Kremlinul nu l-a invitat pe Alexandr Lukașenko la parada de Ziua Victoriei de la Moscova
Kremlinul a anunțat vineri că niciun șef de stat străin nu a fost invitat la Moscova pentru parada de Ziua Victoriei ce urmează să aibă loc pe 9 mai, o absență notabilă fiind cea a liderului bielorus Alexandr Lukașenko, relatează Interfax.
„Adevărul este că aceasta nu este o dată aniversară. Aceasta este sărbătoarea noastră, aceasta este o sărbătoare sfântă pentru toată Rusia, pentru toți rușii. Dar nu am invitat lideri străini”, a răspuns el la o întrebare pusă în timpul conferinței sale de presă zilnice.
După ce i s-a cerut să clarifice dacă președintele bielorus Alexander Lukașenko, pe care Uniunea Europeană nu-l recunoaște ca lider legitim al țării, urmează să viziteze Moscova pe 9 mai, Peskov a răspuns:
„Din câte știu, nu, nu este planificat”.
Alexandr Lukașenko, cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin
În contextul în care numeroși lideri mondiali, inclusiv apropiați tradiționali ai Rusiei, au condamnat sau s-au distanțat de Moscova după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina pe 24 februarie, Lukașenko a rămas cel mai fidel aliat al președintelui rus.
El a făcut numeroase declarații de susținere a „operațiunii militare speciale” declanșate de Putin, afirmând inclusiv că forțele armate ale Belarusului trebuie să împiedice „un atac din spate” asupra armatei ruse sau că o misiune occidentală de menținere a păcii în Ucraina ar declanșa un al treilea război mondial.
Lukașenko a negat și masacrul comis de forțele rusești la Bucha, afirmând că acesta a fost o „operațiune psihologică specială” a Marii Britanii.
Neinvitarea lui Lukașenko la Ziua Victoriei în care Rusia sărbătorește înfrângerea forțelor naziste în al Doilea Război Mondial reprezintă o surpriză cu atât mai mare întrucât președintele Vladimir Putin l-a dus pe acesta cu el recent într-o vizită de lucru în Orientul Îndepărtat Rus.
La începutul lunii martie Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni împotriva Belarusului din cauza sprijinului acordat Rusiei în invadarea Ucrainei, Lukașenko permițând forțelor rusești să atace Kievul de pe teritoriul bielorus.