Sari direct la conținut

Comisia Europeană contrazice Rusia în cazul turbinei gazoductului Nord Stream. „Este doar o scuză"

HotNews.ro
Turbina gazoductului Nord Stream 1, la uzina Siemens Energy din vestul Germaniei, Foto: Sascha Schuermann / AFP / Profimedia
Turbina gazoductului Nord Stream 1, la uzina Siemens Energy din vestul Germaniei, Foto: Sascha Schuermann / AFP / Profimedia

Executivul comunitar a anunțat vineri că sancţiunile impuse Rusiei nu vor împiedica trimiterea la Moscova a turbinei Siemens Energy, necesară pentru creşterea capacităţii gazoductului Nord Stream, prin care gazul rusesc ajunge în Germania şi care în prezent funcţionează la doar 20% din capacitate, relatează agenţia EFE.

„Nu există nimic în sancţiuni care să interzică ajungerea în Rusia a turbinei Siemens. Orice altceva se va spune pe acest subiect este pur şi simplu incorect”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, la o conferinţă de presă, notează Agerpres.

Reacţia Executivului comunitar vine după ce reprezentanţi ai gigantului rus Gazprom au declarat săptămâna aceasta că sancţiunile occidentale fac imposibilă ajungerea turbinei la staţia de comprimare Portovaya a gazoductului Nord Stream, care continuă să funcţioneze la numai 20% din capacitate.

„Este doar o scuză”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE, care a reamintit că Bruxelles-ul a acuzat în mod repetat Rusia de faptul că „face şantaj cu gazele”.

Ce spune Comisia Europeană despre sancțiunile împotriva Rusiei

Comisia susţine că „sancţiunile nu afectează bunurile sau tehnologiile legate de industria sau transportul de gaze naturale în UE” şi că „Nord Stream nu este supus niciunei sancţiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt pentru Concurenţă, Arianna Podesta.

Executivul comunitar îl completează astfel pe cancelarul german, Olaf Scholz, care a vizitat săptămâna aceasta fabrica Siemens Energy din Muhlheim (vestul Germaniei), unde se află turbina, şi a dat asigurări că aceasta „este pregătită pentru a fi transportată”.

Gazprom a suspendat complet furnizările de gaze timp de zece zile, în iulie, argumentând că erau necesare lucrări de mentenanţă şi că lipseşte o turbină.

Furnizările au fost reluate, însă la numai 20% din capacitatea gazoductului, iar Moscova insistă să argumenteze prin „probleme tehnice”, scrie EFE.

–-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro