Primăria Sectorului 1 extinde programul ”Termoficare de la Soare” cu 2.000 de apartamente
Primăria Sectorului 1 extinde programul ”Termoficare de la Soare” cu 2.000 de apartamente, a anunțat primarul Clotilde Armand. Prin acest program se instalează panouri fotovoltaice și pompe de căldură care pot fi folosite în paralel cu sistemul centralizat pentru încălzire și apă caldă. 90% din costuri sunt suportate de primărie, iar restul, maxim 1500 lei pe apartament, de proprietari.
Programul a pornit anul trecut, fiind selectate 400 de apartamente din cartierul Aviației.
”Mii de apartamente din toate cartierele Sectorului 1 vor beneficia de o modalitate mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul de încălzire a imobilului, bazată pe tehnologii de ultimă generație. Având în vedere numărul mare de cereri din partea locuitorilor, Primăria Sectorului 1 a decis extinderea Programul pilot “Termoficare de la Soare” în toate cartierele din această zonă administrativă, prin care și-a propus încălzirea locuințelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece și furnizarea de apă caldă menajeră pe toata perioada anului prin intermediul pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice”, a transmis Primăria Sectorului 1.
Astfel, pe lângă blocurile din cartierul Aviației cu un total de 400 de apartamente pentru care s-au încheiat înscrierile în programul pilot, în data de 10 ianuarie 2022, programul va fi extins pentru alte 2.000 de apartamente din celelalte cinci zone ale Sectorului 1 (câte 400 de apartamente pentru fiecare zonă).
”În anii 2023 și 2024 proiectul pilot “Termoficare de la Soare” va fi continuat prin intermediul unui program multianual de montare a panorilor fotovoltaice și a pompelor de căldură în blocurile din Sectorul 1. Astfel, estimăm că în anul 2023 alte 8.000 de apartamente din Sectorul 1 vor beneficia de acest sistem ultramodern de încălzire a locuinței, iar în anul 2024 încă 10.000 de apartamente”, a anunțat Primăria.
“Locuitorii Capitalei se confruntă de câțiva ani cu probleme majore în furnizarea apei calde și a căldurii cauzate de lipsa investițiilor în modernizarea rețelei de termoficare din Capitală. La problemele specifice ale termoficării din București se adaugă criza energetică mondială. Programul Termoficare de la Soare pe care noi l-am demarat reprezintă o soluție reală la toate aceste probleme, o soluție ultramodernă implementată cu succes în toată lumea. Astfel, vom reduce substanțial poluarea și costurile suportate de către oameni și le vom asigura acestora independență și stabilitate energetică”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Contribuția cetățenilor, maxim 1.500 de lei/apartament
Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente prin intermediul panourilor fotovoltaice și a pompelor de căldură, costul estimat de Primăria Sectorului 1 este de aproximativ 600.000 de lei, asigurând o capacitate fotovoltaică instalată de 20 kWp cu o producție medie anuală de aproximativ 24 MWh și pompe de căldură care pot genera, în medie, 60 kW de energie termică și pot asigura în totalitate necesarul pentru acel imobil.
Costul estimat pentru fiecare apartament este de 15.000 de lei, din care Primăria Sectorului 1 va asigura 90% din sumă. ”Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăși suma de 1.500 lei/apartament, care urmează să fie achitate eșalonat, pe o perioadă de 10 ani, rezultând astfel o plată de aproximativ 10 lei/apartament/lună”, a transmis instituția.
Energie verde prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură
Prin programul „Termoficare de la Soare”, în blocurile din Sectorul 1 vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, în funcție de situația din teren, și vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor.
”Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice este injectată în rețeaua națională atunci când nu este folosită pe rețeaua locală, urmând ca aceasta să se poată compensa cu energia consumată în raport de 1:1, in temeiul OUG 143/2021. Menționăm faptul că nu există riscul ca terasa blocului să fie afectată deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul „Free Standing” prin care nu se găurește terasa. De asemenea, aceste panouri fotovoltaice nu vor afecta acoperișul întrucât greutatea întregului sistem este de aproximativ 25 de kg/mp, încadrându-se astfel, fără probleme, în limitele constructive ale unui imobil. Toate operațiunile pentru instalarea sistemului au loc în spatii comune, sunt minim invazive și nu implică lucrări în apartamentele individuale”, a comunicat Primăria Sectorului 1.
Pompele de căldură au o eficiență medie de 300% convertind energia electrică și căldura ambientală în energie termică utilizabilă (agent termic la temperaturi ridicate), potrivit sursei citate.
Sistemul fotovoltaic furnizează energia electrică necesară funcționării pompei de căldură, iar aceasta încălzește apa pentru uz casnic sub formă de apă caldă menajeră și energie și energie termică.
Sistemul se poate automatiza pentru a funcționa în paralel sau în serie cu Termoenergetica SA, iar debranșarea imobilului nu este necesară. Fiecare asociație de proprietari va avea posibilitatea să aleagă, în orice moment, modul în care dorește să folosească noul sistem de încălzire.
”În varianta 1, acesta poate să fie folosit gratuit, astfel încât energia produsă de sistemele solare, și doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la rețeaua națională de distribuție de energie electrică. În această situație, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica. În varianta 2, sistemul poate să fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului. În cazul acesta, sistemul preia toata energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica și completează necesarul până la temperatura dorită”, au explicat reprezentanții Primăriei Sectorului 1.
Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând și ori de câte ori se dorește, prin apăsarea unui singur buton.
”Timp de cel puțin 8 luni/an, sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociație, fără emisii de gaze cu efect de seră și fără să genereze poluare la nivel local, pentru restul lunilor, energia electrică necesară este furnizată din rețeaua națională de distribuție a energiei electrice”, au mai transmis reprezentanții institiției.
Criterii obiective și cuantificabile de selectare a blocurilor
Potrivit informațiilor transmise de Primăria Sectorului 1 criteriile sunt următoarele:
- Pot fi incluse doar blocurile din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic.
- Toate asociațiile de proprietari de la blocurile din Sectorul 1 reabilitate termic care doresc să beneficieze de acest sistem de încălzire (cu excepția blocurilor din Cartierul Aviației pentru care înscrierile s-au realizat în perioada decembrie 2021-ianuarie 2022) se vor putea înscrie în program începând de astăzi, 06 aprilie 2022, folosind următoarele modalități: pe adresa de e-mail registratură@primarias1.ro , la sediul Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr. 9 sau completând formularul online care este disponibil la următorul link- https://forms.gle/7WmtVL4LybXq1XDG6
- Cererile trebuie să conțină datele asociației și adresa, numărul de etaje, numărul de scări și numărul de apartamente, precum și anumite informații care vor constitui criterii de selecție obiective și cuantificabile a blocurilor care vor intra în proiectul pilot: numărul mediu de persoane înregistrate la întreținere, numărul total de copii (până în 14 ani) din imobil, valoarea facturii de încălzire, pentru a calcula costul pe persoană.
- Un alt criteriu de selectare a blocurilor îl constituie temperatura medie a agentului termic livrat, precum și numărul de apartamente debranșate de la Termoenergetica SA.