Sari direct la conținut

Cel mai mare furnizor german de gaze, Uniper, are mari probleme de lichiditate și cere ajutor de la stat

HotNews.ro
Cel mai mare furnizor german de gaze, Uniper, are mari probleme de lichiditate și cere ajutor de la stat

Compania energetică Uniper se luptă cu consecințele crizei gazelor. Cel mai mare furnizor german de gaze poartă discuții cu Guvernul federal despre un posibil ajutor de stat. Cotația la bursă a Uniper a scăzut cu cu peste 20%. În martie, grupul din Düsseldorf a ieșit din combinația gazoductului Nord Stream 2 și și-a anulat investițiile în Rusia.

Marți seara, grupul energetic Uniper și-a retras țintele de câștig și profit pentru exercițiul financiar 2022, potrivit televiziunii germane ARD. Grupul cotat MDAX nu îndrăznește momentan să facă o nouă prognoză.

Dezvoltarea afacerilor s-a deteriorat considerabil, ca urmare a războiului din Ucraina și a reducerii puternice a aprovizionării cu gaze din Rusia, a declarat CEO Klaus-Dieter Maubach, citat de tagesschau.de.

„Din 14 iunie, Uniper a primit doar 40% din volumele sale de gaze garantate contractual, de la Gazprom”, a adăugat directoarea financiară, Tiina Tuomela. Prin urmare, compania trebuie să achiziționeze cantități de înlocuire, cu costuri mari.

Stabilizare cu bani de la stat

Uniper examinează acum modul în care lichiditatea companiei poate fi asigurată în continuare. „Așadar, discutăm din nou cu Guvernul federal despre măsuri de stabilizare, pentru care sunt posibile o serie de instrumente, cum ar fi garanții și plăți de garanție, o creștere a facilității de credit actuale și investiții în capitaluri proprii”, a spus CEO-ul Uniper, Maubach.

El a precizat că exista o carență de lichiditate semnificativ mai mare, la sfârșitul anului trecut, din cauza prețurilor crescute: „Pentru a contracara acest lucru, ne-am extins deja liniile de credit și, printre altele, am primit o facilitate KfW de la stat, în valoare de două miliarde de euro, pe care nu am folosit-o până în prezent”.

O purtătoare de cuvânt a ministrului Economiei, Robert Habeck (Verzi), a confirmat miercuri, la Berlin, că Guvernul federal este în discuții cu Uniper despre măsurile de stabilizare.

Pierderi masive pe bursă

Investitorii sunt puternic loviți de anunțul companiei. După deschiderea tranzacționării XETRA, acțiunile Uniper au scăzut cu peste 22 %, până la 12,82 EUR. Acesta e cel mai scăzut nivel, din ultimii cinci ani. Pierderile de preț pe bursă, de la începutul războiului din Ucraina, se ridică acum la peste 60 %.

Avertismentul Uniper arată clar cât de critică, dacă nu de-a dreptul periculoasă, este situația actuală, dacă Agenția Federală de Rețea nu stabilește și anunță în curând criza de gaze. Uniper presupune că, în acest caz, costurile actuale pot fi apoi parțial transmise clienților.

Ruperea de Nord Stream 2

Având în vedere invazia rusă a Ucrainei, grupul energetic german Uniper anunțase, în luna martie, că oprește investițiile în Rusia și își anulează participația la Nord Stream 2.

Reorientarea strategică însemna că, pentru moment, nu vor fi transferate fonduri către filiala rusă a centralei electrice Unipro. La sfîrșitul anului trecut, Uniper a inițiat vânzarea Unipro, proces oprit deocamdată și cu perspective de reluare, în viitorul apropiat.

În plus, Uniper anunțase acum trei luni că își va anula împrumuturile către Nord Stream 2 AG,în valoare de 987 milioane EUR, inclusiv dobânda acumulată până în prezent.

Uniper este unul dintre cei mai mari clienți ai grupului rus de gaze Gazprom și unul dintre cei cinci parteneri financiari occidentali pentru gazoductul de la Marea Baltică, care a fost finalizat, dar nu poate fi pus în funcțiune, din cauza autorizațiilor restante.

Guvernul federal a oprit, pentru moment, procesul de autorizare. Nu este clar dacă gazoductul mai are vreo șansă, pe termen lung, sau dacă a eșuat complet, ceea ce mulți observatori cred că este mai probabil. Compania de proiect, Nord Stream 2 AG din Elveția, și-a concediat în martie toți angajații, dar la acel moment nu depusese încă cerere de insolvență.

Uniper – o subsidiară a grupului finlandez Fortum – este cel mai mare client străin al gigantului rus Gazprom și, în același timp, cel mai mare furnizor de gaze german. Cu instalațiile sale de stocare a gazelor, grupul din Düsseldorf joacă un rol important în asigurarea aprovizionării Germaniei pe timpul iernii și în eforturile guvernului federal de a face Germania independentă de aprovizionarea cu gaze rusești.

ARHIVĂ COMENTARII
VOX. • 2023-12-28 21:08:02
Alti criminali de razboi ce preferinte au? Suntem extrem de interesati.
14 3
AliKimiku • 2023-12-28 21:49:39
Voxea, Obama e doar ala care a permis unor criminali de razboi sa se desfasoare! Nu pot sa il acuzi pa Chamberlain sau Didier ca i-au permis lui Hitler tot ce a a vrut! Criminalul ramane Hitler asa cum in ziua de azi e Putin, Assad sau ayatolahii din Iran si cei pe care ii finanteaza!
1 9
un domn • 2023-12-28 22:23:21
Corect.
1 3
cim • 2023-12-28 23:48:18
Poti merge in Ruzzia si afli mai multe despre putler
1 5
mihaivls • 2023-12-28 21:16:28
Chiar ma framantam deunazi... la ce filme s-o uita Obama, acu', ca nu mai e prezidente...
6 4
GuruDrula • 2023-12-29 10:02:55
Produce filme neomarxiste, doomsday, etc
1 1
nick24 • 2023-12-28 22:13:24
“Leave the World Behind” este unul din cele mai proaste filme din ultimii ani! Sigur ia zmeura de aur!
4 6
zavalitaa • 2023-12-29 10:58:49
Te străduiești prea mult
0 0
un domn • 2023-12-28 22:23:57
Obama ieste un ciolosh neîmplinit . S a apucat da filme. Nu unu, trei, odata.
8 2
INTERVIURILE HotNews.ro