După 32 de ani, Victor Opaschi pune cruce Cultelor
Considerat omul lui Ion Iliescu, despre care a scris și o carte (Ion Iliescu, om și lider, Editura Litera, București, 2013), Victor Opaschi a fost omul care a gestionat relațiile Statului cu cultele religioase de peste 32 de ani. El a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar de stat printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă, în locul lui venind Florinel-Irinel Frunză.
Ajuns la 74 de ani, Opaschi a fost intens criticat în timpul pandemiei pentru modalitatea în care guvernul a comunicat măsurile restrictive în domeniul cultelor, pentru faptul că nu s-a implicat în menținerea unui echilibru între măsurile sanitare și autonomia cultelor religioase și mai ales pentru modalitatea discreționară în care a cheltuit bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte în ultimii 8 ani de când se află la conducerea instituției.
Investigația HotNews a arătat încă din ianuarie 2021 faptul că Secretariatul de Stat pentru Culte este o „gaură neagră” și că bugetul este cheltuit discreționar, fără proceduri transparente.
Surse din guvern sugerează că Victor Opaschi a reușit să-și mențină postul de secretar de stat și în timpul guvernelor de dreapta – în ciuda trecutului său PSD-ist – datorită susținerii fostului premier Ludovic Orban pe care l-ar fi sprijinit cu alocări bugetare discreționare către colegiile electorale în care PNL se afla în scădere în ceea ce privește intenția de vot.
Opaschi a fost cercetător științific la Institutul de Științe Politice între 1971-1982, apoi, până la Revoluție a fost profesor de istorie la Liceul de Artă „George Enescu” din București.
În 1990 a devenit Consilier de Stat pentru Cultură și Culte la Președinția României, post pe care l-a ocupat în perioadele 1990-1996 și 2000-2004. În perioada 2012-2013 a fost Secretar de Stat pentru Cultură și Culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar din 2013 și până în prezent este Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte.