Turcia va transfera dosarul asasinării lui Jamal Khashoggi Arabiei Saudite / Ankara, acuzată că „aruncă mielul în gura lupului”
Justiţia din Turcia a decis joi, fără surpriză, să trimită în Arabia Saudită dosarul morţii lui Jamal Khashoggi, jurnalist saudit asasinat în octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit de la Istanbul, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
După anunţ, logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a spus că va ataca decizia în apel. Ea este cea care îl aştepta în faţa consulatului Arabiei Saudite unde el se afla în ziua crimei pentru a obţine nişte documente.
„Aici nu suntem conduşi de o familie, ca în Arabia Saudită. Avem un sistem judiciar care răspunde doleanţelor cetăţenilor. De aceea, vom face apel”, a declarat ea presei la ieşirea dintr-un tribunal din Istanbul.
În luna octombrie a anului trecut Cengiz l-a acuzat de ipocrizie pe președintele american Joe Biden, care pe de-o parte promite că autorii crimei vor da socoteală şi, pe de altă parte, îl protejează pe prinţul moştenitor saudit, Mohamed bin Salman, considerat a fi cel care a comandat crima.
„Am decis să transferăm dosarul Arabiei Saudite”, a declarat judecătorul tribunalului din Istanbul unde are loc din iulie 2020 procesul în contumacie a 26 de acuzaţi saudiţi.
Suspansul a fost scurt: ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a dat un aviz pozitiv solicitării procurorului, care a vrut „să încheie şi să transfere dosarul” Riadului.
Turcia încearcă să își repare relațiile cu Arabia Saudită
Moartea lui Khashoggi, ucis şi dezmembrat în consulatul saudit, a afectat relaţiile dintre cele două puteri regionale sunnite. Însă Turcia, aflată în plină criză economică, încearcă de câteva luni să se apropie de Arabia Saudită.
În opinia unuia dintre avocaţii lui Khashoggi, Gokmen Baspinar, „decizia de a transfera dosarul încalcă legea”, dar şi suveranitatea Turciei.
„Nu există nicio anchetă penală în Arabia Saudită. Autorităţile saudite au închis deja procesul şi au decis să achite numeroşi suspecţi”, a reamintit el, precizând că a depus „un recurs la tribunalul administrativ de la Ankara împotriva deciziei ministerului”.
Un alt avocat, Ali Ceylan, afirmă că decizia înseamnă „a arunca mielul în gura lupului”.