Sari direct la conținut

Peste 1.110 de blocuri din Capitală nu au avut apă caldă din cauza avariilor

HotNews.ro
Avarie RADET, Foto: Hotnews / Clarice Dinu
Avarie RADET, Foto: Hotnews / Clarice Dinu

Peste 1.110 de blocuri din Capitală, racordate la sistemul centralizat de încălzire nu au avut apă caldă miercuri din cauza avariilor la rețeaua principală. Cel mai afectat este Sectorul 6, unde peste 750 de blocuri nu au apă caldă. La majoritatea blocurilor apa caldă va reveni azi sau mâine, potrivit datelor de pe site-ul Termoenergetica.

UPDATE ora 14:00: O parte din avarii au fost remediate. la această oră circa 700 de imobile nu au apă caldă.

Situația defalcată pe sectoare este următoarea:

  • Sectorul 1: 141 imobile;
  • Sectorul 2: 100 imobile;
  • Sectorul 3: 2 imobile;
  • Sectorul 4: 18 imobile;
  • Sectorul 5: 57 imobile;
  • Sectorul 6: 364 imobile.

……….

Situația defalcată pe Sectoare la ora 12:00era următoarea:

  • Sectorul 1- 150 de blocuri
  • Sectorul 2 – 130 de blocuri
  • Sectorul 3 – 6 blocuri
  • Sectorul 4 – 18
  • Sectorul 5 – 57 blocuri
  • Sectorul 6 – 754 imobile

Cea mai grea situație este în Sectorul 6, unde problemele au început încă de sâmbătă. Angajații Termoenergetica au reparat avaria apărută sâmbătă, iar când au încărcat rețeaua a crăpat câteva sute de metri mai încolo.

”Această problemă a apărut dintr-o suită de avarii, adică s-a trecut de la regimul de iarnă la regimul de vară, cu două CET-uri, evident că sunt schimbări în ceea ce privește circulația hidraulică a apei și au fost mai multe avarii în decurs de 6 zile, din două în două zile căte o avarie mare pe magistrală, în zona Leu, Răzoare, exact pe magistrala pe unde circulă agentul termic din Grozăvești către Drumul Taberei. Cu alte cuvinte a apărut avarie, s-a intrat în subteran s-a lucrat, a doua zi când am încărcat rețeaua s-a spart la 50 de metri-100 de metri mai departe și a trebuit reluată remedierea avariei. Suntem în aceeași situație în zona Colentina-Socului, magistrala s-a spart de două ori, în Sectorul 1 este o avarie în zona Grivița. Zilnic echipele noastre intervin în câteva puncte din București, acolo unde apar avarii majore”, a declarat pentru HotNews.ro directorul termoenergetica, Claudiu Crețu.

Acesta spune că aceste avarii s-au remediat sau se vor remedia azi, dar pot să apară oricând altele.

”Din păcate în momentul în care există aceste situații tranzitorii, întotdeauna apar aceste probleme. Inclusiv în perioada octombrie au fost probleme. Cauza principală este starea rețelei care la orice variație de debit, temperatură, este sensibilă și se sparge în multe locuri. Mare parte din punctele termice deja s-au rezolvat. Mâine va fi apă caldă, dar nu știu să vă spun dacă mâine se sparge țeava iar în altă parte. Mare parte din punctele termice din Drumul Taberei au primit deja agent termic. Vom vedea în continuare. Dar punctual apar avarii în alte părți”, a explicat Claudiu Crețu. ​

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. a anunțat sâmbătă că aproximativ 600 de blocuri din cartierul Drumul Taberei din Sectorul 6 al Capitalei nu beneficiază de apă caldă la parametrii funcționali, atât din cauza unor probleme la rețeaua de distribuție pe magistrala care alimentează cu agent termic din CET Grozăvești, cât și din cauza unor probleme de alimentare cu agent termic primar.

”După iniţierea procedurilor de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucureşti, s-a trecut la funcționarea în regim de vară, respectiv la alimentarea cu agent termic pentru apă caldă, prin două CET -uri (aparținând Elcen), în loc de patru. După oprirea CTE Progresu și a CTE Vest – în urma unei defecțiuni, alimentarea cu agent termic pentru tot Municipiul București se realizează din CET Sud și CET Grozăvești. În paralel cu modificarea ariilor de alimentare cu agent termic, pentru cartierul Drumul Taberei, pe conducta magistrală (DN 700) care alimentează această zonă din CET Grozăvești – pusă în funcțiune în anul 1986, cu o vechime de peste 35 de ani – au fost efectuate în ultimele zile lucrări pentru remedierea a două avarii care s-au produs consecutiv, în prezent fiind în desfășurare lucrări în zona statuii Leu, la intersecția bulevardelor Geniului cu Iuliu Maniu”, a anunțat sâmbătă Termoenergetica.

