Sari direct la conținut

Chinezii au adus în premieră pe Terra mostre de pe fața ascunsă a Lunii

HotNews.ro
Chinezii au adus în premieră pe Terra mostre de pe fața ascunsă a Lunii
Peisaj de pe Luna Credit line: Jin Liwang / Xinhua News / Profimedia

Sonda spațială chineză Chang’e-6, lansată la început de mai, a revenit pe Terra și a adus în premieră mostre de rocă și sol de pe fața nevăzută a Lunii. Este una dintre cele mai complexe misiuni spațiale reușite de China.

Sonda a fost lansată pe 3 mai de la centrul spațial din provincia Hainan, iar o lună mai târziu aseleniza în zona polului sud Lunar, în bazinul Aitken. Acum, la 53 de zile de la lansare, chinezii reușesc să aducă eșantioane pe Terra.

Fața nevăzută a Lunii este greu de explorat, fiind îndepărtată și având un teren complicat, cu multe cratere și puține suprafețe plate, Este greu și de păstrat legătura cu sondele trimise acolo.

Sonda a aterizat marți în deșertul din regiunea chineză Mongolia Interioară, informează presa chineză de stat.

4 iunie a fost data istorică la care sonda a reușit să decoleze cu mostrele colectate de pe fața nevăzută a Lunii.

China a devenit în 2019 prima țară care a pus o sondă de fața ascunsă a Lunii, o premieră despre care s-a vorbit mult atunci.

China a adus în 2020 pe Terra mostre de pe partea vizibilă a Lunii, dovedind că tehnologia sa este viabilă. Cantitatea a fost importantă: 1,73 kg.

Polul sud Lunar este considerat ca fiind o zonă esențială pentru viitoarele explorări, în ideea de a stabili un avanpost locuit pe Lună, fiindcă gheața polară ar putea susține funcționarea viitoarelor baze spațiale, fără a mai fi nevoie ca resurse extrem de scumpe să fie aduse de pe Terra.

De ce nu vedem toată suprafața Lunii de pe Terra? Luna prezintă întotdeauna aceeași față spre Pământ și asta înseamnă că o parte a Lunii rămâne întotdeauna ascunsă de ochii noștri. Dar ar fi o greșeală să numim acea față ca fiind „întunecată” („dark side of the moon”, după cum suna titlul unui celebru album Pink Floyd).

Această față ascunsă a Lunii, cu teren accidentat, a fost fotografiată pentru prima dată de o sondă spațială sovietică numită Luna 3 în 1959 și a fost văzută direct de oameni pentru prima oară în 1968, de către astronauții misiunii americanii Apollo 8.

Luna s-a format acum 4,5 miliarde de ani, iar la început se învârtea foarte repede în jurul axei proprii, dar cu timpul, gravitația terestră a încetinit această rotație. Perioada de rotație a Lunii în jurul axei proprii a scăzut, ajungând egală cu cea de revoluție în jurul Pământului, adică aproximativ 27 de zile. Fenomenul se numește rotație sincronă și una dintre consecințe este că Luna își arată mereu aceeași față către Terra.

Pe fața ascunsă a Lunii nu este mereu noapte sau întuneric total. Precum pe fața vizibilă a Lunii, există și pe fața ascunsă a Lunii un ciclu lunar complet de zi și noapte, care durează aproximativ 29,5 zile.

Deși nu este întuneric absolut pe fața ascunsă a Lunii, aceasta este denumită adesea „partea întunecată a Lunii”, pentru că este mai puțin cunoscută și mai puțin explorată decât fața vizibilă.

INTERVIURILE HotNews.ro