Sari direct la conținut

Cât vor contribui angajații la Pilonul II de pensii în acest an. ASF va permite investirea a peste 70% din active în titluri de stat pe 5 ani – Proiect

HotNews.ro
Bani pentru pensie, Foto: Robert Kneschke / Dreamstime.com
Bani pentru pensie, Foto: Robert Kneschke / Dreamstime.com

​După majorarea cotei de contribuție de la 3,75% la 4,75% la Pilonul II de pensii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) estimează că se vor vira aproximativ 16 miliarde de lei în acest sistem anul acesta. Pentru creșterea valorii activelor, ASF vrea să le permită administratorilor să investească peste 70% din active în titluri de stat pe o perioadă de 5 ani, arată un proiect de normă.

  • „Administratorul poate decide ca, pe o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentei norme, să investească în titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice din România, de state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, în procent mai mare de 70% din valoarea totală a activelor fondului de pensii private”, se arată într-un proiect de normă scos în dezbatere de ASF.

Proiectul de act normativ se va aplica administratorilor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) și administratorilor fondurilor de pensii facultative (Pilonul III).

Inițial, ASF a permis depășirea procentului de 70% pentru investițiile în titluri de stat în 2020, modificarea limitei fiind una temporară pe o perioadă de 1 an. Măsura a fost prelungită și în anii următori.

Norma aprobată anul trecut prevede că administratorii pot investi peste 70% din valoarea activelor pe o perioadă de 4 ani este în vigoare până în luna aprilie 2024.

2 din cele 7 fonduri din Pilonul II au investit anul trecut peste 70% din active in titluri de stat

Anul trecut, administratorii au notificat Autorității de Supraveghere Financiară intenția de a aplica prevederile Normei pentru un număr de 5 fonduri din cele 17 fonduri de pensii private.

  • „În cazul fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), un număr de 2 fonduri din 7 aplică prevederile normei, iar în cazul fondurilor de pensii facultative, un număr de 3 fonduri din 10 aplică prevederile normei”, se arată în motivarea ASF.

ASF: Măsura e utilă chiar și dacă ar fi folosită de un singur administrator

Autoritatea spune că „pentru a se determina oportunitatea reală a investițiilor ce pot fi efectuate de către fondurile de pensii private în anul 2024, a efectuat și o simulare asupra contribuțiilor aferente anului 2024 având în vedere majorarea cotei de contribuție de la 3,75% la 4,75% începând cu contribuțiile aferente lunii ianuarie 2024 ce vor fi virate către fondurile de pensii administrate privat începând cu luna martie 2024.

  • „Menționam că pe parcursul anului 2024 sunt prognozate contribuții totale în valoare aproximativă de 16 miliarde de lei.
  • Astfel, implementarea acestui instrument se dovedește a fi utilă în condițiile în care este folosit chiar și de un singur administrator”, susține ASF.

Datele ASF consultate de HotNews.ro arată că anul trecut valoarea contribuțiilor virate la Pilonul II de pensii a depășit 12,8 miliarde de lei.

Revenirea prețurilor la titlurile de stat au contribuit la un randament record la Pilonul II în 2023

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului și cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut, potrivit calculelor Asociației administratorilor fondurilor de pensii (APAPR).

Activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde lei (25,5 miliarde de euro), o valoare record pentru sistem, în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.

La Pilonul II de pensii private sunt înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active a țării, dintre care jumătate (peste 4 milioane) contribuie regulat, lună de lună. Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare.

  • „Rezultatele foarte bune înregistrate de pensiile private în 2023 provin în egală măsură din revenirea prețurilor la titlurile de stat și din aprecierea cotațiilor bursiere.
  • Anul trecut, valoarea titlurilor de stat și-a revenit după scăderea din 2022 pe fondul reducerii inflației și dobânzilor, iar indicii Bursei de Valori de la București, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori instituționali, au înregistrat creșteri susținute, de peste 30%”, arată APAPR.

Pilonul II – active de 128,7 miliarde lei în ianuarie 2024. 66% din acești bani sunt investiți în titluri de stat

La finalul lunii ianuarie 2024, valoarea activelor fondurilor de pensii administrate privat a atins nivelul de aproximativ 128,73 miliarde lei, în creștere cu 28,5% comparativ cu aceeași dată a anului anterior, arată cele mai recente date ASF.

Aproximativ 85 miliarde de lei, echivalentul a 66% din valoarea totală a activelor din Pilonul II de pensii, sunt investiți în titluri de stat.

Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei.

O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB.

Contribuția medie lunară a fost de 277 de lei în Pilonul II și 170 de lei în Pilonul III

Contribuțiile încasate în luna ianuarie 2024 au fost în valoare de 1,13 miliarde de lei, în timp ce contribuția medie a fost 277 de lei.

La Pilon III de pensii, valoarea activelor fondurilor de pensii facultative a înregistrat un nivel de 4,82 miliarde lei la finalul lunii ianuarie 2024, având o creștere anuală de 28%, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai multe investiții au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (90%).

Valoarea contribuțiilor virate în luna ianuarie a fost de 57,7 milioane de lei, în timp ce contribuția medie a fost 170 de lei.

Sursa foto: Robert Kneschke / Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro