Omicron nu poate trece de toate barierele de apărare ale organismului. Concluziile cercetătorilor după ce au studiat cazuri de persoane vaccinate sau trecute prin boală
Mutaţiile variantei Omicron a coronavirusului o ajută să treacă de anticorpi, prima linie de apărare a organismului împotriva infecţiilor, însă nu şi de a doua linie, reprezentată de celulele T. Acestea sunt foarte eficiente în recunoaşterea şi atacarea Omicron, prevenind astfel ca majoritatea infecţiilor să evolueze spre o boală gravă, arată un nou studiu, citat de Reuters.
În experimentele în eprubetă, cercetătorii din Africa de Sud au expus copii ale virusului la celulele T ale unor voluntari care au primit vaccinuri de la Johnson sau Pfizer sau care nu fuseseră vaccinaţi, însă fuseseră infectați cu variantă anterioară a coronavirusului.
„În ciuda mutațiilor Omicron şi a susceptibilităţii reduse la anticorpi neutralizanţi, răspunsul celulelor T, indus de vaccinare sau de infecţia naturală, recunoaşte, în majoritatea cazurillor, varianta încrucișată”, susțin cercetătorii.
„Este probabil ca imunitatea bine conservată a celulelor T faţă de Omicron să contribuie la protecţia împotriva unei forme COVID-19 severă”, fapt ce confirmă ceea ce medicii sud-africani bănuiseră iniţial când majoritatea pacienţilor infectaţi cu Omicron nu s-au îmbolnăvit grav.
Şansele ca persoanele vaccinate să contracteze virusul dacă un membru al gospodăriei se infectează sunt de aproape trei-patru ori mai mari în cazul Omicron decât Delta, dar dozele de rapel reduc acest risc, sugerează noile descoperiri.
Cercetătorii au analizat datele de transmitere colectate din aproape 12.000 de gospodării din Danemarca, inclusiv 2.225 unde era vorba de o infecţie Omicron.
În total, au existat 6.397 de infecţii secundare în săptămâna care a urmat primei infecţii în casă. După luarea în considerare a altor factori de risc, rata de răspândire a virusului la persoanele complet vaccinate a fost de aproximativ 2,6 ori mai mare în gospodăriile cu Omicron decât în gospodăriile cu Delta, au anunțat luni cercetătorii, înainte ca studiul să fie revizuit de către colegi.
Aceştia au constatat că persoanele vaccinate cu doza de rapel aveau o probabilitate de aproape 3,7 ori mai mare de a se infecta în gospodăriile Omicron decât în gospodăriile Delta.
Cu toate acestea, în gospodăriile gospodăriile Omicron, persoanele vaccinate cu rapel aveau cu 56% mai puţine şanse de a se infecta în comparaţie cu persoanele vaccinate care nu primiseră un rapel. Şi, în general, atunci când persoanele vaccinate cu rapel au fost cele care au adus prima dată virusul acasă, acestea au fost mai puţin susceptibile decât persoanele nevaccinate şi cele vaccinate, dar fără rapel, să îl transmită altora.