de ani sa ajungem la cifra de 670 de milioane. Cred ca se va accentua cresterea in viitorul apropiat”, a spus un analist al companiei americane IDC.

„Nu primul miliard de utilizatori va fi dificil de atins, ci cel de-al doilea”, a apreciat el.

Conform IDC, cam jumatate din computerele produse anul acesta merg la noi utilizatori, deci la sfarsitul anului cifra ar trebui sa treaca de 730 de milioane de oameni. Compania anticipeaza ca in 2009 vor fi deja 1,2 miliarde de posesori de computer. Compania rivala, Gartner, a apreciat ca la finalul anul trecut existau la nivel mondial 631 de milioane de utilziatori de PC.

Analistii Gartner spun ca in 2008 cifra va urca la 953 de milioane, iar pragul de un miliard va fi depasit un an mai tarziu.

Principala problema pe pietele in curs de dezvoltare ramane pretul computerului, dificil de acoperit chiar in conditiile in care a scazut puternic in ultimii ani. In majoritatea acestor tari 300 de dolari inseamna salariul pe mai multe luni, sau chiar pe tot anul (Vietnam).

Tocmai de aceea, in aceste piete producatorii locali au prioritate, dezvoltand sisteme low-end, la preturi din ce in ce mai mici. Asa apare si problema aplicatiilor software piratate, dat fiind faptul ca in niciuna din aceste piete utilizatorii nu si-ar permite sa plateasca pentru aplicatii cam tot cat au dat pe calculator sau chiar mai mult, spun analistii.

Avand in vedere aceste lucru, marile companii din domeniul IT (Microsoft, IBM, HP, Intel) au lansat diverse programe in colaborare cu autoritatile locale, ONU si chiar USAID, agentia americana pentru dezvoltare, pentru a aduce computere in scoli si institutii si pentru a stimula pietele locale.

Recent, Hewlett-Packard (HP) a lansat in Africa un computer „multi-user”, care poate sustine patru monitoare si patru tastaturi, fiind folosit simultan de patru persoane, in limbi diferite si cu alte setari personalizate pentru fiecare. HP 441 a avut un asemenea succes incat compania nu a putut onora si alte comezi venite din tarile mai putin dezvoltate.

Sistemul este realizat pe baza platformei deschise Linux si a fost creat pentru scolile din Africa de Sud.

Deja, majoritatea producatorilor de computere au inceput sa vanda pe pietele sensibile la pret computere cu sisteme de operare Linux, mult mai ieftin decat Windows-ul Microsoft. HP si Dell au introdus platforma open-source chiar si in laptopuri. Producatorii locali au scazut preturile computerelor pana spre 200 de dolari, chair daca performantele sunt asemanatoare.

Tocmai de aceea, Microsoft a anuntat recent ca va ieftini sistemul de operare Windows pe cateva piete de importanta strategica, iar scolile si institutiile de invatamand din 67 de tari primesc platforma gratuit, iar pachetul de Office costa in acest caz numai 2,5 dolari.

„Pretul unui computer de ultima generatie ar putea ajuge curand la 100 de dolari”, a apreciat analistul IDC. Recent, presedintele Sun Microsystems a enuntat o idee care poate parea absurda acum, dar care s-ar putea transpune in realitate peste cativa ani: computerul ar trebui sa fie gratis atat timp cat platesti pentru soft si servicii unei companii specializate.

Concentrandu-se asupra cifrei de un miliard de utilizatori, liderii industriei PC uita ca de fapt exista in prezent aproape 5,5 miliarde de oameni care nu folosesc computerul. Spre comparatie, 1,5 miliarde de oameni folosesc telefonul mobil, din care mai bine de un miliard sunt clienti GSM.

In Romania, conform MCTI, la finalul lui 2003 existau aproximativ 2,1 milioane de computere, ceea ce inseamna o penetrare de sub 10 procente. Anul acesta se vor vinde cam 400.000 de computere, majoritatea catre companii si institutii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro