În circa 2 luni, posibil să vedem o analiză în ceea ce privește impozitarea progresivă. Șefa ANAF spune că este nevoie de un timp rezonabil pentru a pune în aplicare, dacă se ia o decizie
Ministerul Finanțelor va avea o analiză, realizată împreună cu instituțiile internaționale, în ceea ce privește sistemul fiscal. Tot atunci va exista și cea privind impozitarea progresivă. Șefa ANAF spune că în „una-două luni vom putea discuta în cadrul Consiliului Consultativ o serie de elemente din aceste studii”. Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Chitu, spune că trebuie redefinit obiectivul.
Ei au vorbit în cadrul unei conferințe organizată de PwC.
Alin Chitu a fost întrebat despre susținerea unei cote progresive.
“Asta e ceva de genul: Susțineți impozitarea Bisericii? Orice răspuns dai, cineva o să fie supărat. Am sărit cumva etapa esențială în analiza sistemului fiscal. Hai să definim obiectivele. Ce vrem de la sistemul de impozitare a individului? Dacă facem un pas mai în spate, hai să facem o analiză să vedem ce stat vrem noi în următoarea perioadă. Vrem un stat minimalist sau un stat cu capacitate mare de intervenție?”, spune el.
Potrivit acestuia, capacitate mai mare de intervenție înseamnă venituri mai mari.
„Primul pas este să ne asumăm ce vrem să facem în următorii ani. După aia, hai să definim ce vrem de la impozitul pe venit. Vrem să fie în continuare competitiv? Vrem să fie eficient?”, a mai arătat Chitu.
Obiectivul nostru, spune el, este să avem un sistem eficient, un sistem echitabil din perspectiva impozitării individului.
• În contextul ăsta eu știu că ambele variante „cotă unică sau cotă progresivă” ele au meritele lor.
• Să vorbim doar despre cotă progresivă, nu adresează principala problemă, anume contribuțiile sociale. Principala presiune pe salarii vine din zona de contribuții sociale.
“Eu cred că ar trebui să redefinim obiectivul. N-ar trebui să fie cota unică sau impozitarea progresivă drept un obiectiv. Obiectivul ar trebui să fie o impozitare echitabilă”, a mai arătat el.
• Ăsta este scopul definit și cu Banca Mondială. Noi avem o estimare a noastră, internă, facem și una cu instituții internaționale și vom înțelege mai bine pașii pe care trebuie să-i facem metoda pe care o vom implementa.
ANAF are nevoie de un termen rezonabil pentru a implementa o cotă progresivă
La rândul ei, Mirela Călugăreanu, președinte ANAF, crede că „într-un orizont rezonabil, într-o lună-două, vom putea discuta în cadrul Consiliului Consultativ o serie de elemente din aceste studii. Știți cum e, ca și decalajul fiscal, când vorbești de 2 ani în urmă…”
Fiind întrebată în ce măsură sistemul fiscal ar putea să răspundă imediat la o modificare legislativă, ea a răspuns:
“Dacă vorbim de predictibilitate, vorbim de predictibilitate nu numai din perspectiva mediului de afaceri, ci și a instituției de administrare fiscală din România. Implementarea oricărei decizii care înseamnă o modificare legislativă, ANAF trebuie să o pună în aplicare dar are nevoie de un termen rezonabil”.
Analiza introducerii unei cote progresive, dorită și de Adrian Câciu
Într-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre faptul că va face o analiză în ideea introducerii unui impozit progresiv. Adică să se renunțe la cota unică.
„Eu nu pot să neg că nu vom avea dezbatere: Cotă unică versus impozit progresiv”, a spus Câciu.
El a mai afirmat că în România se discută de cota unică care în România nu prea mai există. S-a distorsionat.
„Eu am zis să facem câteva analize pe 3 tipuri de țări (în ceea ce privește impozitul progresiv n.r.): o țară dezvoltată despre care toată lumea știe că e dezvoltată – Germania de exemplu, o țară mediteraneană și 3 țări foste comuniste, din zona Centrală de Est și de Sud-Est”, a precizat Adrian Câciu.