Noi eforturi diplomatice rusești: Vladimir Putin l-a decorat pe președintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov
Președintele Vladimir Putin lansează noi eforturi diplomatice rusești, acordându-i lui Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului, ordinul „Pentru Meritul Patriei”, gradul IV, anunță Interfax.
Decretul oficial publicat vineri pe portalul juridic al guvernului rus afirmă că lui Berdîmuhamedov i s-a conferit ordinul „pentru o mare contribuție la consolidarea parteneriatului strategic dintre Federația Rusă și Turkmenistan.
Mutarea vine în contextul în care tot mai mulți dintre aliații tradiționali ai Rusiei, inclusiv fostele republici sovietice din zona Asiei Centrale, par să se distanțeze de Moscova după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.
Kazahstanul, țară în care Rusia a trimis „trupe de menținere a păcii în luna ianuarie după izbucnirea unor proteste fără precedent în această țară de la granița sa sudică, pare deja să urmeze un curs distinct de cel al Kremlinului, anunțând că va respecta sancțiunile impuse de Occident împotriva Moscovei și negociind cu Uniunea Europeană pentru a-și crește exporturile energetice către blocul comunitar.
De asemenea, la jumătatea lunii august Kazahstanul a eliminat predarea obligatorie a limbii ruse în școli începând cu clasa întâi, o mutare considerată de analiști încă o palmă dată Rusiei, aliatul său tradițional.
Tadjikistanul, o altă fostă republică sovietică, a început luna aceasta exerciții militare comune cu armata americană, la acestea participând și militari din Kârgâzstan, Uzbekistan și Kazahstan. Manevrele se numesc „Colaborare regională – 2022”.
Iranul, un alt aliat cu care Moscova a încercat să își consolideze legăturile după sancțiunile istorice impuse de Occident, face deja pregătiri să înlocuiască Rusia ca furnizor de petrol al pieței europene.
Rusia și-a avertizat partenerii despre „pericolele” americane
Marți, Moscova şi-a avertizat partenerii din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) asupra riscului pe care îl constituie pentru securitatea lor participarea la exerciţii militare comune cu SUA.
Fondată în 2001, această organizație este formată în prezent din opt ţări: China, India, Kazahstan, Kîrgîzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, cărora urmează să li se alăture Iranul în septembrie.
„Aş vrea să reamintesc partenerilor că americanii au nevoie de aceste activităţi (exerciţii militare comune) în primul rând pentru a studia potenţialul teatrului de acţiuni de război, de a identifica coordonatele posibilelor ţinte şi de a-şi corecta hărţile digitale pentru armele lor de înaltă precizie”, a cauționat Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.
Patrușev, considerat omul din umbră și potențialul succesor al lui Vladimir Putin, şi-a exprimat de asemenea „convingerea” că toate ţările SCO realizează „riscurile majore pe care aceste iniţiative americane le reprezintă” pentru securitatea membrilor Organizaţiei.
Tot Patrușev este cel care a cerut joi autorităților ruse să îi „protejeze” pe finlandezii de la granița cu Rusia de „influența” occidentală în contextul în care țara nordică a semnat protocolul de aderare la NATO, alături de Suedia învecinată.
Urmărește ultimele evoluții din a 184-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.