Institutul pentru Studiul Războiului: Contraofensiva ucrainenilor de lângă Harkov îi obligă pe ruși să deturneze trupe de pe alte axe de înaintare / Lukașenko nu va risca, probabil, să bage Belarusul în războiul din Ucraina
Contraofensiva ucraineană la nord de orașul Harkov a continuat să împingă cu succes forțele rusești spre granița ruso-ucraineană marți, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.
Forțele ucrainene au eliberat mai multe orașe la nord de Harkov și au continuat să împingă la nord de Staryi Saltiv, recent eliberată, pentru a captura mai multe orașe la nord-est de Harkov: o sursă rusă a afirmat că trupele ucrainene au avansat până la 10 km de granița cu Rusia (aceste informații nu au putut fi verificate independent).
Contraofensiva ucraineană îi obligă pe ruși să aducă trupe spre nord
Se pare că forțele rusești din zona Izium se redesfășoară spre nord pentru a încerca să atenueze presiunea acestei contraofensive și să împiedice noi avansuri spre nord, spre frontiera rusă.
Contraofensiva ucraineană va continua probabil să deturneze trupele și resursele rusești de la desfășurarea pe alte axe de înaintare, unde luptele au fost la fel de imobilizate de succesul apărării ucrainene.
Contraofensiva va împiedica capacitatea artileriei rusești de a ținti suburbiile de nord-est ale orașului Harkov, va permite, potențial, forțelor ucrainene să amenințe zonele din ariergarda rusă cu propriile bombardamente și cu alte atacuri și – dacă forțele ucrainene vor reuși să continue contraofensiva sau dacă forțele rusești se vor prăbuși de-a lungul axei Harkov și se vor retrage mai departe – va perturba operațiunile ofensive rusești din jurul orașului Izium.
Belarusul continuă minciunile privind pregătirile NATO pentru un atac
Ministerul belarus al Apărării și-a intensificat afirmațiile false privind pregătirile SUA și NATO de a ataca Belarusul, în timp ce anunța începerea celei de-a doua etape a exercițiilor militare în curs de desfășurare.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca Belarus să se alăture războiului din Ucraina.
Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a anunțat marți a doua etapă a exercițiilor în curs ale forțelor de reacție rapidă, ca răspuns la ceea ce el a afirmat în mod fals că ar fi fost escaladări ale NATO.
Ministrul adjunct al apărării din Belarus, Victor Gulevici, a acuzat SUA și aliații săi de consolidarea unei prezențe militare în jurul granițelor belaruse și a afirmat că Polonia și statele baltice amenință teritoriul belarus prin recunoaștere, sabotaj și operațiuni speciale.
Gulevich a anunțat că grupurile tactice de batalioane (BTG) belaruse vor avansa ulterior în zonele operaționale din vest și nord-vest, ca parte a unei „întregi serii de măsuri menite să contracareze posibilele amenințări” din aceste zone.
În plus, Gulevich a declarat că prezența a 20.000 de soldați ucraineni în districtul operațional de la sud de Belarusul a necesitat desfășurarea unor trupe bieloruse nespecificate în trei direcții tactice din apropierea frontierei ucrainene, ceea ce este în concordanță cu rapoartele Statului Major General ucrainean potrivit cărora anumite unități bieloruse au fost desfășurate în zona de frontieră dintre Ucraina și Belarus pentru o verificare a pregătirii de luptă.
Lukașenko nu va risca, probabil, să intre în războiul din Ucraina
Retorica amenințărilor la adresa frontierelor Belarusului nu este nouă și a fost folosită frecvent de președintele belarus Alexander Lukașenko în primele etape ale invaziei rusești în Ucraina.
Exercițiile belaruse, care sunt concentrate la frontierele Belarusului cu Polonia și statele baltice, mai degrabă decât cu Ucraina, sunt probabil în primul rând demonstrative și semnalează sprijinul politic continuu al Belarusului pentru războiul Rusiei în Ucraina.
Probabil că exercițiile au ca scop suplimentar să atragă atenția NATO și, eventual, să perturbe ajutorul NATO pentru Ucraina, mai degrabă decât să amenințe cu o operațiune militară reală – similar cu eforturile Rusiei de a destabiliza Moldova, care sunt probabil menite să distragă atenția României și NATO, mai degrabă decât să amenințe direct Odesa.
Este puțin probabil ca Belarus să se alăture războiului din Ucraina.
Lukașenko a reprimat cu succes opoziția internă în 2020 și 2021, dar rămâne vulnerabil la noi tulburări interne dacă aparatul său de securitate slăbește; este probabil că nu este dispus să riște să își piardă armata într-un război rusesc în impas și care are probleme în Ucraina.
Concluzii cheie ale Institutului pentru Studiul Războiului
- Contraofensiva ucraineană din nordul Harkovului a câștigat mai mult teren și, posibil, s-au apropiat la mai puțin de 10 km de granița cu Rusia.
- Autoritățile belaruse își intensifică retorica acuzând NATO și SUA că amenință granițele belaruse, dar este puțin probabil ca Belarusul să se alăture războiului.
- Operațiunile rusești din jurul Izium rămân în impas.
- Trupele autoproclamatei republici Donețk și forțele rusești își intensifică eforturile de consolidare a controlului asupra ruinelor orașului Mariupol, inclusiv prin încercarea, după cum se pare, de a redeschide uzinele siderurgice pentru a produce echipamente militare.
- Forțele rusești din estul Ucrainei au continuat încercările de a încercui zona Severodonetsk și ar fi ajuns la granița administrativă Donețk-Luhansk dinspre Popasna. Forțele ruse și ucrainene nu au efectuat niciun atac semnificativ pe axa sudică.
Harta actuală a conflictului:
–––––