Supraimpozitarea muncii part-time de la 1 august ar putea crește munca la negru / Multe firme mici vor avea de făcut o alegere importantă
În disperarea de a obține cât mai mulți bani la buget, Guvernul a decis supraimpozitarea muncii part-time. Practic, pentru un contract de muncă de acest fel vor trebui plătite taxele la nivelul salariului minim.
În zona în care sunt contracte chiar de 2 ore, pentru că atât lucrează, costul pentru acele contracte o să fie atât de mare, încât să nu mai merite. Dacă omul zice că n-are nevoie decât de două ore de o persoană pentru curățenie, că atât e nevoie într-un birou, ce face?
Sunt multe cazuri în care nu sunt șmecherii pe contractele astea. Cui îi convine să plătească către stat pentru 8 ore, dar să beneficieze de 2? Ar trebui ca angajatul de la curățenie să treacă pe PFA și să-și plătească tot? E o bătaie de cap pentru persoana respectivă.
De asemenea, sunt multe persoane care lucrează pe microîntreprinderi și au contract part-time în propria firmă. Acestea vor fi în fața unei alegeri:
1. Să închidă contractul de muncă și să treacă pe impozit pe profit
2. Să mențină un contract de muncă întreg pe 8 ore pentru a beneficia în continuare de regimul micro (de la 1 ianuarie)
Oricum ar fi, reprezintă costuri în plus. Aceste costuri vor duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor furnizate pentru a acoperi costurile în plus. Mai departe, vor fi transferate către partenerii de afaceri și, în final, e posibil să le vedem în inflație.
*Am simplificat mult pentru a fi mai ușor de înțeles
Sunt firme mici afectate în perioada asta de incertitudine (contracte pe care le mențin cu greu), iar pentru ele aceste costuri în plus, dacă nu măresc prețurile, pot duce la închidere. Mai ales că, în cazul anumitor clienți, creșterea prețurilor serviciilor nu este acceptată.
Acest lucru ni l-a spus și consultantul fiscal Adrian Bența: Trebuie să facă contract cu 8 ore, să aibă un salariat, altfel nu mai sunt micro.
„Dacă își închid contractele de muncă pe propriile firme, vor trece la impozit pe profit”, spune el.
În opinia lui , probabil se va accentua munca la negru și cu siguranță oricine o să-și facă calculul de optimizare fiscală între a plăti 16% impozit pe profit sau toate impozitele și taxele corespunzătoare unui salariu întreg, pentru un an întreg.
„Se poate face un calcul pentru 16% impozit pe profit plus 8% impozitul pe dividende față de suma tuturor taxelor calculate la nivelul salariului minim care va crește, probabil, de anul viitor raportată la un număr de 12 luni. Eu cred că se va modifica ordonanța asta între Crăciun și Anul Nou. Nu are cum să rămână așa în totalitate”, a explicat el.
Cornel Grama este de părere că vom asista la închiderea contractelor part-time și plata lor la negru.
„Așa a fost și în 2017 când au bagat bălăria asta prin care își recunosc neputința de a stăpâni situația cu toate ITM-urile și sancțiunile drastice pentru munca subdeclarată”, a precizat consultantul fiscal Cornel Grama, susținând că a plăti taxe la 2.550 lei, când el are salariu 640 pentru 2 ore, e o glumă.
Așadar, Guvernul, în goana după bani poate că va reuși să obțină anumite sume de la contribuabili: de la unii va lua ceva în plus.
Unii dintre cei cu micro vor pierde contracte, poate se vor închide, iar alții vor reuși să le mențină, dar cu creșteri de prețuri, pe care în final este posibil să le simtă toată lumea. Având în vedere cele de mai sus, dacă vor reuși să obțină câțiva lei în plus cu riscul pierderii unor afaceri și a creșterilor de prețuri, ce vor gândi guvernanții?
Răspuns: Nasol moment, mișto coliva!
Sursă foto: DreamStime.com