Sari direct la conținut

VIDEO ​Revoltele din Kazahstan: "Cei care nu se predau vor fi distruși"/ Forțele de ordine vor trage fără avertisment/ Mii de arestări, zeci de morți și răniți/ Trupele rusești rămân în țară / Cine se proclamă lider al Opoziției

HotNews.ro
Proteste Kazahstan, Foto: Valeri Sharifulin / TASS / Profimedia Images
Proteste Kazahstan, Foto: Valeri Sharifulin / TASS / Profimedia Images

​Forțele rusești au ajuns în Kaszahstan la cererea regimului autoritar din Almatî, pe fondul revoltelor antiguvernamentale care s-au soldat deja cu zeci de morți și sute de răniți în rândul protestatarilor și al polițiștilor. Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a precizat vineri că a dat ordin armatei să tragă în protestatari fără avertisment, susținând că aceștia sunt niște ”bandiți” și ”teroriști”. El a precizat că soldații ruși vor rămâne temporar în țară pentru a asigura securitatea și că ”ordinea constituțională” fost restabilită în mare parte. Fostul ministru Mukhtar Ablyazov, refugiat politic în Franța, s-a autoproclamat lider al mișcării de protest și a cerut Occidentului să intervină.

Desfășurarea evenimentelor, LiveText:

23.20: Blinken previne că va fi ”foarte dificilă” obținerea retragerii trupelor rusești din Kazahstan

21.35: Agenția de presă de stat din Belarus a spus că președintele Alexander Lukașenko a vorbit vineri la telefon cu Nursultan Nazarbayev, fostul lider al Kazahstanului.

Agenția de presă Belta a declarat că Lukașenko și Nazarbayev „au discutat în detaliu starea lucrurilor din Kazahstan”, dar nu au furnizat alte informații.

Lukașenko s-a confruntat, de asemenea, cu proteste de stradă în masă anul trecut împotriva guvernării sale în urma unor alegeri disputate și a trebuit să apeleze la Rusia pentru sprijin financiar și militar pentru a rămâne la putere.

18.10:Rusia realizează transferul trupelor şi echipamentelor militare în Kazahstan cu 75 de avioane-cargo

16.35: Turkish Airlines a declarat vineri că anulează toate zborurile către Kazahstan până pe 9 ianuarie din cauza „evoluțiilor negative” din fosta națiune sovietică.

Turkish Airlines a declarat că personalul său de zbor din Almatî va fi dus înapoi la Istanbul sâmbătă, în timp ce alte măsuri de evacuare pentru personalul din capitala Nur-Sultan erau în curs de evaluare.

15.34 Președintele rus Vladimir Putin a discutat vineri cu omologul său kazah Kassym-Jomart Tokayev despre criza din Kazahstan în cadrul mai multor convorbiri telefonice, transmit agențiile de presă rusești citate de Reuters.

14.39 Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat vineri că este îngrijorat în ceea ce privește situația din Kazahstan, adăugând că va continua să urmărească evoluțiile din fosta republică sovietică, relatează Reuters.

14.17 Pe rețelele sociale apar înregistrări ale momentului în care manifestanții dărâmă statuia fostului președinte Nursultan Nazarbayev, cel care a continuat să dețină puterea din umbră, în calitate de șef a consiliului de securitate, până la izbucnirea protestelor.

Un clip video al RT a fost publicat pe twitter de un jurnalist britanic de la Guardian.

14.00 China își exprimă sprijinul pentru intervenția militară a Rusiei în Kazahstan

12.30 Ambasada României în Kazahstan nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară sau evacuare, ci doar patru solicitări de informaţii privind situaţia de securitate şi programul zborurilor companiilor aeriene, a transmis vineri Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE spune că Ambasada României la Nur-Sultan este pregătită să acorde asistenţă consulară şi reiterează recomandarea ca cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă să contacteze Ambasada României în Republica Kazahstan la numărul de telefon de urgenţă: +77771926464. Conform datelor transmise joi de MAE, în Kazahstan se află aproximativ 100 de români, fiind vorba în principal despre specialiști și experți angajați de companii private.

12.02 Mukhtar Ablyazov, om de afaceri kazah și fost ministru, s-a proclamat lider al protestelor și al opoziției, relatează Reuters.

El mai spune că oamenii nemulțumiți de actuala putere îl întreabă zilnic ce să facă.

Ablyazov a fost acuzat de fraudă de către fostul regim Nazarbayev din momentul în care a demisionat din funcțiile deținute și a început să facă opzoiție puterii. În prezent, trăiește la Paris, în exil.

11.15

Președintele Tokayev a ordonat deschiderea focului fără avertisment

10.59 Tokayev i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru ajutor. „Îi mulțumesc în mod special președintelui rus Vladimir Putin. A răspuns foarte repede și într-o manieră prietenească apelului meu”, a spus el.

10.45 Președintele Tokayev a lansat un nou avertisment: ”Cei care nu se predau vor fi distruși”. El a precizat că a autorizat forțele de ordine să tragă fără avertisment.

Tokayev a exclus totodată orice negociere cu protestatarii și a promis „eliminarea bandiților înarmați”. El a susținut că cel mai mare oraș al țării, Almatî, a fost atacat de „20.000 de bandiți” cu un „plan clar” și un „nivel ridicat de pregătire pentru luptă”.

10.40 Ce așteaptă Putin în schimbul intervenției militare din Kazahstan și care sunt riscurile. Înainte de prăbușirea Cortinei de Fier, o veche glumă spunea că Pactul de la Varșovia este singura alianță militară capabilă să se atace pe sine însăși. Gluma amară făcea trimitere la invazia rusească în Cehoslovacia, atunci când rușii au trimis tancurie la Praga, în primăvarea anului 1968, pentru a reprima mișcarea reformistă, amintește The Guardian într-o analiză privind mizele lui Vladimir Putin în noua criză din Kazahstan.

09.11 Moscova este convinsă că autoritățile din Kazahstan vor face față ”problemelor” cu care se confruntă, a transmis ministerul afacerilor externe citat de agenția de presă RIA. Rusia și OTSC sunt solidare cu Kazahstan, în calitate de aliați, a mai transmis ministerul rus.

08.13 Vineri dimineața, corespondenții Reuters au observat militari înarmați în principală piață din Almatî, unde s-a tras masiv în protestatari, în cursul nopții.

La câțiva metri distanță, jurnaliștii Reuters au văzut un cadavru într-o mașină grav avariată.

În jur de 100 de militari păzeau o altă piață a orașului.

Rusia a trimis joi trupe pentru a ajuta la înăbușirea revoltelor din fosta republică sovietică ce este în continuare un aliat fidel Moscovei.

08.07 „O operațiune anti-teroristă a fost lansată. Forțele de ordine lucrează din greu (la restabilirea ordinii- n.red). Ordinea constituțională a fost restabilită în mare parte în toate regiunile din țară”, a declarat președintele Tokayev potrivit Reuters.

„Autoritățile locale controlează situația, însă teroriștii continuă să folosească arme și să vandalizeze proprietățile cetățenilor. De aceea acțiunile anti-teroriste vor continua până ce militanții vor fi complet eliminați”, a avertizat președintele.

Într-o declarație separată, ministrul de interne a declarat că 26 de ”criminali înarmați” au fost ”lichidați” și peste 3.000 de oameni au fost arestați, în vreme ce 18 polițiști și ofițeri ai gărzii naționale au fost uciși de la declanșarea protestelor din această săptămână.

Protestele au fost declanașate după majorarea prețurilor la carburanți și s-au extins rapid pe fondul unei nemulțumiri generale a oamenilor față de regimul autoritar din fosta republică sovietică.

Președintele Tokayev va transmite vineri un mesaj televizat către națiune, precizează Reuters.

Există relatări potrivit cărora 400 de răniți au fost spitalizați, din care 62 ar fi la terapie intensivă.

Autoritățile civile din Almatî spune că 18 ofițeri au murit, iar 748 au fost răniți, însă toate aceste cifre sunt greu de verificat din surse independente.

Joi forțele de securitate au deschis focul în plin împotriva manifestanților din Almatî, capitala economică a țării.

Un jurnalist BBC aflat în cel mai mare oraș kazah Almatî a distribuit un video care surprinde momentul în care s-a tras în noaptea de joi.

ONU, SUA, Marea Britanie și Franța au făcut apel la toate părțile implicate să se abțină de la violențe.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a dat vina pe grupările de ”teroriști„ străini care ar fi pus la cale întreaga revoltă, fără a oferi niciun fel de dovadă.

Miercuri, într-o declarație televizată, el a cerut intervenția forțelor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia. Din organizație mai fac parte Kazahstan, Belarus, Armenia și Tajikistan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro