Sari direct la conținut

Șeful Inspectoratului de Poliție Cluj, Mihai Rus, a fost reținut de DNA, în urma perchezițiilor de luni. Procurorii îl acuză de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

HotNews.ro
DNA, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
DNA, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, chestorul Mihai Rus, a fost reţinut luni, pentru 24 de ore, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Alături de Mihai Rus, anchetatorii i-au mai reținut și pe şeful Serviciului Rutier, Aurelian Mircea Rotar, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, pentru complicitate la fals în declarații și pentru omisiunea sesizării.

În același dosar au mai fost reținuți și doi poliţişti rutieri, Ioan- Raul Pașca și Cătălin Claudiu Mureșan.

Rus ar fi fost prins conducând într-o localitate circulând cu 110 km/oră. Cu toate acestea, polițistul care l-a oprit în trafic pe șeful IPJ Cluj a întocmit procesul verbal pe numele soției lui Rus, a relatat clujust.ro, citând surse judiciare.

„În data de 29 aprilie 2024, suspectul Rus Mihai, în calitatea menţionată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte şi suspecţii Mureşan Cătălin-Claudiu şi Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h”, au transmis procurorii DNA, în comunicatul de presă.

Ce mai acuză procurorii anticorupție:

  • „În acest context, suspectul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.
  • Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție.
  • De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus”.

Celor patru suspecți li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, menționează comunicatul.

Tot în acest dosar se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Anterior în cursul zilei de luni, anchetatorii DNA au efectuat percheziţii la sediul IPJ Cluj şi două percheziţii domiciliare, procurorii precizând că este vorba despre un dosar care vizează comiterea unor acte de corupţie de către angajaţi ai IPJ.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, săvârşite în cursul anului 2024, de către angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. În cursul zilei de 17 iunie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 2 (două) locaţii situate pe raza municipiului Cluj-Napoca, ambele fiind sediile unor instituţii publice”, a transmis DNA, într-un prim comunicat legat de această speță.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro