Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 852: Kremlinul amenință SUA cu „consecințe” după lovitura ucrainenilor în Crimeea / Cât se câștigă în sectorul de apărare din Rusia. Interviu cu un expert militar / Atac cu rachete asupra orașului Odesa

Război în Ucraina, ziua 852: Kremlinul amenință SUA cu „consecințe” după lovitura ucrainenilor în Crimeea / Cât se câștigă în sectorul de apărare din Rusia. Interviu cu un expert militar / Atac cu rachete asupra orașului Odesa
Casă distrusă de un atac rusesc asupra Harkov Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei a lovit, luni dimineață, infrastructura civilă și a rănit mai multe persoane. Atacul a avariat o hală de depozitare unde lucrau aproximativ 50 de persoane, au declarat autoritățile militare și regionale. Un nor masiv de fum s-a ridicat de la locul unde pompierii se luptau cu incendiul. Între timp, Rusia a început revizuirea doctrinei sale nucleare pentru a o alinia la realitățile actuale, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

SINTEZA ZILEI

Zelenski mai înlocuiește un comandant de top după acuzele aduse de liderul Azov

Președintele Volodimir Zelenski a anunțar luni că l-a înlocuit pe comandantul forțelor comune ale forțelor armate ucrainene, generalul-locotenent Yurii Sodol, după informații privind prestația slabă a acestuia în războiul ce durează de 28 de luni.

Zelenski nu a oferit niciun motiv pentru demitere. El a declarat că Sodol a fost înlocuit de generalul de brigadă Andriy Hnatov în postul care implică planificarea strategică a operațiunilor.

Demiterea lui Sodol vine după publicarea unei scrisori a liderului regimentului Azov, Bohdan Krotevych, în care acesta susținea că acțiunile comandantului au dus la eșecuri militare grave.

Răspunsul Pentagonului după acuzaţiile Rusiei privind atacul din Crimeea

Pentagonul a transmis luni că Ucraina ia propriile decizii privind ţintele, după ce Kremlinul a acuzat direct Statele Unite pentru loviturile cu ATACMS asupra Crimeei, relatează Reuters.

„Ucraina îşi ia propriile decizii de ţintire şi îşi desfășoară propriile operaţiuni militare”, a declarat maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Totodată, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a transmis că orice pierdere de vieţi civile este o tragedie.

„Acest lucru include cu siguranţă mii de ucraineni nevinovaţi care au fost ucişi de forţele ruse de la începutul acestui război de agresiune”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Germania, Franţa şi Polonia intenţionează să dezvolte împreună arme cu rază lungă de acţiune, afirmând că lipsa acestui tip de arme reprezintă o lacună gravă în apărarea europeană, scrie Agerpres.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat luni, în cadrul unei reuniuni cu omologii săi francez şi polonez la Paris, că obiectivul este de a „reuni un grup de state europene care sunt de acord să elimine acest deficit de capacităţi pe termen mediu şi lung” şi de a face acest lucru până la summitul NATO din iulie.

Dacă totul merge conform planului, o declaraţie de intenţie ar putea fi semnată la summit.

Kremlinul amenință Statele Unite cu „consecințe”, după lovitura efectuată de ucraineni în Crimeea

Kremlinul a amenințat luni Statele Unite cu represalii, acuzând SUA că „omoară copii ruși”, la o zi după o lovitură ucraineană în Crimeea, ce ar fi fost efectuată, potrivit Moscovei, cu rachete americane ATACMS – o nouă escaladare între cele două țări rivale pe tema Ucrainei, după cum punctează AFP.

Moscova consideră că Washingtonul a devenit parte a conflictului autorizând Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor regiuni ruseşti şi a Crimeei, peninsula ucraineană pe care Rusia a anexat-o în 2014 şi pe care o foloseşte ca bază, din spatele frontului, pentru armata sa.

„Este evident că implicarea Statelor Unite în lupte, implicarea lor directă, care duce la moartea unor cetățeni ruși, trebuie să aibă consecințe”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Reacție virulentă a Ungariei după noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Cum a fost evitat un veto al Ungariei. Miniştrii de externe ai UE aprobă un ajutor militar pentru Ucraina din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate

Miniştrii de externe ai UE au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei.

Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, a reiterat luni, în timpul prezentării programului său electoral la Paris, că va menţine sprijinul Franţei pentru Ucraina, dar se va opune trimiterii de trupe franceze şi de rachete cu rază de acţiune lungă dacă va accede la putere în urma alegerilor legislative, scrie AFP.

„Sunt pentru continuarea sprijinului logistic şi cu echipamente de apărare, (dar) linia roşie se menţine în ceea ce priveşte trimiterea de rachete cu rază de acţiune lungă sau de echipament militar ce ar putea avea consecinţele unei escaladări, adică de material ce ar putea lovi direct oraşele rusești”, a spus Bardella.

Jordan Bardella, preşedintele partidului Adunarea Naţională (RN), a dat de asemenea asigurări că va fi „extrem de vigilent” în faţa „tentativelor de ingerinţă ale Rusiei”. „Consider Rusia o ameninţare multidimensională atât pentru Franţa, cât şi pentru Europa”.

EXCLUSIV Interviu cu un expert militar din Rusia: „Dacă nu se măreau salariile, situația pe front ar fi fost mult mai proastă ”. Cât se câștigă în Rusia

HotNews.ro a obținut și o perspectivă din partea cealaltă asupra războiului și a vorbit cu un expert militar din Rusia, sub condiția anonimatului. Acesta a recunoscut fenomenul corupției din Ministerul Apărării de la Moscova, pe care-l vede însă „conexat cu incompetența”, dar spune și că pierderile Ucrainei sunt mult mai mari decât cele oficiale.

Reacție virulentă a Ungariei după noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina: „UE a depășit liniile roșii”

Trecerea liniilor roşii în Uniunea Europeană a început, blocul ignorând dreptul Ungariei de a decide cu privire la problema celor 1,4 miliarde de euro pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina şi trimiterea de instructori militari în această ţară, a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.

Rusia şi-a intensificat atacurile în Ucraina cu un gaz iritant interzis

Ucraina a lovit peste 30 de instalații rusești de producere și depozitare a petrolului, spune Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat luni că Ucraina a lovit peste 30 de rafinării, terminale și depozite de petrol rusești. El nu a furnizat însă detalii suplimentare și nici nu a precizat o perioadă de timp, scrie Reuters.

Ucraina și-a intensificat atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești în acest an, încercând să perturbe aprovizionarea armatei ruse și, totodată, să reducă din veniturile cu care Rusia își finanțează războiul împotriva Ucrainei.

Un avion al Turkish Airlines care zbura spre Moscova a intrat in spațiul aerian al Ucrainei / Care a fost motivul?

Rusia şi-a intensificat atacurile în Ucraina cu un gaz iritant interzis.

Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, care a recenzat un număr de 715 atacuri de acest tip numai în luna mai.

Modul de operare ar fi lansarea cu drone a unor „grenade K-51 şi RG-VO”, utilizate de obicei de către forţele de ordine pentru a dispersa revoltele.

Un atac cu rachete rusești asupra orașului Pokrovsk din estul Ucrainei a ucis cel puțin patru persoane și a rănit alte 34, a declarat luni guvernatorul regional, citat de Reuters.

Doi copii se numără printre răniți, a precizat Vadîm Filashkin pe Telegram.

Trupele ruse au lansat două rachete, a adăugat el, distrugând o casă privată și avariind alte 16.

Președintele Volodimir Zelenski i-a cerut noului șef al serviciului de pază de stat din Ucraina să elimine din rândurile instituției persoanele care îl discreditează, după ce doi dintre ofițerii săi au fost acuzați de complot pentru asasinarea unor înalți oficiali, relatează Reuters.

Serviciul de securitate de stat (SBU) a declarat luna trecută că a prins doi colonei din serviciul de pază care sunt acuzați că au cooperat cu Rusia pentru a pune la cale asasinarea lui Zelenski și a altor oficiali, inclusiv a șefului serviciului de informații militare, Kirilo Budanov.

UE a găsit soluția pentru a evita un veto al Ungariei

UE a elaborat o soluție legală pentru a împiedica Ungaria să se opună cu veto privind utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, relatează Financial Times.

Budapesta s-a opus în mod repetat aderării Ucrainei la NATO și la UE, sancțiunilor împotriva Rusiei, a subminat eforturile occidentale de ajutorare a Ucrainei și a menținut relații strânse cu Moscova pe parcursul întregului război.

Potrivit FT, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că Ungaria „nu ar trebui să facă parte din decizia de a utiliza acești bani”, având în vedere că s-a abținut de la o decizie anterioară de a utiliza fondurile în acest mod.

Consiliul UE a convenit la 21 mai să utilizeze profiturile din activele suverane rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, eliberând până la 3 miliarde de euro anual, cea mai mare parte a sumei fiind alocată nevoilor militare ale Kievului.

Italia urmează să aprobe un al nouălea pachet de ajutor militar pentru Ucraina în următoarele zile, a declarat luni ministrul apărării Guido Crosetto pentru Reuters, întrebat despre calendarul noilor măsuri de sprijin.

Kremlinul a acuzat luni Statele Unite pentru un atac ucrainean asupra Crimeei cu rachete ATACMS care a ucis cel puțin patru persoane, inclusiv doi copii, și a rănit alte 151, și a declarat că vor exista consecințe, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit atacul „absolut barbar” și a declarat că Moscova va reacționa la implicarea Statelor Unite în acesta.

Peskov a sugerat că reporterii ar trebui să întrebe guvernele Europei și Statelor Unite de ce guvernele lor au fost implicate în uciderea copiilor.

Rusia revizuiește doctrina nucleară

Rusia a început revizuirea doctrinei sale nucleare pentru a o alinia la realitățile actuale, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citând o declarație anterioară a președintelui Vladimir Putin.

Un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei a lovit, luni dimineață, infrastructura civilă și a rănit cel puțin trei persoane, inclusiv un băiat de 19 ani, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper.

Atacul a avariat o hală de depozitare unde lucrau aproximativ 50 de persoane, au declarat autoritățile militare și regionale. un nor masiv de fum s-a ridicat de la locul unde pompierii se luptau cu un incendiu, au arătat imaginile publicate de ministerul de interne.

Consiliul UE a anunțat a 14-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Noul pachet adaugă 116 persoane și entități pe lista de sancțiuni și adaugă o serie de măsuri suplimentare, inclusiv interdicția ca orice instalație din UE să fie implicată în transbordarea de gaze naturale lichefiate (GNL) rusești către țări terțe.

Atac asupra orașului Odesa

Un atac rusesc asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei a lovit luni infrastructura civilă și a provocat victime, a anunțat guvernatorul pe Telegram, potrivit Reuters.

Ministerul ucrainean de Interne a publicat fotografii cu un nor masiv de fum care se ridica de la locul unde serviciile de urgență lucrau pentru a stinge un incendiu.

Forțele aeriene ucrainene au avertizat locuitorii orașului cu privire la amenințarea rachetelor care se apropiau înainte ca exploziile să se producă.

Președintele rus Vladimir Putin i-a mulțumit luni liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru ospitalitatea sa în timpul vizitei la Phenian de săptămâna trecută, despre care Putin a spus că a adus relațiile bilaterale la un nivel fără precedent. Coreea de Nord a furnizat Rusiei o cantitate impresionantă de muniție pentru a lovi Ucraina.

Rusia continuă să acuze SUA că este responsabilă pentru un atacul ucrainean asupra Crimeei din 23 iunie, care ar fi ucis patru persoane și a rănit 151, potrivit Kyiv Independent.

Ministerul rus al Apărării a susținut că în atac au fost folosite cinci rachete ale Sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS) furnizate de SUA, dintre care patru au fost interceptate, o a cincea a explodat în aer, ducând la „numeroase victime în rândul civililor din Sevastopol”.

Ucraina spune că imaginile din satelit arată că a reușit distrugerea unui depozit rusesc folosit pentru a lansa drone de fabricație iraniană și pentru a antrena cadeți.

Fotografiile – postate de Marina Ucrainei – vin după relatări despre o explozie masivă în apropierea unui aerodrom rusesc din regiunea sudică Krasnodar.

Moscova nu a comentat încă relatările, dar a spus că a doborât o serie de drone în regiune.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––

Cele mai importante informații de duminică privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro