Sari direct la conținut

Șeful ANAF recomandă să apelați la experți pentru completarea Declarației unice / Lucian Heiuș: Lasă pe altul să se ocupe, să-și facă partea lui

HotNews.ro
Mesaj ANAF Declaratia unica, Foto: ANAF
Mesaj ANAF Declaratia unica, Foto: ANAF

Așa e normal, când îți completezi Declarația unică să apelezi la un contabil, la un consultant, în funcție de complexitatea activității tale, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF, într-un interviu acordat HotNews.ro.

„Declarația nu-i complicată. Nu sunt foarte multe. Într-adevăr, ghidul este foarte complicat. De ce? Sunt foarte multe activități care trebuie explicate și cum se completează fiecare. De fapt, asta e problema. Ea, ca și declarație: 3 pagini”, a spus Heiuș.

  • Noi am încercat să o facem atât de amănunțit, că orice activitate ai, să te regăsești în ea.

„Când sunt întrebat care sunt cunoștințele pe care trebuie să le aibă un antreprenor, spun că trebuie să fie conștient de un singur lucru: Mi-am deschis firma, următorul lucru pe care trebuie să-l fac este să mă duc la un contabil. Eu ca antreprenor trebuie să mă ocup de business-ul meu, de afacerea mea. Contabilul trebuie să se ocupe să înregistreze corect, să depună declarația la timp, să-mi spună ce trebuie să fac, când am o neclaritate să-l întreb”, a mai afirmat șeful ANAF.

Reporter: Deci dvs. recomandați, ca și pentru PFA, să apeleze la un expert…

Lucian Heiuș: Nu ai de unde să cunoști pentru că e o altă meserie. Nu trebuie să-ți pierzi timpul tu, ca și antreprenor. Canalizează-ți priceperea spre a câștiga bani. Lasă pe altul să se ocupe, să-și facă partea lui. În România nu sunt mai sumele care se plătesc la contabil, la un expert. Dacă ai un PFA probabil, faci un contract foarte mic…

În general la firmele mici sau la persoanele fizice care au avut probleme, peste 80% au fost din cauza înregistrărilor pe care le-au făcut, de cele mai multe ori din neștiință și pentru că au apelat al un pseudocontabil: angajați ai Fiscului, primăriei, altor instituții care nici măcar nu aveau voie legal să țină evidențele contabile. Nici nu semnau. Semna altul în locul lor. Nu aveau nici cunoștințele necesare și greșeau.

Îți venea inspecția fiscală după ani de zile, constatai că s-a întâmplat o neregulă, că ai mers mai departe cu ea, ți se calculau accesoriile și venea disperat:

„- Știi că n-am știut, că contabilul…

– Bun, da cine-i? N-ai un contract cu el să răspundă?

– Păi, nu, că lucrează chiar la dvs. la Fisc.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro