Cele mai grave incidente de la vot la alegerile locale și europarlamentare 2024. Anunțul Ministerului de Interne
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) arată că, până la ora 20.00, au fost înregistrate 1.181 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni la alegerile locale și alegerile europarlamentare 2024.
461 de sesizări nu s-au confirmat, iar 121 sunt în curs de verificare. Șapte sesizări, care nu au fost de competența MAI, au fost transmise către alte autorități: 6 către Birourile Electorale competente și una către Autoritatea Electorală Permanentă.
Până la ora 20.00, au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 361 de sancțiuni contravenționale: 186 de amenzi de peste 200 de mii de lei și 175 de avertismente.
Incidente la vot, conform situației prezentate de MAI:
- 1. Polițiștii din județul Călărași fac cercetări după ce 3 persoane s-au prezentat la secția de votare și au constatat că pe numele lor existau cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale.
- 2. În județul Prahova, doi cetățeni germani au solicitat să voteze atât pentru administrația publică locală, cât și pentru europarlamentare, deși nu aveau dreptul de a vota pentru alegerile europarlamentare. Acum sunt cercetați pentru fraudă la vot.
- 3. Polițiștii din Olt cercetează un candidat la Consiliul Local după ce a însoțit două persoane în cabina de vot. Acesta a susținut că a încercat să le ajute întrucât una era în vârstă, iar cealaltă nu știa să citească. A fost sancționat contravențional.
- 4. Polițiștii din Satu Mare au fost sesizați de către președintele unui birou electoral că o femeie s-a prezentat la secția de vot cu intenția de a vota a doua oară. A fost deschis dosar penal pentru tentativă la fraudă de vot.
- 5. Un bărbat din Suceava este cercetat după ce a fost văzut și oprit de membrii comisiei secției de votare în timp ce încerca să introducă în urna de vot două buletine pentru alegerea primarului.
- 6. Într-o secție din județul Giurgiu mai multe persoane și-au adresat injurii. O persoană a fost sancționată pentru continuarea campaniei electorale, iar alte două pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
- 7. Poliția municipiului Târgu Mureș a fost sesizată cu privire la faptul că mai multe autovehicule circulă pe drumurile publice, afișând mesaje electronice de încurajare a exercitării drepturilor electorale, alături de fotografia unui candidat. Polițiștii au identificat în trafic 3 astfel de vehicule, iar ca urmare a celor constatate au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 4.200 de lei. O persoană a fost condusă la Poliție pentru clarificarea situației sesizate.
- 8. Într-o secție de vot din Ilfov a fost depistat un bărbat care avea asupra lui un cuțit cu lama de aproximativ 16 cm. I s-a întocmit dosar pentru port de armă fără drept în spații rezervate procesului electoral.
- 9. În județul Dolj, polițiștii au întocmit dosar penal unui bărbat care s-a prezentat să voteze deși avea actul de identitate expirat. Față de operatorul care i-a permis să voteze fără să sesizeze că actul de identitate nu e valabil se fac cercetări pentru neglijență în serviciu.
Având în vedere numărul de sesizări privind persoane care și-au fotografiat buletinul de vot, MAI atrage din nou atenția că alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. Persoanele despre care s-au primit astfel de sesizări au fost deja amendate.
De asemenea, conform MAI, până la acest moment, în context electoral, au fost înregistrate 34 de cazuri medicale. Într-unul dintre cazuri, la o secție de vot dintr-o localitate din județul Vaslui o femeie în vârstă s-a dezechilibrat și a căzut în rigola de scurgere a apei pluviale, lovindu-se puternic la cap. Polițistul de frontieră aflat la secția de vot a intervenit rapid și i-a acordat primul-ajutor până la sosirea ambulanței. Femeia a fost transportată în stare stabilă la spital.