Guvernul Ciucă vrea să crească în regim de urgență la 65,5 miliarde de lei controversatul program 'Anghel Saligny' pentru primării
Guvernul vrea să aprobe miercuri prin Ordonanță de urgență suplimentarea cu 15,5 miliarde de lei a controversatului program Anghel Saligny pentru primării. Bugetul acestui program, supranumit ‘PNDL 3’, care a aruncat în aer Coaliția PNL-USR și a fost invocat recent și pe lista nemulțumirilor care au dus la debarcarea lui Florin Cîțu de la șefia PNL, va fi majorat la 65,5 miliarde de lei până în 2028.
Proiectul de OUG se află pe agenda ședinței de Guvern de miercuri.
Valoarea inițială a programului Anghel Saligny pentru perioada 2021-2028 a fost de 50 miliarde de lei.
Cum motivează Guvernul Ciucă nevoia urgentă de a suplimenta cu 15,5 miliarde de lei ‘Anghel Saligny’
Guvernul susține că este imperios necesară susținerea realizării obiectivelor de investiții care permit asigurarea în cel mai scurt timp a unor servicii esențiale pentru creșterea calității vieții în toate localitățile din România, punându-se mai mult accent, pe apă și canal, drumuri și rețele de gaze.
- „În urma sesiunii de depunere a cererilor de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru domeniile alimentare cu apă, canalizare, drumuri și poduri au fost transmise la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un număr de 7368 de cereri de finanțare, din partea a 3149 unități administrativ teritoriale (din totalul de 3228 de UAT-uri din țară), inclusiv un număr de 33 asociații de dezvoltare intercomunitară, însumând o valoare totală solicitată de la bugetul de stat de peste 130 miliarde lei (130.116.103.093,58 lei)”, se arată în proiectul de OUG.
VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE
În același timp, Executivul subliniază că „prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), ”Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, au fost propuse la finanțare un număr de 219 obiective de investiții, dintre care 105 obiective de investiții, în valoare de 5,502 miliarde lei, inclusiv TVA, au fost admise, dar nu au primit finanțare întrucât valoarea acestora excedează plafonului alocat în cadrul POIM”.
Mai mult, Guvernul spune că este necesară suplimentarea acestui program cu încă 10 miliarde de lei ca urmare a unui număr mare de 4.858 de cereri de finanțare pentru “drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor”, a căror valoare aproximativă este de 89 miliarde lei.
USR: Coaliția pompează mai mulți bani în buzunarele baronilor locali
Acest proiect de Ordonanță de urgență a fost scos în dezbatere publică luna trecută de Ministerul Dezvoltării, fiind criticat de USR, după cum a relatat Economedia.ro.
USR a acuzat actuala Coaliție de guvernare (PNL-PSD-UDMR) că prin această măsură pompează mai mulți bani în buzunarele baronilor locali.
„Coaliția sărăciei, patronată de președintele Klaus Iohannis, vrea să suplimenteze cu 15,5 miliarde lei bugetul pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Adică, pentru PNDL 3, pușculița tradițională din care își umplu buzunarele baronii locali și firmele de casă ale partidelor la putere. Aceasta în timp ce românii continuă să se confrunte cu facturile uriașe la energie și cu inflația galopantă, iar orice propunere a USR de sprijinire a populației, prin reducerea taxării muncii și a taxelor percepute de stat la energie și combustibili, este refuzată sub pretextul impactului bugetar”, au precizat liderii USR.
Nemulțumirile primarilor față de implementarea Anghel Saligny, printre motivele demisiei lui Florin Cîțu din fruntea PNL
De notat că unul dintre motivele invocate pentru demisia lui Florin Cîțu din fruntea PNL, la doar 6 luni de la alegerea în funcție, a fost și nemulțumirea primarilor locali față de modul de implementare a programului Anghel Saligny.
„Acum, să invoci că eu nu vreau să pun în aplicare Anghel Saligny, când eu am riscat o guvernare şi postul de premier pentru a adopta Anghel Saligny este bizar. Nu este implementat de PNL, este implementat de Guvern, de ministrul Dezvoltării, acolo ar trebui să avem răspunsurilor, nu la conducerea partidului. Şi eu sunt dezamăgit de această situaţie, este o situaţie pe care greu o explic pentru că multe dintre discuţiile pe care le-am avut au legătură cu guvernarea, nu cu PNL”, a spus Florin Cîțu, cu o zi înainte de a-și anunța demisia din fruntea PNL.