Sari direct la conținut

Cercetătorii au elucidat misterul bilelor negre de origine necunoscută care au apărut pe plajele din Australia

HotNews.ro
Cercetătorii au elucidat misterul bilelor negre de origine necunoscută care au apărut pe plajele din Australia
Autoritățile australiene au închis plajele afectate până când le-au curățat de bilele cu origine necunoscută, FOTO: David GRAY / AFP / Profimedia

Oamenii de ştiinţă au identificat originea miilor de bile negre aduse de apele mării pe mai multe plaje din estul Australiei în luna octombrie, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Plaja Coogee, populară în rândul excursioniştilor, a fost curăţată după ce salvamarii „au descoperit reziduuri misterioase, de culoare neagră, în formă sferică”, aduse de apa mării de-a lungul plajei. Alte trei plaje din apropiere au fost închise, de asemenea, după ce bile similare au ajuns la ţărm.

Iniţial, s-a crezut că era vorba despre „bile de catran”, care se formează atunci când petrolul intră în contact cu deşeuri şi apă.

Profesorul Jon Beves, de la Universitatea New South Wales, a declarat că, în urma unor teste complexe, s-a ajuns la concluzia că bilele nu sunt formaţiuni naturale şi nu pot fi atribuite pur şi simplu unei deversări de petrol.

Bilele misterioase au o explicație relativ banală

„Sunt concordante cu deşeuri generate de oameni’”, a spus profesorul Beves.

„Am descoperit că sferele lipicioase conţin sute de componente diferite, inclusiv molecule care derivă din ulei de gătit şi spumă de săpun, chimicale PFAS, compuşi sterodici, medicaţie antihipertensivă, pesticide şi medicamente veterinare”, a precizat el.

Au fost identificate, de asemenea, reziduuri de materii fecale umane şi reziduuri ale unor droguri recreaţionale, precum THC şi metamfetamină.

Autorităţile australiene nu au reuşit deocamdată să stabilească de unde proveneau bilele având în vedere compoziţia lor complexă şi timpul pe care l-au petrecut în ocean.

Cu toate acestea, prezenţa grăsimilor, uleiurilor şi nivelurilor ridicate de calciu sugerează că ar putea fi asemănătoare unor ”fatbergs”, mase de deşeuri care se formează de obicei în sistemele de canalizare, au spus oamenii de ştiinţă australieni. 

INTERVIURILE HotNews.ro