FOTO Imagini de satelit confirmă că Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria către un port rusesc din apropiere de Crimeea
Rusia a expediat o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria într-un port rusesc de lângă Crimeea, într-o aparentă încercare de a-și consolida apărarea antiaeriană în războiul cu Ucraina, iar acum există și imagini prin satelit care confirmă acest lucru, relatează Reuters.
ImageSat International (ISI) a surprins imagini care arată prezența bateriei S-300 la Masyaf, Siria, în aprilie, și locul gol lăsat în urmă pe 25 august, după ce acesta a fost expediat spre portul Tartus.
FOTO: AFP / AFP / Profimedia
Imagini separate au arătat componentele bateriei pe un doc din Tartus între 12 și 17 august. Până pe 20 august acestea dispăruseră, iar ISI a concluzionat că au fost transferate pe o navă rusă, Sparta II, care a părăsit Tartus spre portul rusesc din Novorossiysk.
#ISI reveals: Russian S-300 Air defense Battery DEPLOYED FROM #Syria to #Russia.
Russian forces in Syria have deployed out of the country the S-300 SAM battery originally located Masyaf. pic.twitter.com/z5EG9nJDXF— ImageSat Intl. (@ImageSatIntl) August 28, 2022
Datele de la Refinitiv Eikon arată că Sparta II se află în prezent în Novorossiysk, unde a ajuns prin strâmtoarea Dardanele din Turcia.
Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze.
Rusia a menținut o prezență militară în Siria din 2015, când a intervenit în războiul civil de acolo de partea președintelui sirian Bashar al-Assad.
Dacă va fi confirmat, transferul ar indica o mișcare semnificativă a Rusiei de a consolida apărarea antiaeriană în apropierea teatrului de război din Ucraina, unde forțele sale au suferit atacuri devastatoare în ultimele săptămâni.
Într-un astfel de incident, opt avioane de luptă rusești au fost distruse luna aceasta într-o serie de explozii la o bază aeriană din Crimeea.
Imaginile ISI au arătat că componenta radar a bateriei S-300 a fost mutată separat de la aceeași bază Masyaf la baza aeriană Khmeimim de pe coasta Siriei, la nord de Tartus.
Analiștii companiei au spus că au evaluat că dimensiunea și greutatea radarului l-au făcut inadecvat pentru transportul pe mare și ar putea necesita un transport aerian cu o aeronavă Iliușin Il-76 din Khmeimim înapoi în Rusia.