Sari direct la conținut

Noi excepții fiscale: Aproape 300.000 de persoane ar putea să nu mai plătească impozit pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II. Câți bani vor primi

HotNews.ro
Agricultura, Foto: DreamsTime
Agricultura, Foto: DreamsTime

O nouă categorie de salariați va fi exceptată de la plata impozitului pe venit, contribuției la sănătate și la Pilonul II. Autoritățile ar putea introduce o nouă excepție în Codul fiscal, de data aceasta fiind vorba despre agricultură și industria alimentară.

Coaliția de guvernare propune: Salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcții).

Documentul menționează că este similar celui din construcții, ceea ce înseamnă că salariile între 3.000 lei și 30.000 de lei nu vor mai plăti ceea ce am menționat mai sus.

Dacă ne uităm la datele INS, observăm că în agricultură și industria alimentară lucrează cumulat aproape 300.000 de persoane (292.914 mai exact în 2020).

Așadar, și aceste categorii voi intra pe lista de excepții din fiscalitate, unde se mai află construcțiile, cercetare-dezvoltare (care nu plătesc impozit pe venit), IT (unde, la fel, nu se plătește impozit pe venit).

Cum se va defini cine beneficiază? Guma de mestecat sau berea sunt alimente? Angajații care le produc fac parte din industria alimentară?

Să nu uităm că atunci când au făcut facilitățile din construcții, alte industrii conexe au sărit și OUG 114/2018 s-a modificat. Așa va fi, probabil, și în ceea ce privește această idee cu industria alimentară.

Cât vor câștiga salariații din agricultură și industria alimentară

În acest moment, de exemplu, un șofer care lucrează la o firmă de construcții, la același brut are un net mai mare decât unul care lucrează la companie din alt sector.

Așadar, similar va fi și în agricultură și industria alimentară. Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim propus de 3.000 lei brut, ar înseamna că va lua 2.362 lei în mână (lucru similar fiind în construcții).

Cineva care este șef la o fabrică din sectorul alimentar, de exemplu, și are un salariu brut de maxim 30.000 lei, de exemplu, va primi 23.625 lei.

La același brut de 30.000 lei, un alt salariat dintr-un domeniu care nu lucrează într-o zonă care beneficiază de excepții va primi un net de 17.550 lei.

Dacă ești contabil, cel mai probabil vei fi plătit mai bine la o firmă din agricultură, industria alimentară sau construcții decât la una dintr-o altă industrie. Adică angajatorul va fi dispus să ofere un net mai mare având în vedere că va plăti mai puține taxe.

Cel mai probabil, se dorește aplicarea acestei facilități pentru că pleacă oamenii din țară. Totuși, problema este că nu numai în aceste sectoare avem acest fenomen, ci e mai în toate industriile. Așa cum spunea un expert în fiscalitate: dacă s-a dovedit că a funcționat bine în construcții, de ce nu se generalizează pe toată economia? E clar că acel nivel al taxării este ideal. Așadar, ar trebui reașezat sistemul fiscal și toată lumea va fi fericită. În același timp, să nu uităm că în PNRR ne-am agajat că vor fi reanalizate facilitățile fiscale.

Sursă foto: DreamStime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro