Amnistia pentru transportatori a ajuns la Iohannis. Abuzul ANAF privind tichetele cadou, rămas nerezolvat
Transportatorii au obținut amnistia dorită și s-a reglementat problema, așa că nu vor mai fi abuzuri pe partea asta, Legea fiind adoptată recent de Parlament și se află la Iohannis. Se așteaptă promulgarea. Totuși, la tichetele cadou acordate terților, unde a fost un abuz similar al ANAF, lucrurile au rămas la fel.
S-a rezolvat situația pentru viitor, adică prin OUG Trenuleț se mai pot acorda doar propriilor angajați, dar abuzul a rămas: problema a rămas.
Care este problema cu tichetele cadou pentru care este nevoie de amnistie
În 2019, ANAF începuse controale pe tichetele cadou acordate terților. Se uita, evident, la ultimii ani. Legea nu era clară, așa că a interpretat cum a vrut, deși angajații din Ministerul Finanțelor atrăgeau atenția la acea vreme că nu este normal ce face Fiscul, fiind clar o interpretare eronată.
Adică instituția „șefă” i-a spus celei din subordine că greșește.
Totuși, controalele ANAF au continuat în 2020, apoi în 2021, fără să rezolve cineva problema.
Legislația era ambiguă în ceea ce privește tratamentul fiscal pentru companiile care acordă angajaților parteneri tichete cadou pentru a stimula vânzările. Adică nu se știa cine trebuie să plătească contribuțiile: compania care a dat sau compania ai cărei angajați au primit tichetele?
Mulți contribuabili au considerat că tratamentul fiscal corect este doar cu reținere impozit pe venit de 16%, respectiv 10% din 2016.
Comedia ANAF – Finanțe din februarie 2020
În 2020 a fost o conferință organizată de PwC România. Subiectul a fost deschis de către organizator, iar pe scenă se aflau șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, și Doru Dudaș – director general în cadrul Ministerului Finanțelor (ulterior el și-a dat demisia din instituție).
Pentru că au fost controale, așa cum am spus și mai sus, șefa ANAF începuse să se laude cu marile descoperiri. La acea vreme, numărul de companii verificate se ridica la 1.300 (controalele fiind încă la început).
„Companiile care au tranzacționat aceste tichete cadou sunt în jur de 30.000 la nivel național. Segmentul cel mai important, unde s-au derulat 70% din aceste sume, îl reprezintă un număr de circa 1.300 de companii”, a spus ea.
- Am întâlnit, în practică, fie că ele (tichetele n.r.) au fost tratate ca o cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, fie că au fost impozitate ca impozit pe venit, dar în marea majoritate a cazurilor nu s-au calculat, reținut și virat și contribuțiile sociale aferente.
La scurt timp după ce a plecat Călugăreanu, a fost întrebat pe subiect și Doru Duraș, care a precizat că a vorbit și direct cu Călugăreanu pe temă, arătându-i că nu este în regulă ce se întâmplă și a mai afirmat:
„Nu este admisibil să pornesc o acțiune de mare amploare când eu am dubii cu privire la modul de aplicare a legii. Asta face parte din pregătirea oricărei acțiuni de control tematic care vizează un anumit sector economic, o anumită prevedere, un anumit fenomen care apare în aplicarea legislației fiscale la un moment dat”.
Când a fost adoptată Ordonanța trenuleț, în decembrie 2021, s-a decis ca tichetele să fie acordate direct terților, chiar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, amintind că era o problemă, neintrând în detalii.
A spus doar:
„Nu în ultimul rând avem, evident, o clarificare a legislației cu privire la acordarea tichetelor cadou astfel încât să nu mai avem situațiile care au apărut în urma controalelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală și să punem o povară, din punctul meu de vedere, nejustificată asupra unor antreprenori. Începând de la 1 ianuarie tichetele cadou se pot acorda doar propriilor angajați. Acordarea de către terți a tichetelor cadou se interzice”.
Deci fiind recunoscută problema, adică controalele abuzive, ar putea Ministerul să vină cu o amnistie pentru sumele identificate de ANAF pe această temă. Până în acest moment nu există un proiect.
Sursă foto: DreamStime.com