Termenul inițial avansat pentru remedierea avariei a fost 11 aprilie, avaria a fost remediată, dar a apărut alta puțin mai încolo.

Explicațiile ELCEN

ELCEN, societatea care produce agentul termic, a transmis luni că oprirea celor două CET-uri, atunci când se oprește încălzirea, nu afectează furnizarea agentului termic.

”În condițiile în care nu se mai livrează agent termic pentru căldură, nu mai este necesară funcționarea tuturor celor 4 CET-uri, întrucât necesarul de energie termică doar pentru prepararea apei calde menajere are o pondere foarte mică în termoficare. Dacă în regim de vară, ar funcționa toate cele 4 CET-uri simultan, s-ar produce mai mult decât este necesar din punct de vedere tehnic pentru termoficare. Drept urmare, Termoenergetica nu solicită furnizarea de agent termic din toate cele 4 CET-uri”, a transmis ELCEN, principalul furnizor de energie termică.

Pe perioada cât nu se află în funcțiune, cele două CET-uri oprite ale ELCEN sunt supuse unui program de mentenanță planificat încă de la începutul anului de comun acord cu Termoenergetica, în vederea asigurării condițiilor corespunzătoare de funcționare în sezonul rece următor.

În acest moment, se află în funcțiune CET București Sud și CET Grozăvești. CET București Vest și CET Progresu sunt oprite.

”CET Grozăvești acoperă aria deservită majoritar de CET București Vest, așadar consumatorii deserviți de obicei din CET București Vest beneficiază în acest moment de agent termic livrat din CET Grozăvești. Reviziile sau reparațiile unor defecțiuni din cadrul CET București Vest (închisă în prezent în regim de vară) nu afectează, prin prisma ELCEN, consumatorii racordați. Structura inelară a rețelei permite preluarea agentului termic din orice punct, în cazul de față din CET Grozăvești. CET București Sud a preluat aria deservită majoritar de CET Progresu.”, a transmis ELCEN.

Chiar dacă CET-urile sunt oprite, acestea pompează în continuare apă de adaos în rețea, spun reprezentanții companiei.

”Deși nu livrează agent termic pentru încălzire, ELCEN se află în situația de a livra apă de adaos din toate cele 4 CET-uri din cauza condiției tehnice precare a rețelei de termoficare (conductele vechi de peste 25 de ani sunt practic găurite de vechime și de lipsa investițiilor din ultimii 15-20 de ani, iar apa se scurge în pământ). Cantitatea enormă de apă de adaos este necesară pentru a compensa apa care se scurge în pământ și pentru a ține sistemul de termoficare în viață. Acest lucru presupune un regim anormal de funcționare pentru echipamentele ELCEN, cu efecte negative semnificative ce pot conduce la defecțiuni majore ale instalațiilor”, au transmis reprezentanții companiei.

Doar puțin peste 10% din rețeaua de termoficare din București este modernizată

În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale – undeva la 2.200.000 l/h în 2020.

Primarul Nicușor Dan spunea că iarna care tocmai a trecut va fi „un pic mai bine” ca iarna trecută, însă mii de blocuri au rămas frecvent fără apă caldă și căldură.

Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei Firea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.

Într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii septembrie2021, Nicușor Dan declara că în 2021 au fost modernizați 15 km de rețea primară.

Reabilitarea celor 210 kilometri de rețea primară cu fonduri europene – 1,6 miliarde lei – și a altor 40 de kilometri din banii Primăriei Capitalei – 150 milioane lei plus TVA -, lucrări care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciului, nu a început încă.

În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.

Instalațiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Termoenergetica, se compun din:

  • 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
  • rețelele termice primare – 987,34 km;
  • puncte termice și module termice – 1.012 buc.;
  • rețele termice secundare – 2.964,64 km.

Peste 500.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire

De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit:

– din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;

– din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.

Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza documentul.

În perioada septembrie 2019-septembrie 2020, pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat, circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ, se arată într-un comunicat de presă transmis în septembrie 2020 de ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală.

Situația pierderilor din rețeaua de termoficare era următoarea în septembrie 2020, potrivit ELCEN:

  • 2016: 800.000 l/h
  • 2019: 1.200.000 l/h
  • 2020: 2.200.000 l/h
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro