Sari direct la conținut

Un lucru bun pentru firme: Direcția de soluționare a contestațiilor a trecut la Ministerul Finanțelor. Hotărârea, în Monitorul Oficial

HotNews.ro
Ministerul Finantelor - MF, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor - MF, Foto: Hotnews

Direcția de Soluționare a Contestațiilor nu se mai află la ANAF, conform Hotărârii de reorganizare a Ministerului Finanțelor publicată, vineri, în Monitorul Oficial. A trecut la minister. Acest lucru trebuia să se întâmple de anul trecut, dar s-a tot prorogat termenul.

Pentru contribuabilii onești asta înseamnă că în caz de abuzuri ale ANAF, aceștia nu vor mai face contestație la colegii de birou ai inspectorilor care i-au verificat. În plus, ar mai însemna și că vor fi mai puține situații în care ANAF dintr-un județ interpretează diferit legislația de cel din alt județ.

Consultantul fiscal Cornel Grama explica în urmă cu circa un an pentru HotNews ce se întâmpla până acum.

“Inspecția fiscală se derulează de cei de la ANAF. La sfârșit se emite decizia de impunere cu obligații suplimentare stabilite, contribuabilul depune contestația. Unde? La ANAF. Nu-s aceiași inspectori, sunt alții, dar tot de la ANAF, probabil de la camera vecină. Depune contestație ca să fie soluționată tot de către niște inspectori de la ANAF. Nu e ok. De multe ori, decizia de soluționare a contestației este un copy/paste la considerentele avute în raportul de inspecție fiscală. E o formalitate, dar trebuie să o completezi pentru că până atunci nu te poți adresa instanței de judecată”, povestea el.

Cum ar urma să fie de acum încolo?

Decizia de soluționare a contestațiilor s-a mutat acum la Ministerul Finanțelor.

Acolo, explica Grama, este direcția de legislație fiscală din Minister. Se dau actele normative referitoare la aspectele fiscale. Se poate asigura o interpretare unitară a legii pe tot teritoriul României.

“În prezent, fiecare unitate de la ANAF dintr-un județ pe o anumită speță au anumite opinii, uneori opuse, diferite. Interpretarea unitară va fi mult mai bună”, explica el.

Ce mai prevede reorganizarea Ministerului Finanțelor

Actul normativ mai prevede și preluarea de la ANAF a activităţii privind emiterea soluţiilor fiscale individuale anticipate (SFIA).

Totodată, reorganizarea Ministerului Finanțelor înființează încă două posturi de secretar de stat în ideea că instituția a preluat activități noi. Astfel va ajunge la 6.

În plus, așa cum știm, Vama se desprinde de ANAF, iar reorganizarea prevede că va funcționa, așa cum știm, în subordinea MF.

Pentru că s-a reorganizat cu ocazia asta și ANAF, având în vedere cele de mai sus, vedem totuși ceva nou în organigramă: Școala de fiscalitate. Legat de asta, dacă ne uităm pe nota de fundamentare de când se afla în varianta de proiect, înțelegem că se întâmplă asta deoarece este nevoie de o perfecționare continuă a angajaților.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro