Sari direct la conținut

Circa 300.000 de salariați, scutiți de impozit pe venit și contribuția la sănătate/ Klaus Iohannis a promulgat legea

HotNews.ro
Agricultura, Foto: DreamsTime
Agricultura, Foto: DreamsTime

Circa 300.000 de salariați din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuția la sănătate (dar rămân asigurați) și, opțional, nici la Pilonul II de pensii, conform unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Scutirea se aplică pentru salariile între 3.000 și 30.000 de lei.

Practic este modelul din construcții, cu excepția opționalității la Pilonul II.

Așadar, după publicarea în Monitorul oficial se va aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022.

Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim de 3.000 lei brut, ar înseamna că un angajat va lua 2.362 lei în mână.

Cineva care este șef la o fabrică din sectorul alimentar, de exemplu, și are un salariu brut de maxim 30.000 lei, de exemplu, va primi 23.625 lei (net).

La același brut de 30.000 lei, un alt salariat dintr-un domeniu care nu lucrează într-o zonă care beneficiază de excepții va primi un net de 17.550 lei.

Dacă ești contabil, cel mai probabil vei fi plătit mai bine la o firmă din agricultură, industria alimentară sau construcții decât la una dintr-o altă industrie. Adică angajatorul va fi dispus să ofere un net mai mare având în vedere că va plăti mai puține taxe.

Pare că și președintelui îi place să existe speciali în ceea ce privește taxele.

Tot mai puțini plătesc taxe în România

„Subiectul ăsta ar trebui discutat într-un cadru mult mai extins, apropo de ce vrem să facem cu zona taxării muncii pentru că am creat nenumărate excepții. Rămân din ce în ce mai puțini angajați în sistemul de bază al taxării”, a declarat, recent, Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, într-o conferință de presă.

De fapt, cine mai plătește toate taxele în România la nivel de muncă?

Nivelul taxării muncii similar cu cel din construcții ar mulțumi pe toată lumea

„Fiecare are regimuri diferite, iar în zona de taxare la nivel de salariu cu CAS, CASS și impozit pe venit rămân din ce în ce mai puțini. Dacă toată lumea se bucură de sistemul ăsta din construcții, că e bun, de ce nu îl generalizăm pentru toată lumea?”, afirmă Manolescu.

Până la urmă, 20% cât este taxarea acum în construcții (și mai nou va fi în agricultură și industria alimentară) pare că e un lucru care îi mulțumește pe toți.

E firesc să-i mulțumească pentru că, de fapt, într-o zonă în care avem impozit pe profit de 16% cu impozit pe dividende de 5%, cine face un business și vrea să plătească pe cineva la gri, cum se întâmplă, ar avea de plătit: impozit plus dividende, cam 21%. Dacă plătește pe statul de plată 22%, nu e la fel?

„E clar că acest nivel de taxare cam de 20 și ceva la sută e echilibrat. Dacă ăsta e nivelul, hai să ne așezăm fără patimi și fără discuții filosofice că de ce cota unică e mai bună decât aia progresivă. Până la urmă, și cota progresivă, dacă ne uităm în programul de guvernare din 2012, era de fapt una regresivă care era 8%, 12%, 16%. Deși era progresivă, era mai bună decât una unică de 16%, doar că la vremea aia nu s-a aplicat”, a mai afirmat Manolescu.

11 excepții din fiscalitate

De-a lungul timpului, HotNews.ro a tot scris despre excepțiile din codul fiscal. Cu ajutorul lui Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali am creat o listă cu principalele 10, dar acum adăugăm și agricultura și industria alimentară.

1. IT-ști – scutire de impozit pe venit de 10%

2. Cercetători – scutire de impozit pe venit de 10%

3. Angajați construcții (aici intră și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II

4. Angajați din agricultură și industria alimentară – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II (opțional)

5. Activități independente – Se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.

6. Contracte de activitate sportivă – sunt taxate similar activității independente

7. Drepturi de autor – avem un sistem real de venituri minus cheltuieli exact ca la activitate independentă și un sistem forfetar în care se deduce o cotă de 40% și se aplică impozitul pe venit doar asupra acestor venituri reduse cu cota forfetară. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.

8. Venituri din chirii – impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.

9. Venituri din investiții – cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.

10. Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%

11. Horeca: impozit specific în funcție de paturi sau suprafață (în funcție de domeniu)

Sursă foto: DreamStime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro